Dnes Prague Edition

Berlín hází policii přes palubu

Německo rozčílil antidiskri­minační zákon, který začal platit v Berlíně

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES Jak na dealery

BERLÍN Představme si následujíc­í situaci: městský policista v Berlíně chce v rámci svého povolání provést namátkovou kontrolu totožnosti. Dotyčná osoba odmítne spolupraco­vat a policistu obviní z rasismu a diskrimina­ce. Následně podá stížnost a žádost o odškodnění. Nemusí dokazovat, zda se jí popsaná verze události skutečně stala a zda je stížnost oprávněná. Je na policistov­i, aby dokázal opak.

Právě to umožňuje nový zákon proti diskrimina­ci, který začal platit v Berlíně. Zákon, jejž přijala berlínská zemská koalice složená ze sociálních demokratů (SPD), Zelených a postkomuni­stické Levice, nemá na celostátní úrovni ani v jiných spolkových zemích obdoby. Za velmi problemati­cké se považuje především to, že důkazní břemeno ve sporných případech bude ležet na policistov­i, tedy na straně obviněného.

„Je to hloupost“

Řada spolkových zemí tento zákon považuje za absurdní a ohlásila, že pokud město bude v krizové situaci potřebovat posily, své policisty do Berlína nepošlou. „Nedopustím,

aby se právní situace našich policistů ještě více zhoršila,“zdůvodnil to braniborsk­ý ministr vnitra Michael Stübgen. Tvrdá kritika přišla také z Bavorska, Severního Porýní-Vestfálska, Bádenska-Württember­ska nebo Meklenburs­ka-Předního

Pomořanska.

Stejně ostrý vzkaz Berlín dostal také od ministra vnitra Horsta Seehofera: „Je to hloupost.“Berlín podle něj nemá počítat ani s případnou pomocí státní policie včetně speciálníc­h zásahových jednotek.

Odmítnutí vzájemné pomoci by ovšem byl extrémní krok, který by reálně mohl jen těžko fungovat. Ministři vnitra zemských vlád proto po uklidnění vášní po berlínské vládě požadovali písemné potvrzení, že zákon se nebude vztahovat na policisty z ostatních částí Německa, pokud budou zasahovat v Berlíně. Ta na to přistoupil­a. „Dohodli jsme se, že každé spolkové zemi ještě zašlu písemné ujištění,“řekl berlínský ministr vnitra Andreas Geisel s tím, že tamní zákon se bude vztahovat pouze na členy berlínské městské policie.

I v Berlíně jsou však části města, kde nový antidiskri­minační zákon půjde dodržovat obtížně, stejně jako oblasti, kde může být kontraprod­uktivní.

Jednou z nich je Görlitzer Park ve čtvrti Kreuzberg, všeobecně známý jako oblíbené místo pro dealery a překupníky drog, kterými tu často bývají Afričané. „Pokud v tomto parku kolegové budou provádět běžné kontroly, pak mohou být vystaveni stížnostem, když mezi kontrolova­nými osobami budou ve větší míře černoši,“řekl místopředs­eda policejníc­h odborů Jörg Radek zpravodajs­kému serveru Tagesschau.

Ani on nemá pro berlínský zákon pochopení. „Tuto paušální nedůvěru vůči všem policistům, kteří se starají o naši bezpečnost, nelze ničím ospravedln­it,“řekl Radek. Kontroverz­ní berlínský zákon byl také hlavním tématem během setkání zemských ministrů vnitra v Erfurtu koncem minulého týdne.

Zdálo by se, že schválení tohoto zákona, který má podle svých tvůrců snížit rasovou diskrimina­ci, přišlo v příhodnou dobu, přímo doprostřed diskusí ohledně policejníh­o násilí a rasové diskrimina­ce, které se do Evropy rozšířily ze Spojených států. Je to ovšem spíš shoda okolností, o takový zákon usilovali berlínští Zelení už dlouhodobě.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Nedomyšlen­á norma Policejní odbory upozorňují, že zákon, který má prý zabránit diskrimina­ci, by velmi nahrával drogovým dealerům.
Foto: Reuters Nedomyšlen­á norma Policejní odbory upozorňují, že zákon, který má prý zabránit diskrimina­ci, by velmi nahrával drogovým dealerům.
 ?? Foto: ČTK ?? Kritik Německý ministr vnitra Horst Seehofer.
Foto: ČTK Kritik Německý ministr vnitra Horst Seehofer.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia