Dnes Prague Edition

Magistrát je v karanténě

Radní i úředníci musí do izolace kvůli kontaktu s nakaženým náměstkem Petrem Hlubučkem

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Chod magistrátu bude minimálně na příští dva týdny paralyzová­n. Členové rady hlavního města, ale i zástupci opozice, někteří ředitelé odborů a předsedové zastupitel­ských výborů se totiž ocitli v preventivn­í karanténě. A to poté, co byl u náměstka primátora Petra Hlubučka (Spojené síly pro Prahu / STAN) potvrzen výskyt onemocnění covid-19 způsobený koronavire­m.

U něj se příznaky začaly projevovat až po pondělním sedmihodin­ovém jednání rady hlavního města, kterého se účastnili jak političtí reprezenta­nti, tak právě i vyšší úředníci. Celkem se jedná až o 40 osob, z nichž většina na sobě údajně neměla nasazenou roušku. „Všichni, kteří se zúčastnili rady, teď musí do karantény, takže celé vedení města,“potvrdil včera pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Od včerejšího rána zároveň provádí Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP) epidemiolo­gické šetření v budově magistrátu na Mariánském náměstí v Praze 1. Vznikl proto seznam účastníků pondělního jednání včetně jejich kontaktů. Na jeho základě nyní zdravotníc­i testují desítky lidí na covid-19. „Dá se očekávat, že tato vyšetření vzhledem k inkubační době onemocnění budou negativní,“podotýká ředitelka HSHMP Zdeňka Jágrová. Přesto se podle hygieniků nejedná o zbytečný krok. Sloužit má k tomu, aby nemusela být nastavena přísná protiepide­mická opatření také na dalších místech nejen v rámci magistrátu.

Magistrát také nechává důkladně vyčistit některé místnosti ve svém sídle na Mariánském náměstí, kde se začátkem týdne Petr Hlubuček pohyboval. „Preventivn­ě plošně dezinfikuj­eme jednací síň rady, přilehlé prostory i kanceláře pana náměstka,“říká mluvčí Prahy Vít Hofman.

Hřib: měli jsme zůstat online

K velkým manévrům na magistrátu přitom vůbec nemuselo dojít. V období vládních omezení se totiž na jaře pravidelná pondělní jednání pražské rady konala pouze online, a teprve před pár týdny se schůze vrátily znovu do běžného režimu. Právě toto rozhodnutí zkritizova­l primátor. „Rady jsme dělali v průběhu nouzového stavu online, ale bohužel po jeho ukončení si vynutili koaliční partneři opět osobní účast na jednání,“tvrdí Zdeněk Hřib.

Aktuálním problémem je ale nyní uspořádání posledního plánovanéh­o jednání zastupitel­stva před letní pauzou, které se mělo uskutečnit právě dnes. Po dlouhých jednáních nakonec primátor až ve večerních hodinách informoval o tom, že se schůze neuskutečn­í, a to z právních důvodů. „Bohužel není možné zajistit, aby se sešel dostatek zastupitel­ů, kteří by fyzicky v sále mohli odhlasovat změnu jednacího řádu pro online jednání zastupitel­stva, i když jsme na jeho konání byli technicky připraveni,“vysvětluje Zdeněk Hřib.

Zastupitel­stvo až po karanténě

O možném přesunu na jiný termín mají zástupci města rozhodnout v příštích dnech. Svoji představu, jak se může Praha se složitou situací vypořádat, už má radní hlavního města pro legislativ­u Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu / STAN). „Spíše prosazujem­e, aby se po skončení 14 dnů karantény uskutečnil­o normální zastupitel­stvo. Nevidím jako reálné to udělat online,“prohlašuje radní.

Vzhledem k úzké provázanos­ti magistrátu s jednotlivý­mi radnicemi začaly přijímat různá opatření proti šíření nákazy i některé městské části. Například Praha 8 zrušila své včerejší jednání zastupitel­stva s odůvodnění­m, že někteří její zastupitel­é byli v blízkém kontaktu s radními na magistrátu. Testům se musí ale podrobit také někteří pražští hasiči, s nimiž se náměstek Hlubuček minulý týden setkal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia