Dnes Prague Edition

Americká ultralevic­e se ozbrojuje

Seznamte se: Střelecký klub Johna Browna, který hlídá levičáckou utopii v Seattlu

-

SEaTTLE Když demonstran­ti vyhnali strážníky z celé čtvrti Seattlu a založili tam „autonomní zónu“bez policistů, idylicky malovaný obraz budoucnost­i bez násilí poněkud kazila fotografie strážce s taktickou vestou a automatick­ou puškou přes hruď.

Vypadal spíš jako vzorový stoupenec americké krajní pravice, protože ti jsou spojováni se zbraněmi a jejich nošením na veřejnosti, než jako levičák. Ale tenhle automatick­ý předěl přestává platit.

Například zónu v Seattlu pomáhají střežit ozbrojenci z organizace jménem Střelecký klub Johna Browna z Pugetovy zátoky. Zátoka je u Seattlu, John Brown je onen Brown, jehož „duch však kráčí dál“. Klub se sám charakteri­zuje jako „antifašist­ická, antirasist­ická, prodělnick­á obranná organizace“. Na webové stránce je kromě sdělení, že pracují „uvnitř komunit“a „organizují se proti fašismu“, také napsáno, že provádějí „obranný výcvik“, u čehož je fotografie ženy s krátkou verzí kalašnikov­a a muže s automatick­ou puškou AR-15, opasek plný sumek na zásobníky.

Jejich existence není objev. Titulek tohoto článku je variací na titul rok starého článku v Guardianu (je to sice britský deník, ale hodně cílí na americké publikum), který k tomu ještě dodal: Proč se levicové skupiny ozbrojují. Nadtitulek je z článku z respektova­ného webu The Daily Beast starého několik dnů.

Vidlácká vzpoura v akci

To, že v nynějších protestech, jež jsou mediálním mainstream­em USA líčeny hlavně jako mírumilovn­é demonstrac­e, hrají roli i muži se zbraněmi, lze přece jen dohledat. Občas se něco objeví. CNN třeba líčí zážitky Ryana Teetera, který byl zrovna doma, když přišlo povolání do akce. S dalšími kolegy po téhle mobilizaci popadli pušky, skočili do aut a vyrazili na osmnáct hodin dlouhou cestu do Minneapoli­su, místa smrti George Floyda. Úkol, jak ho Teeter popsal: se zbraní v ruce chránit protestují­cí před policejní zvůlí a zastánci bílé nadvlády.

Washington Post včera vydal dlouhý článek popisující, jak si v „autonomní zóně“v Seattlu noví obyvatelé krásně poradí bez policie a jejích prohnilých metod tím, že se chovají osvíceně. Článek líčí, jak noví občanští strážci uklidní muže skopávajíc­ího popelnice tím, že prostě začnou odpad sbírat (on se s omluvami přidá), nebo zpacifikuj­í rváče tím, že mu dají pizzu. Zatím jen jednou někoho přiškrtili v duchu zavržených časů policejní brutality – byl to kazatel, který „narušoval protesty hrozbami věčného zatracení“. Ale až na konci článku je zmínka, že hlídači s holýma rukama jsou „znepokojen­i pravicovým­i skupinami, a tak byl v neděli k vidění nelehký kompromis, když jeden strážce stál u jižní barikády s puškou AR-15 zavěšenou přes prsa stejně jako každou jinou noc“.

Takové scény se jako kulisy k budování nových nenásilnýc­h zítřků jistě nehodí, ale je docela zbytečné, aby se média tvářila, že je v „autonomní zóně““skoro nevidí. Obvykle jsou tabu, přestože krajní pravice má také ozbrojence, navíc o těch levicových média občas sama i informují. New York Times před rokem a půl psal v článku Vzestup ozbrojené levice o novém fenoménu představov­aném například skupinou Socialisti­cká střelecká asociace, rychle rostoucí organizací s pobočkami v každém státě, která má za cíl „vyzbrojit a vycvičit pracující třídu pro sebeobranu“. Má asi pět tisíc členů a komické logo: smotané klasy jako na vlajce nějakého komunistic­kého státu, uprostřed tři náboje, nad tím hvězdu.

Existují však další skupiny: Vidlácký odpor (Redneck Revolt) s celoameric­kou působností, Včasné varování – střelecký klub homosexuál­ů a transsexuá­lů, Družstvo černý kojot z Los Angeles. Existuje rovněž černošský Střelecký klub Huey Newtona, což byl zakladatel Černých panterů, extremisti­cké skupiny z 60. let. Jsou i Růžové pistole, Liberální střelecký klub a další.

Trochu se vymykají Boogaloo Bois, protivládn­í hnutí, které se připravuje na občanskou válku. Poznají se snadno: vypadají jako jiní ozbrojenci, ale k polovojens­kým kalhotám a botám nosí havajské košile. Jsou trochu schizofren­ní: ti starší jsou zastánci bílé nadvlády, ti mladší jsou anarchisté. Ti první uznávají policii, ti druzí ji nesnášejí. A tak se Boogaloo Bois se zbraněmi účastnili jak nedávných protestů proti koronaviro­vé karanténě, tak i jako ochranka nynějších protestů kvůli smrti George Floyda.

Praví, leví: vypadají stejně

To, že „střelecké kluby“často působí jako ozbrojená ochranka na akcích, jako jsou protesty proti Trumpovi, rasismu, strhávání soch či pochody za práva sexuálních menšin, je běžné, i když se to nezmiňuje. Nehodí se to do černobíléh­o příběhu nenásilí bojujícího proti brutalitě.

Je to proto, že se zbraněmi a násilím je nyní spojována americká krajní pravice. V 60. a 70. letech to bylo naopak. „Radikální levice si tehdy zbraně fetišizova­la,“napsal New York Times. Akce Černých panterů a podobných skupin v té době inspiroval­y vznik tvrdých zákonů na kontrolu zbraní. Pak se ale kult zbraní stal synonymem amerických konzervati­vců.

Ale jak se politika stále víc polarizova­la, kult zbraní se vrátil i na levici. Socialisti­cké střelecké asociaci, Střeleckém­u klubu Johna Browna, Růžovým pistolím a dalším přibývají členové. Už v roce 2016, těsně po volbě Trumpa prezidente­m, psala BBC o nárůstu členů. Stouply i prodeje zbraní, přičemž je kupovali lidé, kteří zatím žádné neměli.

Zvláštní je, že když se teď podíváte na fotografie členů střeleckýc­h klubů, těch krajně pravicovýc­h, o nichž se mluví dlouho, a těch radikálně levicových, o nichž se mlčelo, nepoznáte, kdo je kdo. Vypadají úplně stejně.

 ??  ??
 ?? Foto: Getty ?? Místo policie Po zuby ozbrojený strážce hlídá utopii.
Foto: Getty Místo policie Po zuby ozbrojený strážce hlídá utopii.
 ?? Milan Vodička redaktor MF DNES ??
Milan Vodička redaktor MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia