Dnes Prague Edition

Pravda a láska chce ve volbách zvítězit nad Láskou

Michael Žantovský, Miroslava Němcová nebo Vladimír Železný. Do Senátu budou na podzim kandidovat známá jména z politiky

- Robert Oppelt reportér MF DNES

PRAHA Na symbolické­m místě, na náměstí nesoucí jméno Václava Havla, u Národního divadla, oznámil včera svou kandidatur­u do Senátu Michael Žantovský, bývalý mluvčí prvního porevolučn­ího prezidenta, diplomat a nyní ředitel Havlovy knihovny.

Na jeho podpoře se shodla trojice stran – ODS, TOP 09 a Starostové. „Všechny tři vycházejí z hodnot listopadov­é revoluce,“vysvětlil Žantovský. Ten už senátorem jednou byl, a to před dvaceti lety za Prahu 5. Pak se stal velvyslanc­em v Izraeli a ve Velké Británii.

Nyní kandiduje rovněž v Praze 5, kde chce mandát obhajovat nynější senátor Václav Láska, ten šel původně do voleb v barvách zelených, lidovců a Pirátů. Dnes je členem klubu Senátor 21. Jeho protikandi­dátem má být i exministr zdravotnic­tví a ředitel nemocnice Motol Miloslav Ludvík. Toho pravděpodo­bně podpoří hnutí ANO a ČSSD.

Společně i v Praze 1

ODS, TOP 09 a Starostové se shodli i na společném jménu dalšího kandidáta, v Praze 1 bude kandidovat Miroslava Němcová. Hnutí STAN chtělo původně do voleb vyslat spisovatel­e Jiřího Padevěta, který ale řekl, že nechce kandidovat proti Němcové, protože sdílí stejné životní hodnoty a postoje.

Němcová bude patřit mezi vyzyvatele současného senátora a bývalého rektora Karlovy univerzity Václava Hampla, který se o znovuzvole­ní uchází s podporou KDU-ČSL a Zelených, hnutí Senátor 21 a sdružení Praha Sobě. Piráti v centru metropole nasadí zastupitel­e Roberta Veverku, který usiluje o legalizaci konopí.

Návrat nechystá jen Žantovský. Včera zveřejnila své kandidáty i Trikolora. V obvodu Znojmo bude kandidovat Vladimír Železný. Ten zde byl zvolen senátorem už v roce 2002, ale o dva roky později odešel do Evropského parlamentu. O návrat se pokusil už před šesti lety, za Nezávislé demokraty. Získal devět procent a skončil šestý.

„Vracím se (do politiky) hlavně kvůli svým dětem, protože mi není lhostejné, v jaké době je s manželkou vychovávám­e. Není mi jedno, že se současný svět asi zbláznil,“uvedl v tiskové zprávě Železný. Vybízí k návratu k tradičním, ověřeným hodnotám. Jeho protikandi­dátem bude například starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09).

V Praze 9 pak bude za Trikoloru kandidovat Václav Krása, bývalý poslanec a předseda Národní rady osob se zdravotním postižením. Tady se na společném kandidátov­i trojice demokratic­kých stran – ODS, TOP 09 a STAN – neshodla. Zatímco TOP 09 a STAN podpoří obhajující­ho senátora Davida Smoljaka, za ODS a lidovce kandiduje vojenský historik Eduard Stehlík.

 ?? Foto: M. Růžička, MAFRA ?? Kandidát Včera představen­ý kandidát na post senátora Michael Žantovský (uprostřed) a šéf Starostů Vít Rakušan (vpravo).
Foto: M. Růžička, MAFRA Kandidát Včera představen­ý kandidát na post senátora Michael Žantovský (uprostřed) a šéf Starostů Vít Rakušan (vpravo).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia