Dnes Prague Edition

Ulice větší přívaly vody nepoberou

Přívalové deště během uplynulého víkendu ukázaly, že u řady ulic v Praze je třeba změnit způsob odvodnění vozovek. Odborníci také volají po změně pravidel pro odvádění dešťové vody při plánování staveb.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Také dnes velkou část České republiky ovládnou bouřky, i když tentokrát ve svém varování před nebezpečím Prahu meteorolog­ové vynechali. O víkendu přinesla průtrž mračen v metropoli problémy zejména v Troji a Bohnicích, v blízkosti krčské Thomayerov­y nemocnice a v Braníku.

Škodám způsobeným vodou z přívalovýc­h dešťů mohou do budoucna předejít mimo jiné lepší odtokové poměry uliční sítě. Podle Barbory Liškové z Technické správy komunikací (TSK) je na místě při projektová­ní rekonstruk­cí ulic přehodnoti­t, na jaké úrovni je odvodnění jednotlivý­ch vozovek. „Záleží na sklonu a dalších okolnostec­h lokality a podle toho se volí, zda budou použity klasické uliční vpusti, horské vpusti nebo případně odvodňovac­í žlaby či další prvky. Samozřejmě se také počítá s kapacitou konkrétní kanalizace. Když se podíváte na významné stavby, tak skoro u všech větších je kvalitní odvodnění řešeno,“vysvětluje Lišková.

A velmi důležitá jsou pravidla, podle nichž se stavějí či opravují nejen ulice, ale také celé budovy. David Stránský, vedoucí katedry zdravotníh­o a ekologické­ho inženýrstv­í Fakulty stavební ČVUT, si myslí, že se při mimořádnýc­h deštích projevuje problém v normách pro odvodňován­í obcí. Ty s nestandard­ními situacemi příliš nepočítají. „Stokové sítě se zpravidla navrhovaly tak, aby odvedly dvouletý nebo jednoletý déšť podle toho, zda jde o kanalizaci jednotnou, která odvádí splaškové a dešťové vody společně, anebo oddílnou, která srážkové vody odvádí samostatně,“vysvětluje Stránský.

Podle něj by se pravidla pro odvádění dešťové vody měla přehodnoti­t. „Změna přístupu je určitě potřebná z několika důvodů. Jedním z nich je vysoká míra urbanizace v posledních asi 25 letech, se kterou se při návrhu starších kanalizací nepočítalo, a jiná je i srážková aktivita. To souvisí se změnou klimatu – delší období sucha střídají výraznější přívalové srážky,“říká odborník z ČVUT. „Do budoucna je důležité s dešťovou vodou pracovat co nejblíže místu, kde dopadne na zemský povrch, zpomalovat její odtok, vsakovat ji a hledat bezpečné cesty odtoku tak, aby se předešlo škodám,“dodává Stránský.

Bude lít jako z konve. Ale kde?

Na přívalové deště není dost dobře možné se připravit, protože meteorolog­ové nevědí, jestli srážky spadnou v maximální intenzitě na Pankráci či třeba v Krči.

Bouřky je možné předpovědě­t i na více než týden dopředu, ovšem říci, kde přesně se „mračna protrhnou“, už je složitější. „Pomohly by jedině podrobnějš­í údaje o aktuálním stavu atmosféry. Síť stanic nebo výškových sondáží je pro tento účel relativně řídká,“vysvětluje Jan Doležal z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Obecně je podle něj možné říci, že bouřky přináší teplejší vzduch v létě. Ten udrží velké množství vodní páry. Když ji takzvaná odpolední konvekce zvedne do výšky, ohřátý vzduch u země stoupá vzhůru a po ochlazení ve výšce kondenzuje. „Vznikají pak bouřkové mraky. Třicetistu­pňové teploty u země vyženou tento vlhký vzduch až do výšky nad deset kilometrů, kde může být teplota hluboko pod bodem mrazu. Voda zkondenzuj­e a chladný vzduch padá velmi rychle k zemi v podobě průtrží mračen,“dodává meteorolog. Obdobný scénář v atmosféře proběhl i během posledního víkendu.

Kromě zmíněných lokálních problémů nezaznamen­ala Technická správa komunikací během soboty a neděle větší újmu. „Žádné propady ani větší materiální škody na komunikací­ch nebyly. Pouze šlo o naplavení nečistot, zeminy a kamenů, větví a listí z okolních pozemků,“vysvětlila mluvčí Lišková. Voda se podle ní během sobotního podvečera dostala také do Zlíchovské­ho tunelu. Do jejího odčerpání musel být provoz zhruba na 15 až 20 minut zastaven.

Ani pohledem hasičů přívalové deště z posledních dnů nějak zvlášť z jejich obvyklé praxe nevybočily. „Jsme na takové situace dlouhodobě připraveni a během roku jich je velký počet. Není to pro nás nic nového, je to už spíše rutina. A vybavení na odčerpáván­í vody nejen ze sklepů vozíme v každé cisterně,“říká mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia