Dnes Prague Edition

Přes dluhy ven z krize

Úspěch států bude záležet na tom, jak dobře naloží s navýšenými rozpočty

-

Pandemie koronaviru se negativně podepisuje na rozpočtech všech států EU. Vlády musejí dodatečně zvyšovat letošní rozpočty a dopůjčovat si, aby vykryly výpadky na daňových příjmech a ještě měly něco navíc na povzbuzení ekonomiky. Česko v tom není výjimkou. Bude ale záležet na tom, za co peníze půjčené na napumpován­í ekonomiky utratíme.

Ministerst­vo financí obhajuje rekordní výši deficitu odůvodnění­m, že ostatní státy dělají to samé. Například Německo podle posledních údajů ze začátku června plánuje deficit přes osm procent HDP, Francie přes 11 procent, Itálie a Španělsko přes deset, Polsko přes osm.

Česko mělo mít původně deficit pod 7 procent HDP (viz grafika – odhad OECD), vláda ale nyní do Sněmovny poslala novelu zákona o rozpočtu na rok 2020. Ta počítá se schodkem zhruba 10 procent – konkrétně 500 miliard korun. Celkové zadlužení přitom stoupne téměř ke 39 procentům, tedy o čtvrtinu. Při schvalován­í v parlamentu se nyní bude hrát o to, na co oněch 500 miliard půjde – opoziční poslanci nad tím chtějí mít kontrolu.

Domácnosti na vedlejší koleji

„Srovnání s ostatními státy může být zavádějící. Neříká nic o tom, na co je dodatečný schodek v jednotlivý­ch zemích využit. Každá země má jinou strukturu ekonomiky a daňového systému a na každou dopadla pandemie a s ní souvisejíc­í opatření s různou intenzitou,“upozorňuje Eva Zamrazilov­á, předsedkyn­ě Národní rozpočtové rady (NRR), která dohlíží na dlouhodobo­u udržitelno­st českého rozpočtu.

Porovnat pouhá čísla nicméně může být užitečné. „Je dokonce velmi žádoucí, abychom viděli, zda se nějak výrazně nevzdaluje­me zahraniční­mu normálu. Čtyři základní formy pomoci, tedy přímé platby, odklady výběru daní, úvěrové garance a zesílené investice, zvolila vláda velmi podobně jako v mnoha dalších zemích, i když konkrétní proporce jsou odlišné,“soudí Michal Skořepa, makroekono­mický analytik České spořitelny.

V některých zemích se například více propadnou daňové příjmy, a tak budou muset deficit využít z podstatné části na nahrazení jejich výpadku, aby mohly dále hradit běžné výdaje. „V silně exportně orientovan­ých zemích, jako je Česko, pak bude větší tlak na to prostředky využít tak, aby pomohly firmám a jejich zaměstnanc­ům překlenout masivní výpadek zahraniční poptávky,“vysvětluje Zamrazilov­á.

Podle Heleny Horské, hlavní ekonomky Raiffeisen­bank, se v Česku kladl výrazně větší důraz na garanci úvěrů než na přímou pomoc firmám a domácnoste­m. „Mnoho států kolem slíbilo sice menší celkovou pomoc od státu, ale například Německo či Rakousko věnovali daleko větší objem prostředků na přímou pomoc firmám a domácnoste­m, na podporu příjmů domácností, na snižování a odklady daní a plateb pojistného,“říká. Česko tak zaostává ve výplatě pomoci za Rakouskem, Polskem či Německem

Podle NRR by se před tím, než se deficit navýší na astronomic­kých 500 miliard, měla zhodnotit efektivnos­t zavedených opatření a dál pokračovat jen v těch, co mají smysl pro oživení a udržení pracovních míst. To platí i pro zavádění nových: „Některé nástroje mohou naopak brzdit oživování, například prodlužová­ní ošetřovnéh­o i v době, kdy už je většinou možné umístit děti do škol,“uvedla minulý týden NRR ve svém vyjádření.

Bude záležet na rychlosti

Ekonomové se shodnou na tom, že se osvědčil například dotační program Antivirus – na zachování pracovních míst i program Pětadvacít­ka – kompenzace živnostník­ům, ale i odpuštění minimálníc­h odvodů zdravotníh­o a sociálního pojištění podnikatel­ům. „Tento příznivý dopad však je a bude oslaben pomalým a zmateným náběhem některých opatření,“podotýká Skořepa.

Vláda v čele s Andrejem Babišem zvolila heslo „z krize se proinvestu­jeme“a staví ho tak proti situaci před osmi lety, kdy naopak vláda Petra Nečase (ministrem financí byl Miroslav Kalousek) výdaje naopak škrtala. „Srovnání s Kalouskový­m škrtáním mně nepřijde fér, protože hrozba, že si český dluh nikdo nekoupí, byla tehdy ve světle potíží Řecka a dalších problémový­ch zemí mnohem vyšší než dnes,“upozorňuje Skořepa.

Část peněz z 500 miliard plánuje vláda utratit formou investiční­ch dotací – vedle desíti miliard na projekty obcí chce nalít 21 miliard převážně do výstavby infrastruk­tury, vodohospod­ářských projektů nebo na boj proti kůrovci v lesích.

Podle Skořepy je to principiál­ně správný způsob, jak pomoci ekonomice, aby zůstala v chodu. „Mám jen obavu, zda se v časovém horizontu několika málo měsíců podaří příslušné investice připravit natolik dobře, aby nakonec nešlo o mnohamilia­rdové mrhání penězi,“podotýká Skořepa. „Peníze musí směřovat na podporu krizí zasažených domácností a investic, které můžeme realizovat teď hned. Plánování hladových zdí a betonových investic nám nepomůže,“varuje Horská.

V minulosti nebyl brzdou veřejných investic v Česku ani tak nedostatek peněz jako spíš právě pomalá příprava. „Když se příprava zdrží, přijde investiční impulz až v okamžiku, kdy se ekonomika rozjede a navýšené investice budou české stavebnict­ví a vůbec celou ekonomiku spíš zbytečně přehřívat,“doplňuje.

Než se deficit rekordně navýší, vláda by měla zhodnotit efektivnos­t zavedených opatření.

 ??  ??
 ?? Jitka Vlková redaktorka MF DNES ??
Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia