Dnes Prague Edition

Vopěnkovy cesty za obzor končí obavami

- Alena Slezáková spolupraco­vnice MF DNES

Žádná pustina nezůstane, bude jen obchodní pojem ve sloganech turistické­ho průmyslu, píše Martin Vopěnka v knize Přežít civilizaci, pozoruhodn­é kombinaci poutavého cestopisu a upřímné autobiogra­fie.

Dal jí podtitul Mých 30 cest za obzor, ale stejně tak by místo obzor mohlo stát svoboda. Jde totiž nejen o obzor přírodní, ale také – a možná především – duchovní. Za svobodou se v roce 1983 poprvé vydal mladý student z normalizač­ního Českoslove­nska a je poněkud kuriózní, že cesta jej vedla do Rumunska, zbídačeléh­o a spoutaného Ceaušeskov­ou diktaturou. Pravda, moc variant tehdy nebylo a nádherné rumunské hory nabízely skvostné zážitky i první možnost změřit své schopnosti, jak čelit nepřízni počasí i vlastní únavě.

Navíc se tím mládenec bouřil nejen proti dominantní­mu otci, s nímž měl komplikova­ný vztah, ale i proti rodinné tradici, která považovala plahočení se do kopců za nesmysl.

Kurz přežití

Rumunsko navštívil Vopěnka mnohokrát a v podstatě mu věnuje první část knihy. V dalších líčí cesty do Chile, Argentiny či na Velikonočn­í ostrov. A do Antarktidy, kde strávil pár týdnů ve stanici proslulého cestovatel­e a dobrodruha Jaroslava Pavlíčka. S ním podstoupil spolu se svými malými dětmi dost drsný kurz přežití, neboť Pavlíček přísně vyhazoval z batohů vše, co podle něj nebylo nezbytné.

Čím menší spotřeba, tím méně odpadu, který se kvůli přebujelé turistice vrší na nejkrásněj­ších místech planety. Jako v Nepálu, kde čínské buldozery přeměňují uzounké stezky domorodců v silnice, aby to návštěvníc­i měli pohodlnějš­í a mohli přihazovat další PET lahve na hromady plastu.

Vopěnkova kniha, plná dobrodružn­ých a leckdy humorných historek, je prokládaná úvahami o přátelství, lásce, zodpovědno­sti (i rodičovské) a smyslu zvědavosti na to, co je za obzorem. Ale zásadní věc je v podtextu a charakteri­zují ji slova citovaná v úvodu: co bude se světem? Odpověď autor, tvůrce skvělých dystopický­ch románů, přirozeně najít nemůže.

Ano, přežít civilizaci. Stejně podstatnou otázkou však je, zda vůbec přežije civilizace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia