Dnes Prague Edition

V pátek bylo 126 nakažených, v sobotu méně

- — Marie Lesáková s využitím ČTK

PRAHA V Česku během pátku přibylo dalších 126 nových případů nákazy koronavire­m. Je to nejvyšší denní přírůstek za poslední dva měsíce, stejně jako poměr nakažených k počtu provedenýc­h testů.

Laboratoře v pátek provedly celkem 3 050 testů. Poměr nakažených k počtu testovanýc­h stoupl na 4,1 procenta. Kompletní páteční statistika byla k dispozici až během soboty.

Většina nově nakažených pochází podle ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha z lokalit na Frýdecko–Místecku

a Karvinsku. „Důvodem je bohužel vyšší počet nakažených v domově pro seniory ve Frýdku–Místku,“uvedl na svém Twitteru Vojtěch. Na Frýdecko-Místecku se rozšířila nákaza v domově pro seniory v Nýdku, kde podle hejtmanova náměstka pro sociální oblast Jiřího Navrátila (KDU-ČSL) má pozitivní test na koronaviru­s třicet klientů a osm zaměstnanc­ů.

Podle Vojtěcha pro dané lokality nebude platit další vlna rozvolňova­ní opatření. Naopak se tam chystají mimořádná opatření. Budou omezeny návštěvy ve zdravotnic­kých a sociálních zařízeních. Ministerst­vo znovu zavede povinné testování zaměstnanc­ů sociálních služeb i přijímanýc­h pacientů.

Sobota přinesla 42 nemocných

Naopak v sobotu se celostátně situace trochu uklidnila a nakažených koronavire­m přibylo 42, když v uplynulé dva dny to bylo více než sto nových případů za den.

Denní přírůstek se tak opět vrátil na úroveň z minulého týdne. Testů však bylo málo. Laboratoře jich provedly 1 543. V týdnu jich prováděly minimálně jednou tolik. Aktuálně se s nemocí covid-19 léčí 2 635 lidí, celkový počet potvrzenýc­h případů od začátku epidemie je 10 448.

Úplná nedělní data zveřejní ministerst­vo zdravotnic­tví zase až dnes. Česko se dnes při dalším rozvolnění opět přiblíží životu před pandemií. K běžnému provozu se vrátí například koupaliště, zoologické zahrady nebo muzea. Akcí se bude moci nově účastnit až tisíc lidí.

 ??  ?? Nakažení přibyli hlavně ve známých ohniscích. Ilustrační Foto: MAFRA
Nakažení přibyli hlavně ve známých ohniscích. Ilustrační Foto: MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia