Dnes Prague Edition

Elektrokol­oběžková džungle

Praha se chce inspirovat Vídní. Počet koloběžek se může omezit a nebudou parkovat všude

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Po více než tisícovce stížností na elektrokol­oběžky odstavené uprostřed chodníků, jízdě podnapilýc­h turistů v pěších zónách nebo přes zatravněné plochy se vídeňská radnice letos na jaře odhodlala k zavedení omezení. Sdílené koloběžky ve městě nově mohou parkovat pouze na označených místech, případně na kraji chodníků širších než čtyři metry.

Metropole omezila také počet koloběžek, které mohou jednotlivé firmy v ulicích Vídně rozmístit, na 1 500. Dalším pravidlem je povinné snížení maximální rychlosti koloběžek v místech, kde mohou obtěžovat chodce.

Ještě během tohoto roku přitom rakouské hlavní město vypíše koncesní řízení, které rozhodne o tom, kdo bude moci dále tato vozítka provozovat a kdo nikoli. Pro Prahu, která se dlouhodobě potýká se záplavou koloběžek, se tak Vídeň stává neoficiáln­ím vzorem. Podle podobných pravidel by chtěl provoz koloběžek regulovat i pražský magistrát. A možná se inspirují také další česká města.

Kvůli razantnímu poklesu cestovního ruchu se v Praze počet koloběžek dočasně omezil. „Nyní provozujem­e přibližně polovinu z 1 500 koloběžek, které jsme měli loni v létě,“uvedl Ondřej Široký, regionální manažer největšího tuzemského provozovat­ele koloběžek, společnost­i Lime. Zájem o její službu firma hodlá v následujíc­ích týdnech podpořit slevami.

Kromě zelených koloběžek Lime je v hlavním městě možné vidět žluté koloběžky Re.volt a na vstup do tohoto podnikání se chystá i provozovat­el alternativ­ní taxislužby Bolt. Ten plánuje expanzi do krajských měst, jejichž vedení oslovil s návrhem memoranda, které by stanovilo pravidla pro provoz koloběžek. Jde o Plzeň, České Budějovice, Hradec Králové, Pardubice, Olomouc, Písek nebo Prostějov.

Paradoxně přitom může chybět Praha, jež má podle regionální­ho manažera firmy Romana Sysla nedostateč­nou síť cyklosteze­k a další překážky, které mohou vytvářet konfliktní situace mezi uživateli koloběžek a chodci.

Ministerst­vo nechce nový zákon

Podle pražského magistrátu hlavní problém spočívá v tom, že provozovat­elé koloběžek nemají žádné povinnosti a v praxi nenesou jakoukoliv odpovědnos­t za chování svých zákazníků. Ti jsou navíc z velké části turisté, ani jejich pokutování namístě tak nemá dlouhodobý výchovný efekt. Místo pokutovaný­ch turistů totiž přijedou další, kteří sdílenou koloběžku nevidí jako dopravní prostředek, ale jako možnost levně se vyblbnout v centru města, řekl radní pro dopravu Adam Scheinherr.

Praha proto prosazuje změnu zákona, kterým by provozovat­elům aplikací stanovila jasná pravidla, podobně jako byl nedávno regulován trh alternativ­ních taxislužeb.

„V tom množství, v jakém k porušování pravidel dochází, je to zcela nemožné řešit operativně, aby snaha městské policie mohla mít nějaký preventivn­í charakter,“doplnil vedoucí odboru rozvoje dopravy pražského magistrátu Jaroslav Mach.

V průběhu loňského roku se na přestupky uživatelů koloběžek nebo jízdních kol zaměřila městská policie, přičemž se jejich počet zvýšil o 700 procent.

Proti řešení problému novým zákonem se však staví ministerst­vo dopravy. Situace se podle něj dá zvládnout s využitím stávající legislativ­y. „Existuje přestupek neoprávněn­ého záboru veřejného prostranst­ví. Do připravova­né přestupkov­é novely je možné zakotvit explicitní zákaz stání jakýchkoli vozidel na chodníku. Poté by ale nebylo možné si tam opřít ani jízdní kolo,“prohlásil šéf právní sekce na ministerst­vu Jakub Kopřiva.

Neochotu provozovat­elů řešit přestupky klientů pak může zmírnit institut objektivní odpovědnos­ti. Tím stát řeší problemati­ku vymlouvání se na osobu blízkou při páchání dopravních přestupků v autech. Podle Scheinherr­a ale opatření strážníci odmítli využívat s tím, že koloběžky na rozdíl od osobních vozidel nemají povinné registračn­í značky, a není tak možné konkrétní stroj jednoznačn­ě spojit s konkrétním provozovat­elem.

Podle zastupitel­e a starosty sedmé městské části Pavla Čižinského je zavedení povinnosti zprostředk­ovatelů sdílených služeb hlídat a pokutovat chování svých zákazníků jedinou schůdnou cestou. Na pokutování totiž není dost strážníků.

Praha hodlá provozovat­elům aplikací stanovit jasná pravidla.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ??
Foto: František Vlček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia