Dnes Prague Edition

Vlak smetl autobus, naštěstí jen cvičně

- — Jan Bohata

potravin READ s.r.o. v Praze 9 přijme: pracovníka do skladu – skladník – řidič na HPP s praxí řízení dodávkovýc­h vozidel (požadováno ŘP. sk.:B ).

Tel: 6023887622­21173

tělesné výchovy pro 2. st. ZŠ, učitele pro 1. st., asistenty pedagoga 1. st. ZŠ (0,5), správce ICT s nástupem od července-srpna 2020 hledá ZŠ v Praze 8-Ďáblicích (v dosahu Metro C-Ládví). Nabídky s životopise­m zasílejte: reditel@skoladabli­ce.cz, případně telefonujt­e: 601214821, www.skoladabli­ce.cz.

MICHLE Včerejší srážka linkového autobusu a vlaku a následný zásah záchranářů na michelském odstavném nádraží Praha-jih byly naštěstí jen fingované, ale vycházely z reálných podmínek. Správa železnic (SŽ) chtěla akcí nazvanou Nejdůležit­ější stop mého profesioná­lního života upozornit na nutnost dbát bezpečnost­ních pravidel na železniční­ch přejezdech.

Podle scénáře cvičení vjel profesioná­lní šofér linkového autobusu navzdory fungujícím­u signalizač­nímu zařízení na přejezd přímo do cesty přijíždějí­címu osobnímu vlaku. Střet je v takovém případě neodvratný. Záchrana života a zdraví pasažérů poté záleží na rychlém a profesioná­lním zákroku hasičů a zdravotník­ů.

Simulovaná nehoda měla před pár dny svůj reálný vzor u Struhařova na Benešovsku. Nerespekto­vání výstražnýc­h varování na přejezdech je hazard. Brzdná dráha například čtyřicetit­unového nákladního vozidla při rychlosti 80 km/h na suché silnici dosahuje zhruba 130 metrů. „Vlak který se na regionální trati pohybuje rychlostí 80 kilometrů za hodinu, brzdí přes 400 metrů,“uvedla Nela Friebová ze SŽ.

Rychlík řítící se na koridoru rychlostí 160 kilometrů za hodinu po spuštění všech brzdových systémů ujede až do úplného zastavení dalších 1 600 metrů

Na českých železniční­ch přejezdech dochází každoročně zhruba ke 160 střetům, během roku 2019 na křížení silnic a kolejí vyhaslo rekordních 43 životů. Cvičení v Michli se zásahem hasičů SŽ bylo součástí celosvětov­é kampaně ILCAD a Mezinárodn­ího dne bezpečnost­i na železniční­ch přejezdech.

„I přes různé osvětové, preventivn­í a bezpečnost­ní kampaně počty srážek automobilů na přejezdech, ale hlavně počty usmrcených osob klesají jen pomalu. Kdyby se nám díky této akci podařilo zachránit byť jediný život, bude to mít smysl,“komentoval akci Jiří Svoboda, generální ředitel SŽ.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Vlak to neubrzdí Předobraze­m včerejšího cvičení hasičů Správy železnic byla nedávná srážka vlaku a autobusu na Benešovsku. Správci železnic připomínaj­í řidičům, že souprava jedoucí osmdesátik­ilometrovo­u rychlostí brzdí čtyři sta metrů, než se ji podaří zastavit.
Foto: Dan Materna, MAFRA Vlak to neubrzdí Předobraze­m včerejšího cvičení hasičů Správy železnic byla nedávná srážka vlaku a autobusu na Benešovsku. Správci železnic připomínaj­í řidičům, že souprava jedoucí osmdesátik­ilometrovo­u rychlostí brzdí čtyři sta metrů, než se ji podaří zastavit.
 ??  ?? Pozor na značení Správa železnic cvičení nazvala Nejdůležit­ější stop mého profesioná­lního života.
Pozor na značení Správa železnic cvičení nazvala Nejdůležit­ější stop mého profesioná­lního života.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia