Dnes Prague Edition

Za poškozován­í přírody padly pokuty za 112 milionů

-

PRAHA Navážet v noci odpadky do vytěžených lomů nebo třeba nechat bez větší snahy sežrat les kůrovcem – levná a jednoduchá řešení, jenže jsou nelegální. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) upozorňuje, že mezi těmi, kteří životní prostředí ohrožují, je více „velkých ryb“než dříve.

„V minulých letech jsme vnímali množství pokut jako docela dobrý trend. Přibývalo sice těch drobnějšíc­h, ale skutečně závažných porušení zákona mezi nimi tolik nebylo,“říká Erik Geuss ředitel ČIŽP. „Nicméně v posledním roce jsme zaznamenal­i případy, kdy už nešlo o žádné drobnosti, ale o naprosto zásadní poškozován­í životního prostředí,“zdůrazňuje .

To je nakonec vidět i na celkových statistiká­ch. I když bylo pravomocný­ch pokut v roce 2019 méně než v předchozím roce, zaplatili na nich lidé o dvanáct milionů korun více. Celkově šlo o 112 milionů. Zatímco v roce 2018 byla průměrná výše pokuty 39 tisíc korun, minulý rok to bylo třes 44 tisíc.

„Jinými slovy, přibývá zjištěných jednání, která mají charakter naprosto vědomé činnosti porušující zákon, samozřejmě za účelem zisku,“říká Geuss. Třeba soukromé společnost­i za nelegální navezení 82 tisíc tun suti v Plzeňském kraji byla udělena pokuta osm milionů korun. Šlo o nejvyšší pravomocno­u pokutu za rok 2019. Dalece přesahuje i předchozí roky, kdy byly nejvyšší pokuty pět a dva miliony korun.

Také druhá nejvyšší pokuta je za odpad. Za nelegální navážku v katastru Chýně a Chrášťan nedaleko Prahy byla udělena pokuta pět milionů.

Čtyřmilion­ová pokuta padla v jižních Čechách, kdy soukromá společnost svou nečinností umožnila šíření kůrovce. (okr)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia