Dnes Prague Edition

US Open bude! Jaká zavádí pravidla a kdo přiletí

Konání prvního grandslamu po koronaviro­vé pandemii rozděluje tenisty. Někteří jej nadšeně vítají, jiní se zdráhají do New Yorku přiletět

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Lidské hemžení od dopoledne do hluboké noci. Bujarý halas, dunící hudba. Libě vonící občerstven­í. Čile proudící šampaňské i pivo. US Open na Flushing Meadows bývá bombastick­ým tenisovým festivalem.

Aby se však mohlo konat v roce zasaženém pandemií, musí se na přelomu srpna a září proměnit v mnohem komornější akci.

Žádní diváci. Hráčky a hráči se mezi kurty smějí pohybovat jen s nasazenými maskami, jednou až dvakrát týdně je čekají testy na covid-19. Jakmile se nakazí nebo se u nich projeví příznaky, okamžitě zamíří do karantény.

Další nepříjemno­sti? Omezený počet členů doprovodu. Místo ubytování na Manhattanu, třeba s výhledem na Central Park, se hvězdy i méně slavní pánové a dámy mají spokojit s nejvýš dvěma pokoji v oficiálním hotelu poblíž Centra Billie Jean Kingové v Queensu.

Jeden je na náklady pořadatelů, druhý si tenisté případně musí zaplatit sami. Nebo si mohou pronajmout dům za 40 tisíc dolarů (asi 950 tisíc korun).

Obyvatelům nižších příček na žebříčcích vadí, že je tentokrát zrušená kvalifikac­e i soutěž v mixu. Ve čtyřhrách se místo obvyklých 64 dvojic představí jen 32 párů.

Celková dotace v porovnání s loňským ročníkem mírně poklesne. Přesto se v nesnadné době vyšplhala na úctyhodnýc­h 60 milionů dolarů (1,42 miliardy korun).

Částka zahrnuje odměny za turnaj přesunutý z Cincinnati, který v New Yorku proběhne před US Open, a kompenzace pro hráče, kteří by se na grandslamu dostali do kvalifikac­e.

Organizáto­ři nabízejí účastníkům jídlo zdarma a 32 nejvýš nasazených v ženské i mužské dvouhře se smí uvelebit v luxusních lóžích uvnitř areálu, v nichž si jinak hoví nejdůležit­ější sponzoři.

Oznámení šéfů americké federace USTA vyvolalo odlišné reakce.

Domácí bombarďák John Isner nadšeně psal na Twitter: „Skvělá práce. Přišel čas vrátit se na kurty.“

Karolínu Plíškovou sice mrzí, že si s sebou nemůže vzít osobního fyzioterap­euta, jinak ovšem tvrdí: „Přece nebudu pořád sedět doma. Jsem nachystaná. Chci hrát. I bez diváků. A jestli mají ostatní hráčky rády tenis, tak by měly do New Yorku letět taky.“

Její výzvu pravděpodo­bně nevyslyší Rumunka Simona Halepová, která kvůli obavám o své zdraví hodlá zůstat v Evropě.

Petra Kvitová není z nových pořádků na Flushing Meadows dvakrát nadšená. Už dříve tvrdila, že grandslamy bez obecenstva ztrácejí své kouzlo.

Američanka Serena Williamsov­á se hlásí do boje. Jen uvažuje, jak do bubliny vytvořené pro účastníky US Open dostane dcerku Olympii.

Australský rebel Nick Kyrgios označil jednání USTA za sobecké.

Švýcar Roger Federer ukončil sezonu. Ani jeho sokové Novak Djokovič a Rafael Nadal se z různých důvodů přes Atlantik neženou. Třeba ale ještě změní názor.

Tenisové temno trvá už přes tři měsíce. Miliony fanoušků se jeho konce patrně dočkají v srpnu, kdy by se měly opět rozjet akce okruhů WTA a ATP.

 ??  ?? Neváhá Zatímco někteří přední hráči i hráčky účast na US Open zvažují, Serena Williamsov­á se startem neváhá a hodlá usilovat o sedmý titul na US Open. Foto: Profimedia.cz
Neváhá Zatímco někteří přední hráči i hráčky účast na US Open zvažují, Serena Williamsov­á se startem neváhá a hodlá usilovat o sedmý titul na US Open. Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia