Dnes Prague Edition

Poslední cigareta paní Špačkové

- Aleš Michl člen bankovní rady ČNB

Do dvou let by mělo v sídle České národní banky v pražské ulici na Příkopě vyrůst nové návštěvnic­ké centrum. Vznikne na místě bankovní haly, která je vidět po vstupu do budovy. A bude to super. Říkal jsem si, že je třeba tam nějak začlenit matematick­é a finanční hádanky. Buď o nich napíši knihu, kterou tam věnuji někam na poličku ke čtení, nebo budu dělat diskuse a během nich jich pár povím. Nevím ještě. Co vím, je, že začnu hádankou od popularizá­tora matematiky Martina Gardnera. Tedy pokud svět v té době bude normální a lid dokáže rozpoznat, že tato krutá hádanka je vymyšlena s nadsázkou.

Paní Špačková je po mnoho let silná kuřačka. Konečně se rozhodla, že s tím skoncuje. Dokouřím dvacet sedm cigaret a pak s tím skončím nadobro, zavázala se. Jak to u kuřáků – i nekuřáků teda – bývá, každý má svůj zvyk. Nebo zlozvyk? No, ten paní Špačkové byl, že si vždy dala přesně dvě třetiny každé cigarety. A pak ji típla. Když měla teď poslední zásoby, přišla na to, že pomocí lepicí pásky by si mohla vždy tři své nedopalky spojit dohromady. A získala by pak cigaretu novou. Nabízí se proto otázka pro silné povahy, kolik cigaret si takhle může ještě dát, než se tabáku vzdá navždy – a jak to dopadlo?

Hádanka je to na první pohled matematick­á. Řešit se dá logickou úvahou a sčítáním. Začala s dvaceti sedmi cigaretami. Dala z nich dohromady nedopalky a měla dalších devět. Z těch devíti pak přes další nedopalky zvládla navíc tři. Pak si ze špačků od těch tří připravila cigaretu poslední. Celkem tedy 27 + 9 + 3 + 1 = 40 cigaret. Doteď matematika. Jak ale paní Špačková dopadla? Na každou úlohu, ať už jde o finance, nebo běžný život, při které se rozhodujet­e, je vhodné zapojit i prostý selský rozum. Paní Špačková si již pak opravdu nikdy nezapálila, neboť ze síly posledního špačka se už nevzpamato­vala.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia