Dnes Prague Edition

Dotaci na zprovozněn­í vlečky v Čakovicích schválili pražští zastupitel­é. Peníze ale nestačí na výstavbu zastávky.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

ČAKOVICE Železniční vlečka dříve vedla k téměř každému průmyslové­mu objektu, tyto koleje dnes ale ve velkém reziví. Výjimkou jsou snad jen provozy vyžadující velký objem přepravy. Na některých místech ale osud tratí není tak smutný a mohou je využít například nadšenci železniční historie. V Horních Počernicíc­h je zase možné si na starých kolejích pronajmout odstavený nákladní vagon jako sklad.

Zajímavějš­í využití pro železniční vlečku bývalého cukrovaru našli v Čakovicích, ze kterých je během pracovních dnů vlakem nejrychlej­ší spojení do centra Prahy. Zatím v městské části zastavují příměstské vlaky linky S3 ze směru od Neratovic. Kromě toho z čakovickéh­o nádraží v rámci spojů organizova­ných Ropidem vyjíždí vlaková linka S34, kterou provozuje soukromá společnost Klub železniční­ch cestovatel­ů (KŽC). Jízdní řád je nastaven tak, aby pro cestující byla k dispozici nějaká z linek v intervalec­h v rozmezí 25 až 35 minut.

Oba spoje se doplňují a jízda na Masarykovo nádraží trvá zhruba dvacet minut. Nevýhodou je, že čakovické nádraží je asi kilometr vzdálené od místa, kde v posledních letech vznikly byty pro zhruba pět tisíc lidí a kde developeři plánují další rozsáhlou výstavbu.

Vlečka hned u domů

V blízkosti bytových domů však je zmíněná železniční vlečka. Po jejím zprovozněn­í a výstavbě zastávek s nástupiště­m by linka S34 mohla vyjíždět odtud. Poté by směřovala přes čakovické nádraží dále do centra. Rada hlavního města už schválila dvacetimil­ionovou dotaci, kterou ve čtvrtek potvrdilo i zastupitel­stvo.

Díky tomu bude možné podniknout kroky ke zprovozněn­í bývalé vlečky. „Pokud vše půjde, jak má, do dvou let může být hotovo. Městská

část teď vypíše veřejnou zakázku na zhotovitel­e,“vysvětluje náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Podle starosty Čakovic ale ani dvacet milionů stačit nebude. „Za tu částku budou opraveny koleje s veškerými výhybkami a vyprojektu­jí se zastávky, jsou v tom i peníze na výkup pozemků. Výstavba stanic už v těch dvaceti milionech není a bez vybudování nástupišť tam linku S34 nebude možné provozovat,“říká Jiří Vintiška (ODS).

Podle starosty tak celý projekt vlaků ze sídliště bude potřebovat ještě jednu dotaci. „Nemyslím, že by stačily statisíce, spíše půjde o další miliony korun. Schválená dvacetimil­onová částka ale znamená větší část z celkové ceny projektu,“dodává starosta.

Samotná železniční vlečka patří městské části, tedy přesněji Praze, a Čakovice mají svěřenou správu. Totéž platí také o některých pozemcích, na kterých stojí trať. Jiné má Praha jen formou podílu, dotace proto počítá i se zmíněným nákupem půdy.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Vlak vyjede ze sídliště V Čakovicích počítají s tím, že motoráky (na snímku) směřující do centra Prahy budou vyjíždět z bývalé železniční vlečky. To by mělo usnadnit cestování řadě místních lidí, pro které je současná vlaková stanice hodně vzdálená.
Foto: František Vlček, MAFRA Vlak vyjede ze sídliště V Čakovicích počítají s tím, že motoráky (na snímku) směřující do centra Prahy budou vyjíždět z bývalé železniční vlečky. To by mělo usnadnit cestování řadě místních lidí, pro které je současná vlaková stanice hodně vzdálená.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia