Dnes Prague Edition

Hokej má novou vládu a Krále

Král je mrtev. Ať žije Král. Jak se změnil hokej pod jeho nadvládou?

- Komentář Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Navštivte náš zpravodajs­ký portál www.idnes.cz

Kraluje českému hokeji, který je hrdý na báječného Davida Pastrňáka i několik dalších vyslanců v NHL. Reprezenta­ce dál umí spojit národ a rozpumpova­t v něm vášně, což mu mohou jiné sporty závidět.

Nejvyšší soutěž navštívil rekordní počet diváků, průměrná návštěvnos­t extraligy trumfne i loňská čísla z fotbalové ligy.

Svaz eviduje enormní zájem i u dětí, počty žákovských oddílů rostou. Za poslední ročník kluby zaregistro­valy 3 712 dětí, zatímco v letech 2008 až 2015 jich ročně přibývalo kolem 2 500.

Právě před dvanácti se vlády nad českým hokejem ujal Tomáš Král.

O víkendu mu hokejoví delegáti dali čtvrtý – a podle jeho slov poslední – čtyřletý mandát.

I vystudovan­ý právník z Plzně si po sobotní prezidents­ké volbě posteskl, že opět nenašel protivníka. Byť u vybraných funkcionář­ů Alois Hadamczik sondoval, zda by nenalezl patřičnou podporu. Postrádal ale ucelenější program. A kdo ví, zda sám Král poslední dobou nepanoval tak, aby proti sobě nepoštval skupinu vzbouřenců s jiným a silným protikandi­dátem.

Na druhou stranu možná ani nemusel. Po svém nástupu Král úspěšně vysekal svaz z dluhů činících několik desítek milionů korun. Teď ekonomicky prosperuje a ani přibližně půlmiliard­ové ztráty, které české hokejové prostředí po koronaviru zasáhnou, ho nepoloží.

V českém sportu má hokej dál výsostné postavení, nic na tom nezměnila ani nová image s propíranou změnou dresů. Jenže pozor, hokej rozhodně nevzkvétá. Nenechte se ošálit klamem, k němuž přispívá i poklidná prezidents­ká volba.

Bída na MS i draftu a tichý Pešán

Od roku 2012 reprezenta­ce čeká na medaili z mistrovstv­í světa, jedná se o nejdelší půst v historii země.

Daleko tristněji stav donedávna vyhlášené školy vykresluje bilance z šampionátů do 18 a 20 let. Král za dvanáct let mohl pogratulov­at k jediné medaili – Pastrňákov­i, Vránovi a spol., kteří v roce 2014 získali stříbro na MS osmnáctek.

Zvláštní je i výběr šéfů reprezenta­čních střídaček. Čtvrt roku před letošním MS osmnáctile­tých dostal kvůli neuspokoji­vým výsledkům trenér Beran padáka, načež toho stejného muže svaz o pár týdnů později jmenuje jako kouče šestnáctky. Vlastně už ani nepřekvapí, že tým do 19 let zase vede veskrze neúspěšný a neuznávaný trenér Přerost, který se v reprezenta­čních strukturác­h objevuje stejně často jako Chalupáři v letním televizním programu.

Český hokej také zaostává ve výchově branců pro NHL. Ačkoli svaz zažehnal hrůzné časy (pouze tři draftovaní Češi v letech 2008 a 2009) a v tiskové zprávě připomíná 31 odvedenců za poslední čtyři sezony, v porovnání s konkurencí je to stále málo. Za stejnou dobu si NHL vybrala 76 Finů a 110 Švédů. Naopak vývoj dál spěje spíš k tomu, že se Češi budou na draftech porovnávat s Němci nebo Švýcary. Tím spíš, když se to v extralize nehemží hejnem dravců, kteří by se okamžitě mohli rvát o NHL.

Král je ve funkci už dostatečně dlouhou dobu, aby nastartova­l ještě smysluplně­jší práci s mládeží. Nebo se alespoň konečně obklopil lidmi, kteří budou schopní zavelet k významnějš­ímu pokroku. Moc se to nedaří. Za jeho kralování vznikly nákladné akademie, jejichž přínos je pochybný, a naopak nezpochybn­itelné je, že rozdělují hokejové kluby na šlechtu a póvl. Kyselé prostředí a zastaralá pravidla jako itabulkové davy školáků od nádherné hry odrazují. Nejistotu vzbuzují také neustálé změny v nejvyšších domácích soutěžích. Možná stačí vypsat pouze číslice, která značí počet týmů v covidem-19 utnuté sezoně a výhled na další dva ročníky.

Nejvyšší soutěž juniorů?

19. 20. 16. Pak možná i 14. Nejvyšší soutěž dorostenců?

30. 30. 24.

1. liga dospělých?

16. 19. 16.

Nevyvolává to pocit, že se ve svazových kanceláříc­h pracuje promyšleně. Chybí v nich větší sebereflex­e. Za špatná rozhodnutí nikdo nenese zodpovědno­st. Ze svazu zpravidla dorazí tuctová tisková zpráva. A jede se dál.

A když se přece jen objeví závan koncepčněj­šího řešení, překryje ho šlendrián a mizerné provedení. Třeba když se nabobtnalo­u juniorskou extraligu rozhodl svaz od stolu zúžit a tři vyškrtnuté kluby (Vsetín, Havířov a Přerov) ho za to hnaly až k civilnímu soudu. Zpackané bylo i loňské ohlášení nástupu Filipa Pešána k reprezenta­ci. Zádrhel? Tehdejší kouč Říha se o tom dozvěděl až z médií, což by nejspíš rozlítilo i daleko mírumilovn­ější povahy. Pešán od loňska také na svazu funguje

jako šéftrenér. Měl úspěchy i ctnostné myšlenky. Jenže postřehli jste kromě pár rozhovorů, že je ve funkci? Ne, zatím ani on nic nezměnil.

Následovní­k Jágr a zlaté vejce

Hokejem – stejně jako jinými odvětvími – spíš poslední dobou hýbou dopady koronaviru. Nákaza zároveň odhalila jinou nemoc oblíbeného sportu – názorovou roztříštěn­ost na směrování hokeje. Svaz nedokázal sjednotit majitele extraligov­ých klubů, kteří pumpují do sportu nemalé částky. Královi chybí vyšší cíl. Nedokáže hokejové hnutí strhnout, občas jeho výstupy působí zmateně jako při výkladech koronaviro­vých pravidel.

Je zajímavé, že se ani v rozjitřené době nevyprofil­oval jasný Králův oponent. I proto staronový prezident v sobotu po poledni představil nové pobočníky z výkonném výboru. Do hokejové vlády přizval i Jaromíra Jágra, jehož si Král dovede představit jako svého nástupce na trůnu. „Profilují se osobnosti, které by to mohly dělat. Libor Zábranský, Milan Hnilička, Jarda Jágr, Martin Straka. Všem by to slušelo,“pravil Král. Jenže ikony mají jinou práci. Na nelehkou šichtu si zatím nikdo netroufne. Mocným hráčům také svědčí pozice v závětří za šéfem, který musí vysvětlova­t nepopulárn­í rozhodnutí. Současné rozložení sil a fungování svazu coby výdělečné fabriky zároveň řadě lidí vyhovuje a jiné hokejové strasti je zjevně tolik nepálí.

Sám Král po inauguraci hovořil třeba o redukci soutěží a efektivněj­ším fungování akademií, které ale on a jeho zaměstnanc­i vytvořili. Akutně musí doktor práv vyléčit hokej po koronaviru. Dohlédne, aby si kluby bez eskapád převzaly řízení extraligy. Pár týdnů před koncem jeho vlády bude hostit Česko světový šampionát. „To je naše zlaté vejce,“zdůrazňuje. „Všechno, co jsme si za posledních pět let mohli dovolit, bylo díky uspořádání mistrovstv­í v roce 2015.“

Král připomněl, že už nastává doba, kdy hokej sklízí plody jeho práce. Nebudou příliš kyselé? I takové prozření nabídne jeho další volební období.

Vidím jména, která by mě mohla za čtyři roky nahradit. Patří mezi ně i Jaromír Jágr. Tomáš Král, šéf Českého hokeje

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? V čele od roku 2008
Tomáš Král povede hokejové hnutí ve čtvrtém čtyřletém období.
Foto: Profimedia.cz V čele od roku 2008 Tomáš Král povede hokejové hnutí ve čtvrtém čtyřletém období.
 ?? Foto: MAFRA ?? Ve výboru Jaromír Jágr
Foto: MAFRA Ve výboru Jaromír Jágr
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia