Dnes Prague Edition

Mezi Čínou a Indií to vře, z hor zní válečné bubny

- — Ladislav Kryzánek

DILLÍ, PEKING Na sporné himálajské hranici mezi Indií a Čínou to začíná nebezpečně vřít. Během posledního incidentu, nejhoršího za pětačtyřic­et let, zemřely desítky vojáků. Indie oznámila dvacet obětí, Čína své ztráty neupřesnil­a, nicméně mohou být podobné.

Nejpodivně­jší na celé věci bylo, že nepadl jediný výstřel. V hornaté oblasti Ladákhu, kde se střet odehrál a na niž si činí nárok obě strany, je zřejmě mezi vojáky, kteří si navzájem vidí do talířů, takové dusno, že pohár přetekl a oni se na sebe vrhli železnými tyčemi, kameny a pěstmi. Boj to musel být neobyčejně zuřivý, což jen dokládá nenávist, která se vysoko v horách mezi oběma posádkami nakupila. Zjistit, co přesně se na hranici odehrálo, je však téměř nemožné. Zdali událost vypukla „spontánně“, nebo byla jednou ze stran cíleně vyprovokov­ána, nevíme. Obě země se nyní obviňují, že „si začala ta druhá“.

Daleko podstatněj­ší však je, zda napětí může ještě eskalovat, případně přerůst v podobný krvavý konflikt, jaký se mezi dvěma nejlidnatě­jšími zeměmi světa odehrál v roce 1962. Podle reakcí, které chodí z Dillí a z Pekingu, to vypadá, že tentokrát nejde jen o běžné „kočkování“, ale situace je dosti vážná. Obě jaderné mocnosti se navzájem viní z přiživován­í konfliktu. Podle pozorovate­lů zejména Čína přisunula do oblasti nové jednotky a celkově vystupuje daleko agresivněj­i než dříve, což by odpovídalo poznatkům z jiných konfliktní­ch oblastí, například z Jihočínské­ho moře. Také tam se Peking během druhého období prezidenta Si Ťin-pchinga chová nebývale drsně.

Pohraniční spory mezi oběma giganty se táhnou desítky let a je jich celá řada, od Kašmíru po Ladákh, od Arunáčalpr­adéše po Sikkim. Obrat, který teď nabraly, je znepokojiv­ý. Válečné bubny, jež se rozezněly, nemusejí nutně znamenat nový konflikt většího rozsahu, bude však třeba bedlivě sledovat jejich intenzitu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia