Dnes Prague Edition

Trable pana Colemana

Nejrychlej­ší muž planety prošvihl tři dopingové zkoušky a může přijít o Tokio.

- Matěj Tomíček atletický reportér MF DNES

Bude olympiáda v Tokiu bez nejrychlej­šího muže planety? Po pondělním vyjádření Jednotky pro bezúhonnos­t atletiky (AIU) to reálně hrozí.

Christian Coleman v prosinci loňského roku zmeškal třetí dopingovou kontrolu v průběhu 12 měsíců – a má zastavenou činnost a hrozí mu až dvouletý distanc. Christian Coleman to zpackal. Znovu, chce se říct. Legendární Michael Johnson loni v létě prohlásil: „To, co se stalo, Colemana zcela diskvalifi­kuje z možnosti, aby se stal tváří našeho sportu. Bude jej to navždy pronásledo­vat. Alespoň tak by to mělo být.“

Olympijský šampion mluvil o loňské situaci, kdy Colemanovi hrozil distanc za tři zmeškané dopingové testy poprvé. Američan tvrdému ortelu jen se štěstím kvůli procedurál­ní chybě utekl a o měsíc později se v katarském Dauhá stal mistrem světa.

„Jsem mladý, nadšený a vděčný, že mohu cestovat po světě, ale i zapomnětli­vý, občas mi ani nepřijde na mysl, že bych měl v aplikaci upravit místo pobytu. V budoucnu si na to musím dávat větší pozor,“usmál se.

Jenže pozor si nedal a nyní hon začíná nanovo. „Je to nespravedl­ivé. Chtějí mě za každou cenu očernit,“myslí si čtyřiadvac­etiletý americký sprinter.

Opravdu? Co se přesně stalo? Bylo 9. prosince 19.15 hodin večer, když k jeho sídlu v Lexingtonu dorazil antidoping­ový komisař. Přes bránu se dostal až k baráku, ale Colemana nezastihl.

Coleman byl údajně nakupovat vánoční dárky v nedalekém obchodním domě, což prý může dokázat účtenkami a bankovními výpisy.

„Byl jsem připravený nechat se testovat, byl jsem kousek od baráku. Mohl jsem přijet, vykonat test a bylo by hotovo,“uvedl.

O dva dny později komisaři dorazili znovu, tentokrát test proběhl bez problémů.

„A od té doby jsem byl testován ještě několikrát, a to i v době karantény,“prohlásil mistr světa ze stovky. „Ale na tom pochopitel­ně nezáleží. Stejně jako na tom, že jsem nikdy nebral žádnou zakázanou látku.“

Ano, nezáleží.

Jistě, podle dostupných informací byl postup antidoping­ových komisařů svérázný. Sice bušili na dveře a zvonili na nejspíš nefunkční zvonek, ale Colemanovi nezatelefo­novali, jak bývá zvykem. Stejně tak v dokumentu uvedli špatnou adresu jeho domu.

Podobné chování není výjimkou. Své o tom ví i oštěpařka Barbora Špotáková. „Jednu dobu mi přišlo, že jdou po těch puntíkách za absenci a chtějí vás dostat. Chodili zásadně v neděli nebo ve svátek nebo v poslední den soustředěn­í, kdy je většina lidí po dvou týdnech unavená a vyřízená, zvrtnete si nohu, odletíte třeba o den dříve a zapomenete to uvést do antidoping­ové aplikace,“popisovala v minulosti.

Jenže není tohle všechno vlastně jedno? Neměl by tak sledovaný sportovec, jakým Coleman po loňských peripetiíc­h s antidoping­ovým výborem je a který má na kontě už dva černé puntíky, být prostě doma? Zvlášť v hodinu, kterou si sám určí? Jistě, měl.

Zvlášť nejrychlej­ší muž stovky. Vždyť právě na stovce je doping mimořádně citlivé téma.

Z pěti mužů na špici historický­ch tabulek byl v minulosti prokázán hned čtyřem: Gayovi, Blakeovi, Powellovi a Gatlinovi. Není divu, že královská disciplína bojuje s vážným deficitem důvěryhodn­osti.

A Coleman tomu nepřidává. V podobné atmosféře je i série absencí při namátkovýc­h testech důvodem k značným pochybnost­em.

Světová antidoping­ová agentura má navíc jasná pravidla. Pokud profesioná­lní sportovec vynechá v průběhu 12 měsíců tři testy, hrozí mu až dvouletý distanc, který se v případě polehčujíc­ích okolností může snížit na jeden rok.

Colemanova historie však polehčujíc­ím okolnostem příliš nenahrává.

Colemana to zcela diskvalifi­kuje, aby se stal tváří našeho sportu.

 ?? Foto: Reuters ?? Co jsem to provedl... Christian Coleman zmeškal tři dopingové kontroly. To se jen tak nevidí.
Foto: Reuters Co jsem to provedl... Christian Coleman zmeškal tři dopingové kontroly. To se jen tak nevidí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia