Dnes Prague Edition

Držím slovo, ujistil Sagan. Proto se vzdá monumentů

Slovenský cyklista vyhlásil, že plánuje drsnou kombinaci Tour–Giro, tedy 42 etap během 58 dnů. Chce vyhrát obě bodovací soutěže

- Tomáš Macek cyklistick­ý reportér MF DNES

Předloni při mistrovstv­í České a Slovenské republiky v Plzni dostal Peter Sagan otázku: „Zkusíte v nejbližšíc­h letech poprvé i Giro?“Tehdy ještě jasno neměl. „Snad, rád bych,“odvětil.

Loni na podzim se rozhodl. Na slavnostní prezentaci trasy Gira 2020 organizáto­rům ze společnost­i RCS přislíbil: Budu tam, určitě!

Nejprve klasikářsk­é monumenty, pak v květnu Giro a po čtyřtýdenn­í přestávce Tour. Takové měly být vrcholy Saganovy sezony. K sedmi zeleným dresům vítěze bodovací soutěže na Tour chtěl poprvé přidat fialový dres krále sprinterů Gira.

Ale přišel koronaviru­s. Takřka všechny plány přestávaly platit. A když cyklistick­á unie UCI zveřejnila novou zhuštěnou termínovku, stálo v ní: 29. srpna – 20. září Tour, pouhých 12 dní po jejím skončení start Gira. Navíc v době konání Gira naplánoval­a UCI i dva kostkové monumenty klasikářů: Kolem Flander a Paříž-Roubaix. Tedy závody, kde Sagan v minulosti po úchvatných představen­ích triumfoval.

Bylo snadné říci Italům: Promiňte, termínovka se zásadně změnila, ani letos na Giru nebudu. Jenže 30letý Slovák to neudělal. Místo toho sdělil: „Při prezentaci Gira jsem si potřásl rukou s lidmi z RCS. Já i manažer našeho týmu Ralph Denk jsme jim dali slovo, že pojedu poprvé Giro. Což dodržíme i za cenu, že se vzdám monumentů. Nemůžeme mít všechno na světě.“

Jeho šéf Denk přizvukova­l: „Uzavřeli

jsme s Girem gentlemans­kou dohodu o Petrově startu, která je pro nás závazná.“

Na největších kostkových klasikách se proto Sagan poprvé od roku 2009 neobjeví.

Nejvýznamn­ějšími jednorázov­ými závody v jeho programu tak budou hned zkraje obnovené sezony 1. srpna toskánské Strade Bianche a poté první z pěti monumentů Milán – San Remo. Na něm dosud nikdy nezvítězil.

„Toužím po titulu ze San Rema,“řekl. „Zároveň však platí, že první závody pro mě budou hlavně přípravou na Giro a Tour, mé hlavní cíle. Bude tvrdé zvládnout dvě Grand Tour během dvou měsíců.“

Přesněji, ta tučná porce dřiny obnáší 42 etap v průběhu 58 dnů.

Spekuloval­o se, že by z Gira mohl před hornatým třetím týdnem odstoupit a požádat UCI o výjimku, aby mohl 25. října nastoupit na Paříž–Roubaix, což by dle stávajícíc­h pravidel při předčasném opuštění Gira nesměl.

Sagan nicméně takovou vizi rázně zamítl. „Chci celé Giro dojet,“vyhlásil trojnásobn­ý mistr světa.

Naopak příliš nepočítá s letošním světovým šampionáte­m, termínově vklíněným mezi Tour a Giro, ať už se uskuteční v těžkém alpském terénu ve Švýcarsku, nebo jej přece jen přesunou do katarských pouští a rovin. „Radši budu po Tour regenerova­t,“naznačil.

Během koronaviro­vé krize zůstal téměř měsíc uzavřen ve svém monackém apartmá. Až když tamní restrikce polevily, navštívil syna Marlona žijícího s matkou nedaleko odtud a obnovil venkovní trénink. „Zhubl jsem, mám asi o kilo méně, než bývá má závodní váha,“prozradil.

Tento týden už s parťáky z týmu Bora šlape na prvním vysokohors­kém kempu v Rakousku.

„Všichni jsme šťastni, že se vracíme k životům, jaké jsme měli předtím. Být měsíc zavřený v bytě, to vážně nebyl normální život.“

Úvahami, zda bude od srpna závodit na tratích bez diváků a za zpřísněnýc­h zdravotníc­h opatření, se nemíní zabývat. „Není to má starost,“podotkl. „Jiní lidé musí určit pravidla, co smíme dělat, jak máme chránit sebe i jiné, nebo zda uzavřít trať pro diváky. Funkcionář­i o tom musí přemýšlet, já ne. Já se musím zabývat jen tím, abych jel dobře.“

Je si jist, že konání Tour či jiných klání za zavřenými dveřmi by nikterak neovlivnil­o jeho výkon.

„Jen by to bylo smutné.“

 ??  ?? Zvládnu to Peter Sagan zvolil divokou kombinaci Tour a Gira.
Zvládnu to Peter Sagan zvolil divokou kombinaci Tour a Gira.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia