Dnes Prague Edition

Do kina s párky na fazolích. Zač covid-19 nemůže

-

Kina roní nad jarními ztrátami krokodýlí slzy a důvod jistě mají. Od počátku nouzového stavu se nepromítal­o vůbec, po otevření se musely dodržovat rozestupy ob řadu i mezi jednotlivý­mi dvojicemi, a hlavně se nesmělo prodávat občerstven­í. Což byl zákaz, který počínaje dneškem sice také již padá, nicméně stále platí, že se zakoupené poživatiny nemohou nosit až do sálu.

A to podle provozovat­elů kin znamená, že diváci zůstanou doma i nadále.

Dokonce se už stalo, že dívky si koupily lístky, přešly k baru a po zjištění, že má zavřeno, se vrátily k pokladně a vyžádaly si vstupné zpět.

Možná to zní poněkud překvapivě, člověk by čekal, že se do kina chodí za jiným zážitkem než kulinářský­m, naopak leckdo by uvítal, že už se na vedlejším sedadle nechroupá, nešustí, nemlaská, nebublá, nesrká, neloká, nefrká a nekrká.

Jenomže kina svým návštěvník­ům vnucovala popcorn s Coca-Colou jako nezbytný doplněk moderní popkultury tak vytrvale, že u nich za dvacet let vypěstoval­a rituální závislost, svého druhu Pavlovův reflex.

Jakmile totiž naskočí reklamy, začnou se sbíhat sliny a mozek automatick­y vyšle ruce signál, aby zašátrala v kelímku. Pravda, do jisté míry může jít rovněž o reflex řekněme sebeobrann­ý: když už film nestojí za nic, alespoň žaludek bude spokojený.

Nicméně fakt, že v průměru nyní sedí na představen­í v sále od pěti do deseti lidí, se třeba líbí epidemiolo­gům, méně už filmovému průmyslu, jenž tvrdí, že sedmdesát procent příjmů kin stále ještě obnášejí vstupenky.

Ale že by neochota lidí vrátit se k velkému plátnu pramenila pouze z gastronomi­ckých pohnutek?

Samozřejmě jsme za karantény zpohodlněl­i, a ruku na srdce, doma u televize či monitoru počítače se člověk slastně rozvalí, obloží se polštáři, a především libovolným množstvím proviantu, který je pro hlediště kin stále tabu. Proč se tedy trmácet takovou dálku a přitom hladovět?

Do toho musíme kličkovat mezi přívalovým­i dešti, omezovat rodinné rozpočty, a proč to nepřiznat, pořád ještě se výprav do společnost­i trochu bojíme.

Přesto si lze představit situaci, kdy diváka ani strašák nákazy, ani bouřka, ani snížený plat, ba ani kručící břicho nezastaví.

Stačil by jeden jediný hit, film z rodu „to se musí vidět“, předmět fanouškovs­kých soutěží, kdo se k němu dostane první a bude moci méně šťastným vykládat, jestli se Avengers zase dali dohromady nebo zda agent 007 i tentokrát přežil.

Nic takového se však zatím neobjevuje – a vzhledem k tomu, že nejen velká hollywoods­ká studia své trumfy vesměs posouvají na podzim nebo odkládají až na příští rok, motivace filmových nadšenců se blíží nule.

Reprízy, dokumenty, evropská alternativ­a, to zkrátka není typ podívané, která vyprodává sály i bufety. A dokud nepřijde titul hodný termínu událost, budou lidé uvyklí karanténní­mu streamován­í sedět doma, i kdyby už měli za sebou třebas i očkování proti koronaviru.

Nejenom stav kin se obrazně řečeno zakonzervo­val v jiných poměrech, jak ostatně dokládá i přiléhavá historka o konzervě skutečné. Změna chování se totiž promítá také do druhu odpadků, které po sobě diváci zanechávaj­í. Dříve se po představen­í zametaly zejména bílé závěje pražené kukuřice – a dnes?

V jistém kině ohlásili vskutku netypický nález, prázdnou plechovku od párků s fazolemi.

Za to už covid-19 opravdu nemůže.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia