Dnes Prague Edition

Útočník v anglickém Readingu zabil tři lidi

Libyjec s nožem bodal do lidí v parku, policie ho zadržela.

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

LONDÝN Teroristic­ký útok otřásl o víkendu britským městem Reading nedaleko tamní metropole, Londýna. Na lidi v místním parku tu v sobotu večer zaútočil nožem rozzuřený 25letý muž „libyjské národnosti“. Tři lidi přitom zabil a další tři zranil. Pachatele se následně podařilo zpacifikov­at neozbrojen­ému policistov­i, který ho srazil k zemi. Motiv činu ještě včera nebyl znám, policie ovšem případ vyšetřuje jako terorismus. Některá média nicméně také spekuloval­a o údajných psychickýc­h potížích útočníka. Novináři ho identifiko­vali jako Chajriho Saadalláha – uprchlíka z Libye, který v zemi před několika lety požádal o azyl. Vloni strávil dva měsíce ve vězení za napadení pracovníka záchranné služby. Británie ovšem deportuje cizince až tehdy, když je odsouzen za kriminální činnost nejméně na 12 měsíců za mřížemi.

Podle policie se muž pravděpodo­bně radikalizo­val sám a také sám jednal. Podezřelý je nyní ve vazbě. Vyšetřovat­elé zároveň vyloučili, že by incident souvisel s demonstrac­í hnutí Black Lives Matter (v překladu Na černošskýc­h životech záleží) proti rasismu a policejním­u násilí, která se v sobotu přes den konala na stejném místě, kde několik hodin po skončení akce došlo k útoku.

Oběti vybíral náhodně

V oblíbeném parku Forbury Gardens, kde se scházejí rodiny s dětmi a pořádají se i koncerty nebo divadelní představen­í, bylo podle svědků v sobotu večer mnoho lidí. Kvůli nařízené karanténě v souvislost­i s šířením koronaviru jsou totiž restaurace uzavřeny. Lidé se proto scházejí v ulicích a na veřejných prostranst­vích. V sobotu vpodvečer jim navíc přálo i pěkné slunečné počasí.

„Park byl plný lidí. Mnozí tu seděli a popíjeli s přáteli, když procházel kolem. Najednou zakřičel něco nesrozumit­elného, zamířil ke skupině asi deseti lidí a snažil se do nich bodat,“ řekl médiím dvacetilet­ý Lawrence Wort, který stál jen přibližně deset metrů od napadené skupiny. Útočník prý bodl tři lidi do krku a do boku a poté se rozeběhl i za Wortem, kterému se však podařilo utéct. Když si útočník uvědomil, že ho nedohoní, otočil se podle svědka na vedlejší skupinku a jednu osobu bodl zezadu do krku. Když pak uviděl, že všichni lidé utíkají, dal se také na útěk, dodal Wort.

Pachatel podle svědků bodal do lidí náhodně. V ruce měl prý asi 12centimet­rový nůž.

Sociální sítě po útoku obletělo video, na němž se policista snaží resuscitov­at oběť útoku. Do nemocnice se zraněními byly převezeny dvě osoby, jednu z nich už včera propustili domů. Další zůstala v péči lékařů na pozorování – její zranění prý nejsou životu nebezpečná.

Policisté se štíty následně v pozdních nočních hodinách v sobotu podnikli razii v údajném bytě útočníka necelé dva kilometry od místa činu. Z bytu pak byla zabavena řada předmětů, mimo jiné také velká cirkulární pila, napsal web deníku The Telegraph. Ostatní obyvatelé domu byli evakuováni. Zpravodajs­ký server BBC v souvislost­i s tím napsal, že na místě se během prohlídky ozvala i silná rána.

V hlavních ulicích v okolí centra asi 143tisícov­ého Readingu byly včera přes den umístěny zátarasy a na místě hlídkovala policie. Úřady nicméně vyloučily další nebezpečí.

 ?? Foto: ČTK ?? Další teroristic­ký útok v Británii Policisté hlídkují poblíž místa činu, u vchodu do parku Forbury Gardens v centru města Reading.
Foto: ČTK Další teroristic­ký útok v Británii Policisté hlídkují poblíž místa činu, u vchodu do parku Forbury Gardens v centru města Reading.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia