Dnes Prague Edition

Sladký život lichvářů v Česku

Na 780 tisíc lidí je v exekuci. Mnozí kvůli lichvě. Policie přitom loni stíhala jen 15 lichvářů. Verdikt vinen si vyslechlo 10 z nich.

-

Lukáš ze severu Čech se ocitl v těžké životní situaci. Ke dvěma spotřebite­lským úvěrům si proto vzal další tři nebankovní půjčky. „Potřeboval jsem nutně peníze, ale do normální banky jsem už jít nemohl,“svěřil se MF DNES devětačtyř­icetiletý Lukáš. „Věděl jsem, jaké jsou úroky, ale nepřipoušt­ěl jsem si, že bych to nezvládl splácet,“pokračoval. Přes vysokoškol­ské vzdělání se ale tentokrát těžce přepočítal. Měsíční splátky se mu vyšplhaly na více než dvacet tisíc korun. „Jedna půjčka byla na sto tisíc a chtěli po mně vrátit dvě stě čtyřicet. Druhá byla na devadesát a chtěli vrátit o sto více. Poslední jsem si bral čtyřicet tisíc, a to po mně chtěli zpátky sto dvacet.“Lukáš tak spadl do dluhové pasti.

Nové paragrafy nepomůžou

Lichvy se z pohledu trestního práva dopouští ten, kdo poskytne nebo slíbí plnění, jehož hodnota je k hodnotě vzájemného plnění v hrubém nepoměru. Jednoduše: lichvou se rozumí stav, kdy celková částka ke splacení je značně přemrštěná, což byl i Lukášův případ. Žádná další hranice pro to, co lichva je, či už není, neexistuje. Obecně v českém právním prostředí je tento nešvar definován velmi vágně.

Komunisté a SPD Tomia Okamury mají snahu omezit lichvu stanovením horní hranice úroků. „V lednu 2019 jsme předložili návrh zákona, ve kterém za lichvu považujeme překročení desetináso­bku REPO sazby ČNB. Bohužel zatím čeká na projednání,“řekla MF DNES ekonomická expertka komunistů Miloslava Vostrá. Obě partaje však zatím ve Sněmovně spíš narážejí. Podle doplňkovýc­h stanovisek totiž ani jeden návrh není schopen naplnit deklarovan­ý cíl. Lichváři už dnes mají „fígle“, jak vyzrát na zákon. Třeba že s klientem uzavřou smlouvu na sto tisíc a přinesou mu padesát s tím, že zbytek jsou úroky.

„Proč by tedy měli dodržovat nové paragrafy? Vždyť to nemá logiku,“ říká Patrik Nacher (ANO). V boji s lichváři mohou pomoci sofistikov­aná opatření napříč zákony jako třeba o spotřebite­lském úvěru nebo insolvenčn­ím zákonu, které již byly novelizová­ny. K větší ochraně lidí má přispět také novela exekučního řádu, která má zavést chráněný účet, díky němuž by dlužník nemohl přijít o všechno. „Bankovnict­ví máme přeregulov­ané. A šedé zóny zákonem stejně nepostihne­me,“tvrdí Nacher, podle kterého není normální, že odsouzeny za lichvu jsou ročně jednotky lidí. „To totiž jinými slovy znamená, že buď se u nás lichva neděje, nebo ji neumíme stíhat. Podle toho, že se o tomto problému píše a mluví skoro každý den, a jen málokdo nezná nějaký takovýto příběh, tak je patrné, že spíš jde o druhou možnost,“shrnuje to Nacher.

Podle Nejvyššího státního zastupitel­ství a ministerst­va spravedlno­sti bylo loni za lichvu stíháno 15 lidí. Odsouzeno bylo deset osob. Problémy s dluhy má přitom minimálně na 780 tisíc lidí, kteří jsou v exekuci. A experti očekávají, že nás v souvislost­i s koronaviro­vou krizí s největší pravděpodo­bností čeká další vlna dluhů a exekucí. Někteří z nich hovoří dokonce o tom, že nás zasáhne dluhová tsunami. Právě za několik měsíců na lidi dopadnou jejich závazky a je otázkou, kolik z nich v ten okamžik sáhne právě po některé formě rychlého úvěru.

„Na českém trhu najdeme nebankovní společnost­i, které půjčí za srovnateln­ých podmínek jako běžné banky, ale je zde také řada těch, které chtějí za své půjčky úroky v řádu stovek procent ročně,“vysvětluje analytik David Borges z organizace Člověk v tísni.

Lichvář není prodejce drog

Agentura pro sociální začleňován­í jednu možnou příčinu nízkého počtu stíhaných lichvářů vidí v tom, že oběti lichvy jsou mnohdy osoby, které nemají důvěru v policii a nechtějí podávat trestní oznámení. „Jako další důvod je uváděno to, že lichváři jsou v některých případech odsouzeni za jiný, závažnější trestný čin,“uvedla Andrea Šlechtová z ministerst­va spravedlno­sti.

Sama policie však přiznává, že trestný čin lichva není z hlediska činnosti policie statistick­y významný. „Vzhledem k minimálním­u výskytu případů lichvy není žádný důvod ke zřizování vyšetřovac­ích týmů,“uvedl David Schön z policejníh­o prezidia v reakci na dotaz, jestli policie stíhá lichváře třeba i na základě vlastních poznatků jako třeba v případě drogových dealerů. Jinými slovy: zatímco prodejcům drog jsou muži zákona téměř denně v patách, pochybní prodejci předražený­ch půjček si v Česku mohou v klidu „podnikat“.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ?? Kateřina Vaníčková ??
Kateřina Vaníčková
 ?? Eva Pospíšilov­á ??
Eva Pospíšilov­á

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia