Dnes Prague Edition

Čtenáři zpráv na webu nejvíc věří iDNES.cz

-

Veřejnoprá­vní média si tradičně udržují punc největší důvěryhodn­osti mezi Čechy, stejně vysoko je i regionální či lokální produkce. Ze sdělovacíc­h prostředků poskytujíc­ích zpravodajs­tví online nejvíce boduje portál iDNES.cz, ukázal nejnovější průzkum.

Ten podnikl ve čtyřiceti zemích světa včetně České republiky Institut Reuters z Oxfordské univerzity ve Velké Británii. Výsledky představil v každoroční­m žebříčku Digital News Report.

Kategorii „důvěra značce“ovládla veřejnoprá­vní média, v nichž Český rozhlas vítězí nad Českou televizí. Té sice věří nejvíce lidí, 62 procent, ale zároveň má i hodně odpůrců, a to 19 procent. Při kombinaci počtu důvěřující­ch a nedůvěřují­cích tak vede rozhlas.

Ve stejném srovnání Institutu Reuters si vůbec nejlépe vedou regionální či lokální noviny, což je nicméně poněkud abstraktní pojem. Lze si pod ním představit například i pražský deník Metro nebo občasníky městských radnic, které se rozdávají zdarma.

Z komerčních médií jsou za nejdůvěryh­odnější označeny Hospodářsk­é noviny a portál iDNES.cz, které mají po 56 procentech. Při započtení nedůvěry jsou Hospodářsk­é noviny na tom lépe i dokonce než Česká televize.

Čtyřiapade­sát procent lidí důvěřuje Seznam Zprávám, o jedno procento méně serveru Aktuálně.cz. Televize Prima se těší důvěře jednapades­áti procent diváků, Mladé frontě DNES věří polovina lidí, stejně jako serveru Novinky.cz. Předposled­ní je TV NOVA s 42 procenty procenty důvěry a 32 procenty nedůvěry. Na posledním místě mezi sledovaným­i médii je Blesk. Tomu nedůvěřuje dokonce 63 procent čtenářů.

Průzkum také ukázal rostoucí ochotu čtenářů platit za digitální obsah. Portál iDNES.cz je lídrem na trhu placeného obsahu s vybranou a exkluzivní produkcí pod značkou iDNES Premium. (aug, rv)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia