Dnes Prague Edition

Vlastní zdroj energie: trend, kterému podléhá stále víc Čechů

-

V České republice rok od roku přibývá domácností, které přecházejí na zelenou elektřinu z vlastního zdroje. Nejčastěji je láká možnost ušetřit. Zároveň chtějí také zvýšit svou nezávislos­t a ukládat si energii do baterií. Nedávná pandemie poptávku ještě umocnila. Potvrzuje to statistika ministerst­va životního prostředí, které oproti loňsku za období leden až květen registruje bezmála dvojnásobe­k žádostí o dotace.

Rostoucí zájem o obnoviteln­é zdroje potvrzují i sami dodavatelé. „Lidé nejspíš díky karanténě získali čas na to, aby konečně dořešili dlouho odkládané projekty, tedy třeba i pořízení vlastního zdroje,“odhaduje Jaroslav Šuvarský, jednatel S-Power Energies. Právě jeho společnost vyniká mezi dodavateli střešních fotovoltai­k. Už několik let v řadě se drží na první příčce v počtu úspěšných instalací. Podle Šuvarského z toho ve výsledku nejvíc těží právě zákazníci.

„Z pozice nejsilnějš­í firmy na trhu máme možnost vyjednat u dodavatelů technologi­í speciální podmínky, což nám umožňuje nastavit velmi vstřícné ceny, a to i ve chvílích, kdy ostatní dodavatelé zdražují. Velké počty instalací zároveň znamenají bohaté zkušenosti. Veškeré technologi­e dobře známe a klient tak má jistotu, že mu fotovoltai­ku na střechu instalují lidé, kteří oboru skutečně rozumějí. A pak je tu ještě veškerý záruční a pozáruční servis, kdy je opět výhodou vsadit na zkušenou a stabilní firmu. Riziko, že by zmizela z trhu, je minimální,“shrnuje jednatel.

Zeptali jsme se ho na základní informace o solárních elektrárná­ch, které v České republice patří k nejdostupn­ějším zdrojům pro domácnosti i firmy.

Jaký je aktuálně ve fotovoltai­kách největší trend?

Stále více lidí kombinuje fotovoltai­cké panely s bateriemi. Ty jim umožňují využívat solární energii i ve chvílích, kdy slunce nesvítí. Energie z vlastní výroby se díky tomu zužitkuje mnohem efektivněj­i. Navíc je možné systém nastavit tak, aby fungoval i v ostrovním provozu, tedy například během výpadku centrální sítě. Naši zákazníci tak mohou mít elektřinu i v okamžicích, kdy jejich sousedé svítí svíčkami. V tomto je za poslední roky vidět největší posun. Ještě před pár lety jednoznačn­ě vedly v prodejích nejlevnějš­í sestavy, ale dnes lidé mnohem víc investují do své nezávislos­ti.

Určitě tomu pomáhá i dotační podpora v rámci programu Nová zelená úsporám. Jak často se zákazníkům daří na tuto podporu dosáhnout?

Dotační program je nastaven velmi štědře. A do určité míry v něm platí pravidlo, že čím složitější fotovoltai­ka, tím vyšší dotace. V našem sortimentu je proto nejoblíben­ější sestava S-Power MIDI, která má z mého pohledu pro většinu domácností ideální kombinaci technologi­í. Umožňuje ukládat přebytky do baterií, navíc má asymetrick­ý střídač, který brání tomu, aby vyrobená energie odtékala bez užitku do sítě. A dá se na ni čerpat nejvyšší možná dotace – v některých krajích až 170 tisíc korun. To je téměř polovina celkové pořizovací částky. Všechny sestavy S-Power Energies jsou navrženy tak, aby vyhovovaly podmínkám programu Nová zelená úsporám. Klientům, kteří splňují základní podmínky, garantujem­e získání státní podpory dokonce ve smlouvě. Kdyby se náhodou stalo, že by dotace nebyla schválena, vyplatíme ji klientovi ze svého.

Má program Nová zelená úsporám nějaké časové omezení?

Bohužel ano. Tato dotační výzva běží už několik let a oficiálně má skončit na konci roku 2021. Zároveň není jasné, kdy a za jakých podmínek se vypíše nová dotační výzva. Proto bych všem, kdo uvažují o vlastním zdroji, doporučil zadat poptávku co nejdřív. Program sice oficiálně potrvá až do konce příštího roku, ale pokud by všichni nechali objednávku až na poslední chvíli, mohou se prostředky mezitím vyčerpat. S blížícím se koncem programu navíc budou zahlceny i dodavatels­ké firmy, což se odrazí v dlouhých čekacích lhůtách. Letos to je ještě bez rizika.

Na co by si zájemci o fotovoltai­ku měli dát pozor při výběru dodavatele?

Je to podobné jako u jiného zboží nebo služeb – nejlepší je vždycky osobní doporučení nebo zákaznické reference. Podstatným vodítkem bývá prezentace společnost­i na webových stránkách nebo třeba hodnocení na Facebooku, kde zákazníci často sdílejí své zkušenosti. Zároveň je tam dobře vidět i způsob, jakým daná firma se svými klienty komunikuje. My sázíme na maximální vstřícnost a musím říct, že se to velmi vyplácí. Zákazníci se nám mohou ozvat přes web, sociální sítě nebo telefonick­y a kdekoli jim rádi odpovíme. I to je tedy dobrý test – zavolat na zákaznicko­u linku a udělat si obrázek podle ochoty operátora a podle toho, jak zvládne odpovědět na dotazy.

Pak je samozřejmě také důležité udělat si určité cenové srovnání, protože v cenách sestav podobných parametrů mohou být nečekaně vysoké rozdíly. A hlavně se nebojte zeptat na cokoli, co vás zajímá. Pokud něčemu nerozumíte, nechte si to vysvětlit. Konzultujt­e s obchodním zástupcem různé možnosti. Ten, kdo fotovoltai­kám opravdu rozumí, by vám měl říct pro i proti, dát vám doporučení, případně vysvětlit, proč by nějakou variantu nedoporuči­l.

Vaše firma nabízí i tepelná čerpadla. V čem jsou výhodná?

Tepelná čerpadla jsou zajímavým obnoviteln­ým zdrojem sama o sobě a jejich obliba stále roste. Nás nejvíc baví obě technologi­e kombinovat. Podařilo se nám totiž na trhu tepelných čerpadel najít technologi­i, která se s fotovoltai­kou dokonale doplňuje. Čerpadlo tak umí velmi efektivně využívat energii ze slunce a jeho provoz může být velkou část roku takřka bezplatný. Navíc umožňuje levně a ekologicky vytápět domácnost v zimních měsících, kdy fotovoltai­ka nedosahuje takového výkonu. V létě zas může interiér domu ochlazovat – paradoxně díky sluneční energii. Spotřeba elektřiny může u některých domácností díky této kombinaci klesnout až o tři čtvrtiny.

Nabízíte tato řešení i firemním zákazníkům?

Ano, těch je poslední dobou také čím dál víc. Zvlášť nyní, kdy ekonomové předpovída­jí prudké nárůsty cen energií, je pro firmy čím dál důležitějš­í snižovat náklady. Zejména u energetick­y náročných provozů, jako jsou třeba chladírny, mrazírny, různé výrobní závody nebo sklady, může fotovoltai­ka opravdu významně srazit výdaje.

 ??  ??
 ??  ?? Nízkoenerg­etický rodinný dům, Veleslavín Praha.
Nízkoenerg­etický rodinný dům, Veleslavín Praha.
 ??  ?? Jaroslav Šuvarský, jednatel S-Power Energies
Jaroslav Šuvarský, jednatel S-Power Energies

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia