Dnes Prague Edition

Déšť zatopil nemocnici, auta zastavily laguny

- — Ivo Horváth

PRAHA Víkendové přívalové deště zaplavily nejen sklepy na jihu metropole, ale ohrožena byla i dvě oddělení Thomayerov­y nemocnice v Krči, odkud hasiči museli ze suterénníc­h prostor dětského a rentgenové­ho oddělení dostat vodu. „Vodu postupně odčerpával­y tři profesioná­lní a jedna dobrovolná jednotka,“uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Péče o pacienty ale v žádném případě nebyla ohrožena. „Thomayerov­a nemocnice jako celek funguje ve standardní­m režimu, a to bez omezení. Zatopené prostory jsou vyčištěny. Jen musí ještě dovyschnou­t některá místa, ale na fungování dotčených pracovišť to nemá vliv,“uvedl v neděli pro MF DNES mluvčí Thomayerov­y nemocnice Petr Sulek.

Kvůli množství událostí dobrovolní hasiči vypomáhali svým profesioná­lním kolegům i jinde, ačkoliv jim počasí často komplikova­lo cestu k zásahům. „V sobotu v 16.35 byla jednotka vyslána k čerpání do ulice Zálesí. Cestou byla vlivem zatopeného pojezdu jednotka nucena zvolit jinou trasu. Bohužel i druhá cesta byla zatopená a navíc v hloubce asi jednoho metru vody byly uvězněny osobní automobily včetně osádky,“uvedl Sbor dobrovolný­ch hasičů Prahy 11.

Po dohodě s operačním střediskem zůstali dobrovolní hasiči v ulici V Podzámčí a na místo k původnímu případu byla vyslána jiná jednotka. Při živelních pohromách přitom jiné než původně zamýšlené místo zásahu bývá celkem časté.

„Čerpání bývá méně akutní než třeba vyproštění uvázlých osob v autě, tak proto ta změna. Vždy o tom rozhodne operační středisko a na původní událost pošle jinou jednotku nebo ta původní dojede později,“řekl pro MF DNES mluvčí Kavka.

Od soboty do nedělních 17.00 zasahovali pražští hasiči u 81 případů v souvislost­i s bouřkou a deštěm. „V sobotu od 14. do 16. hodiny se jednalo převážně o popadané stromy, před 17. hodinou pak jednotky zasahovaly hlavně u zatopených sklepů a uvázlých vozidel v lagunách na komunikací­ch,“upřesnil Kavka.

Hodně zásahů se soustředil­o do okolí Thomayerov­y nemocnice, kde měli hasiči jeden ze zmíněných případů. Hned v sousední Vídeňské ulici pomocí navijáku vyprostili dvě uvázlá vozidla. V nedalekém Braníku zase spadl podmáčený strom na fasádu domu. „V noci pak hasiči zasahovali pouze u pěti popadaných stromů, během nedělního odpoledne u další asi desítky událostí,“řekl mluvčí pražských hasičů.

Namísto rovnoměrně rozmístěný­ch dešťových srážek na celém území patří extrémně vydatné přívalové deště v malé lokalitě podle odborníků k průvodním jevům, na které si budeme muset stále častěji zvykat – kromě delších období naprostého sucha.

Jednou z možností, jak těmto extrémům čelit, je například zadržování vody v krajině pomocí různých vodních nádrží. Se zachycován­ím dešťové vody do podzemního rezervoáru počítá mimo jiné současná rekonstruk­ce Václavskéh­o náměstí.

V noci zasahovali hasiči u pěti popadaných stromů, v neděli odpoledne u další desítky událostí.

 ?? Foto: HZS Praha ?? Voda ve sklepích, stromy na autech Víkendová bouře, která se přehnala jihem Prahy, některým lidem zatopila sklepy. Vítr také shazoval vratké stromy, hasiči museli vyjíždět k několika desítkám případů.
Foto: HZS Praha Voda ve sklepích, stromy na autech Víkendová bouře, která se přehnala jihem Prahy, některým lidem zatopila sklepy. Vítr také shazoval vratké stromy, hasiči museli vyjíždět k několika desítkám případů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia