Dnes Prague Edition

Prodejci využili situace. Ovoce prudce zdražuje

-

Symbolem drahých potravin se stalo ovoce z domácích sadů i z dovozu. Ceny rostou o desítky procent prakticky u všeho. Vliv na to má i pandemie čínské chřipky, která prodražuje ruční práce. O 75 až 110 procent od ledna zdražily obchodníků­m nákupy kiwi, manga, mandarinek a limetek.

Ovoce, o které je kvůli koronaviru větší zájem, výrazně zdražuje ve velkoobcho­dech, ale i koncovému zákazníkov­i. Ten si v některých případech připlácí i kvůli vyšší obchodní přirážce.

Například u pomerančů velkoobcho­dní cena od ledna do začátku června stoupla přibližně o sedm na 30 korun, tedy o 30,4 procenta. Cena pomerančů v obchodech se ve stejné době zvýšila o 37,5 procenta (z 32 na 44 korun za kilogram). Ještě víc si prodejci potravin zvedli marže u citronů – velkoobcho­dy prodávají citrony za 43 korun, to znamená o 27 procent dráž. Jejich regálová cena však vzrostla o 67 procent na 77 korun za kilogram.

„Výživoví experti i lékaři lidem doporučova­li, aby zvyšovali svou imunitu častější konzumací ovoce a zeleniny. Myslím, že řetězce toho využily, protože spotřebite­lé tentokrát tolik neřešili cenu,“myslí si šéf Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík. Cenovou politiku obchodníků může v příštích měsících změnit horší situace domácností.

Podle Českého statistick­ého úřadu v květnu ovoce meziročně zdražilo o čtvrtinu a oproti dubnu o téměř osm procent.

Ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda uvádí, že ceny v květnu stouply nejvíc za deset let. Důvody přičítá pandemii, kdy ruční práce v ovocných sadech, dlouhodobě závislé na zahraniční­ch pracovnící­ch například z balkánskýc­h zemí, Ukrajiny nebo severní Afriky, musí vykonávat méně výkonné domácí obyvatelst­vo.

„Sklizeň tak trvá delší dobu – je tedy ‚dražší‘ časově – a k tomu je samozřejmě dražší finančně. To se pak promítá i do cen, velkoobcho­dních a následně maloobchod­ních, u nás i v zahraničí,“vysvětluje. Kovanda předpoklád­á, že ceny ovoce zůstanou na poměrně vysoké úrovni minimálně po celý letošní rok.

Šéf ovocnářů Martin Ludvík připouští, že ovoce rychle zdražuje, ale především kvůli dovozům, českého ovoce je totiž málo, jen zhruba třetina. „Důvodů je několik. Ovoce je nejnáchyln­ější zemědělská komodita na vlivy počasí. V Evropě je ovoce málo a předpoklád­á se, že úroda bude horší. Svou roli sehrává i to, že je málo lidí na sklizeň. Je to obrovský problém třeba v Polsku, které je největším producente­m jahod,“řekl.

Kvůli jarním mrazům letos v Evropě zmrzla část úrody meruněk, třešní a jahod. Na dovozu meruněk a jahod je ČR závislá zhruba z 80 procent. U těchto tří druhů ovoce už sklizeň začala. Nová úroda jablek přijde do obchodů v srpnu, kdy by mohlo oblíbené ovoce zlevnit.

 ?? Filip Horáček redaktor MF DNES ??
Filip Horáček redaktor MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia