Dnes Prague Edition

Hudební Anděly ovládl Mišík

Podle výsledků letošních Andělů to vypadá, že kdyby Vladimír Mišík nic nevydal, neměli by akademici koho oceňovat. Má šest sošek včetně nejlepšího alba, a to i v kategoriíc­h rocku, folku, nejlepší písně a nejlepšího videoklipu.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Očem to svědčí? Že letitá, vyzrálá a trendům nepodléhaj­ící kvalita poráží příliš okatou snahu o světovost, kterou předvádějí „mladí“? A že ani po tolika letech nestoři nenacházej­í konkurenci? Což o to, Mišíkovo album je povedené, o tom nemůže být pochyb.

Ale jelikož se o něm hovoří jako o jeho posledním, nelze nespolknou­t poznámku, zda se občas neoceňoval­y spíš zásluhy. Jinými slovy, nejsem si úplně jist, zda Vladimíra Mišíka řadit mezi folkaře. Bylo by mimochodem zajímavé vědět, co o tom soudí do Síně slávy uvedený Jiří Černý, asi nejvýrazně­jší postava tuzemské hudební publicisti­ky.

Upocené humory a špatný vtip

Co dalšího letošní Andělé, předávání bez publika a „moderovaní“místy dost upocené humory tropící

Ewou Farnou, vypověděli o stavu současné tuzemské populární hudby? Nic moc povzbudivé­ho.

Kapela roku Mirai je snad špatný vtip, takhle parta nemá totiž špetku osobitosti ani výlučnosti. Je to sériový výrobek. Rovněž se nemá cenu bavit o nominaci Chinaski, jejichž hudba se už hezky dlouho točí v kruhu a ani překotné personální změny z poslední doby nehovoří právě v jejich prospěch.

Výmluvné věci se děly i mimo ocenění, v rámci živých vystoupení. Klára Vytisková s Lake Malawi, Paulie Garand, otřesná emo rapová dvojka Calin & STEIN27. Tohle že by měla být výkladní skříň současné mainstream­ové tvorby?

Rozpaky z prázdnoty

Odvozeniny, podbízení se, faleš, přehrávané emoce. Samozřejmě nemohl chybět šlágr Srdce nehasnou, který Richard Krajčo stvořil pro Karla Gotta a jeho dceru Charlotte Ellu. O nominaci na skladbu roku si mimochodem také myslím své, zde se opět oceňovalo něco jiného než hudební kvality. Píseň si střihl sám Krajčo, samozřejmě si při zpěvu v pravý čas svůdně prohrábl kštici a vůbec dával všemožně najevo, o koho tu jde především. (Sebe)promo na jedničku, ale jinak opět jedna póza za druhou.

A tak nakonec z toho nejlépe vyšly „okrajové“kategorie. Proti objevu Zvíře jménem podzim nelze nic zásadnější­ho namítat ani proti udělení sošky v kategoriíc­h jazz (kapela Vertigo) nebo klasika – Ivo Kahánek, Bamberger Symphonike­r a Jakub Hrůša.

Jinak ovšem rozpaky. Nejen ze všechno výše vyřčeného, ale také z pocitu jakési marnosti a prázdnoty. Z neochoty jít alespoň trochu

proti všeobecném­u očekávání, nebýt za každou cenu přívětivý, neškodný nebo ufňukaný (viz zmínění rapeři vzdychalov­é).

I díky účasti hostujícíh­o Bena Cristovaa při vystoupení kapely Mirai jsem měl intenzivní pocit, že sleduji spíše výběr kandidátů, kteří budou Česko reprezento­vat na Eurovizi mezi čelnými zástupci estonské, albánské a černohorsk­é pop-music.

 ??  ??
 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Folkrocker Vladimír Mišík na letošních hudebních cenách Anděl ovládl šest kategorií. Jeho aktuální album Jednou tě potkám je podle akademiků mimo jiné nejlepší jak v oblasti tuzemské rockové hudby, tak ve folku.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Folkrocker Vladimír Mišík na letošních hudebních cenách Anděl ovládl šest kategorií. Jeho aktuální album Jednou tě potkám je podle akademiků mimo jiné nejlepší jak v oblasti tuzemské rockové hudby, tak ve folku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia