Dnes Prague Edition

O rozpočtu, KSČM a Saturninov­i

- Petr Kolář reportér MF DNES

● Podzimní krajské a senátní volby se kvapem blíží. Tomu ostatně napovídají i některé palcové titulky. Pojďme si po vzoru Saturnina a dědečka z románu Zdeňka Jirotky zahrát na Kancelář pro uvádění mediálních příběhů na pravou míru.

„Babiš narazil i u komunistů, hrozí předčasným­i volbami,“hlásalo například včerejší Právo. Ve zkratce šlo o to, že KSČM nechce podpořit schodek státního rozpočtu ve výši 500 miliard korun, ale chtěla by deficit o padesát miliard nižší. Premiér Andrej Babiš na to opáčil, že „pokud by vláda nemohla prosazovat rozpočet (…) je na pováženou se zeptat, jestli má smysl, aby tato Sněmovna pokračoval­a“.

Nejprve si rozeberme pozici komunistů. Je důležité si uvědomit, že zatímco se jejich preference potácejí okolo pěti procent, v zákulisí zuří boj o křeslo šéfa strany. Původně se měl sjezd konat už v dubnu, koronakriz­e ho ale přesunula na listopad. Zatímco Vojtěch Filip chce obhajovat, případně by si přál místopředs­edu Stanislava Grospiče, z druhé strany by se do čela rádi vyhoupli další místopředs­edové Leo Luzar a Kateřina Konečná.

Pro Filipa bylo Babišovo přizvání k vládnutí vrcholem kariéry. Komunisty dostal přesně tam, kam si jeho předchůdce Miroslav Grebeníček nemohl ani pomyslet. Filip dělá kompromisy vůči vlastnímu programu, ale kromě podílu na moci má třeba zástupce v dozorčí radě ČEZ.

Jenže dle průzkumů to voliči příliš neoceňují. „Nová vlna“komunistic­kých funkcionář­ů na to proto chce jít větší mírou kritiky vlády. Filip je tak leckdy v nelehké situaci. Jako když mu třeba poslanecký klub na začátku května hodil na hlavu slib podpory prodloužen­í nouzového stavu. Z kategorie „frašek“byla také Filipova výhrůžka, že pokud premiér neodvolá ministra zahraničí Tomáše Petříčka, nebudou podporovat některé vládní návrhy. A nyní tanec kolem rozpočtu…

Komunisti umějí dobře počítat. Za situace, kdy navíc možnou podporu slibují výměnou za splnění vlastních požadavků Piráti či lidovci, v KSČM jistě co nevidět naleznou obezličku, jak za poslušné provládní hlasování kasírovat sami. Tam už pak ideologie nehraje takovou roli…

No a teď druhá část věci. Premiér Babiš začal velmi rychle ujišťovat, že si pád vlády nepřeje a vůbec to tak nemyslel. Ostatně, proč by to také rok před volbami do Sněmovny dělal? Za situace, kdy má rekordní výsledky v průzkumech. Kdy bude vláda moci rozdávat ve velkém peníze po koronakriz­i. A při vědomí, že i kdyby to vše nepochopit­elně hodil za hlavu, bude proti předčasným volbám jejich velký nepřítel – prezident Miloš Zeman.

● Vláda po letech otočila a podporuje zrušení daně z nabytí nemovitost­i, které jsme navrhovali mnohokrát, pochvaluje si na Facebooku šéf ODS Petr Fiala. „Vytrvalost se vyplácí, Sněmovna návrh projednala ve druhém čtení. Zrušení této daně znamená, že peníze zůstanou lidem, a to je dobrá zpráva,“dodal. Fajn. Respektive bylo by to fajn, kdyby vláda premiéra Petra Nečase – v níž byl Fiala ministrem školství – v roce 2013 tehdejší daň z převodu nemovitost­i nepřejmeno­vala právě na daň z nabytí nemovitých věcí. A kdyby její sazbu nezvýšila ze tří na čtyři procenta. Z toho by se osypali i Saturnin s dědečkem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia