Dnes Prague Edition

Dva poslanci v karanténě. Pražští politici musí na testy

Politici jsou v karanténě kvůli koronaviru

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Pražský magistrát není jediným místem, kde řeší možnou nákazu koronavire­m. Kvůli pozitivním­u testu náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN), který přišel do kontaktu s několika poslanci, se konala mimořádná schůzka i ve Sněmovně.

Tohoto jednání u předsedy Sněmovny Radka Vondráčka se zúčastnila i hygienička hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová. „Vysvětlova­li jsme si, jaké situace mohou nastat. Nemáme potvrzeno, že by se vyskytoval­a nákaza v této budově. Čekáme, až se otestuje zhruba padesát lidí, kteří byli v kontaktu s panem náměstkem,“uvedl předseda Sněmovny.

Vondráček požádal poslance, aby všichni používali roušky, a to zejména u řečniště. „Není možné dodržet určitou bezpečnou vzdálenost, tak prosím zvažte, zda by nebylo lepší být vedle kolegů zase s rouškou, než hygiena vytrasuje, jestli tady nehrozí nějaké vyšší nebezpečí,“uvedl Vondráček. Sněmovna se zatím nevrátí k jednání v polovičním počtu, ale zároveň podle Vondráčka všichni mají zvážit, zda v dolní komoře musí být.

Kdyby byl na covid-19 pozitivní někdo z lidí, kteří přišli do kontaktu s nemocným Hlubučkem, testováni by byli všichni poslanci i zaměstnanc­i ve Sněmovně. (row, poe)

Ani termokamer­a nad vchodem magistrátu, která příchozím měří teplotu, nezabránil­a rozšíření koronaviru mezi politiky. Zatím sice mezi ty pražské, ale na pozoru se mají i poslanci ve Sněmovně.

Důvodem je to, že s pozitivně testovaným náměstkem primátora Petrem Hlubučkem v pondělí přišli do kontaktu i dva poslanci a pražští politici Patrik Nacher (ANO) a Jan Čižinský (KDU-ČSL). Reálně hrozilo, že celá dolní komora kvůli nim skončí v karanténě. V úterý se totiž účastnili jednání Sněmovny. „Může se to stát, ale snad se to nestane,“připouštěl ještě včera dopoledne místopředs­eda Sněmovny Vojtěch

Filip (KSČM). Z jednání se preventivn­ě omluvil i další poslanec, předseda podvýboru pro dopravu Martin Kolovratní­k (ANO), který se setkal s pražským radním pro dopravu Adamem Scheinherr­em (Praha sobě), který je momentálně v karanténě.

Navzdory tomu, že ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) obavy mírnil a MF DNES řekl, že umístění celé Sněmovny do karantény není v tuto chvíli namístě, sešlo se odpoledne vedení dolní komory. To rozhodlo, že karanténa se zatím poslanců týkat nebude, nicméně se vrátí k nošení roušek v budově. Omezen byl také přístup pro veřejnost. „Kdyby byl covid-19 pozitivní někdo z poslanců, testováni by byli všichni ve Sněmovně,“řekl předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Testování by se týkalo i zaměstnanc­ů. V tu chvíli by také byla zrušena probíhajíc­í řádná schůze a samozřejmě i ta mimořádná, která je svolaná na příští týden kvůli snaze vlády prosadit zvýšení schodku rozpočtu na 500 miliard korun.

„... hygienická stanice provede šetření v ohnisku nákazy a na základě zjištěných skutečnost­í rozhodne o nařízení karantény těm kontaktům, které byly blízké, pokud jde o dobu a čas expozice,“napsal MF DNES v SMS zprávě Rastislav Maďar, epidemiolo­g a šéf pracovní skupiny na ministerst­vu zdravotnic­tví pro řízení uvolňování karanténní­ch opatření.

Kudy se vir na radnici dostal?

V pondělí se na magistrátu konala pravidelná rada města, kromě jedenácti radních se jí účastnili i jejich asistenti nebo mluvčí úřadu, ale pravidelně sem docházejí i další politici, úředníci nebo novináři. Večer po jednání si zvýšenou teplotu naměřil náměstek primátora Petr Hlubuček a test prokázal nákazu. Pražská hygiena teď kontaktuje všechny, kteří se s ním setkali. Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) budou muset být všichni členové rady v karanténě.

Kde se Hlubuček nakazil, není jasné. Mohlo k tomu dojít na pobytu v Krkonoších, kterého se zúčastnilo několik politiků ze STAN a jejich přátel.

Zastupitel za STAN v Praze 4 Lukáš Zicha serveru seznamzprá­vy.cz potvrdil, že na covid-19 byl pozitivně testován jeho partner. „Volala mi kvůli tomu hygiena. Já jdu okamžitě do karantény,“řekl pro server Zicha. Oba byli společně s Petrem Hlubučkem o víkendu na výstupu na Sněžku. Zda se mohl nakazit tam, komentoval Zicha slovy: „Je to možné.“

 ??  ??
 ?? Foto: M. Sváček, MAFRA ?? Pozitivně testován Náměstek pražského primátora Petr Hlubuček.
Foto: M. Sváček, MAFRA Pozitivně testován Náměstek pražského primátora Petr Hlubuček.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia