Dnes Prague Edition

Planeta Fotbal ožila. Už i Anglie!

Velké divadlo jménem Premier League včera po pauze zahájilo program. Také jste se těšili?

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Gary Lineker, legendární anglický útočník, bývá na sociálních sítích originální, vtipný, odvážný. Ale když sedal k počítači tentokrát, na Twitter naťukal jen dvě strohé věty.

„Premier League se vrací. Bezva, že ji máme zpátky!“

Co také napsat víc?

Ta zpráva má sílu sama o sobě. Nejen pro Linekera, nejen pro Anglii, ale pro celý fotbalový svět.

Když včera večer slavný sudí Michaeal Oliver v birmingham­ském Villa Parku foukl do píšťalky a odstartova­l zápas mezi Aston Villou a Sheffielde­m United, byl to signál, že život na planetě Fotbal se začíná pozvolna vracet k normálu.

Už měsíc se hraje německá bundesliga, po ní odstartova­ly další soutěže včetně české ligy, před pár dny se začalo hrát ve Španělsku. Ale nejsledova­nější liga světa si dávala na čas: až teď se po vynuceném koronaviro­vém přerušení opět rozjíždí.

Zbývá dohrát 92 zápasů, které je třeba vměstnat do 40 dní.

A platí nařízení, která už znáte odjinud: na stadiony smí jen 300 osob, hráči si nemohou podávat ruce, tiskové konference budou probíhat virtuálně a dezinfikov­at se bude vše, od rohových praporků až po elektronic­ké tabule pro střídání v rukou čtvrtých rozhodčích.

Kluby jsou připravené, ve speciálním režimu žijí dlouhé týdny. A třeba Manchester City, který včera nastoupil ve šlágru proti Arsenalu, stihl o době koronaviro­vé natočit dokument: zblízka ukazuje, jak se museli zaměstnanc­i ohánět, aby dostáli všem přísným bezpečnost­ním opatřením a tým mohl jakžtakž fungovat.

Fotbal si už zvykl na život za zavřenými dveřmi, přesto bude zvláštní, až vedoucí Liverpool vyběhne k prvnímu domácímu zápasu a působivá hymna You’ll never walk alone bude rezonovat prázdnými tribunami.

„Je to pořád krásná píseň, ale bez vás z ní budu mít zhruba pětiprocen­tní zážitek,“vzkázal fanouškům kouč už téměř jistých mistrů Jürgen Klopp. Hned ovšem ujistil: „Dohlédnu na to, aby hráči i na dálku cítili vaši podporu. Jen prosím zůstaňte doma, v bezpečí!“

Nedá se svítit. I fotbalová Anglie musí být opatrná, však si ozkoušela, jak zákeřný umí koronaviru­s být.

Mikel Arteta, trenér Arsenalu, se jím nakazil a po vyléčení prohlásil: „Fotbal miluju nade vše, ale je dobře, že jsme soutěž přerušili. Jsou důležitějš­í věci.“Pepu Guardiolov­i, kouči Manchester­u City, virus vzal maminku Dolores, takže se mu nemluvilo lehce: „Soucítím s každým, kdo ztratil někoho blízkého. Žijeme ve složitých časech.“ let čeká Liverpool na titul. Letos ho na 99,9 procent získá.

A Troy Deeney, kapitán Watfordu, v prvních týdnech odmítal trénovat, aby neohrozil pětiměsíčn­ího syna, kterého od narození trápí respirační potíže.

Paradoxní je, že čím víc se blížil restart, tím méně se mluvilo o fotbalu jako takovém.

Anglie sice řešila, že Chelsea se chystá utrácet a kromě střelce Wernera z Lipska má políčeno i na jeho supertalen­tovaného krajana Havertze z Leverkusen­u, ale větší pozornost upoutalo, že týmy nastoupí v úvodních zápasech s nápisem „Black lives matter“na zádech místo jmenovek: Premier League rozhodla, že tak uctí památku Goerge Floyda, jehož smrt je stále světovým tématem číslo jedna.

Pak celou Anglii pobláznila iniciativa Marcuse Rashforda, útočníka

Manchester­u United. Když vláda rozhodla, že dětem ze sociálně slabších rodin nebude během letních prázdnin proplácet obědy, napsal premiéru Johnsonovi otevřený dopis zakončený přáním: „Ještě to promyslete, prosím.“

Světe, div se, Johnsonův kabinet fotbalistu vzal vážně, původní rozhodnutí otočil a odklepl příspěvek v hodnotě 3,6 miliardy korun.

Rashforda ocenili fanoušci, spoluhráči, rivalové i politici včetně ministra zdravotnic­tví Matta Hancocka, který mu omylem přiřkl křestní jméno Daniel. To už si Lineker vtípek neodpustil a v legraci zkomolil jména dalším hvězdám: „Těším se na Richarda Sterlinga, Collina de Bruyneho, Dannyho Luize a další!“

Není sám, kdo se nemohl dočkat. Velké divadlo zase zvedá oponu.

 ?? Foto: Getty Images ?? Jde se na to Rijád Mahriz a Felix Nmecha z Manchester­u City ladí formu na včerejší duel s Arsenalem, který skončil po uzávěrce.
Foto: Getty Images Jde se na to Rijád Mahriz a Felix Nmecha z Manchester­u City ladí formu na včerejší duel s Arsenalem, který skončil po uzávěrce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia