Dnes Prague Edition

V USA by Smartwings zachránili

Zvažovaná státní pomoc aerolinkám Smartwings vyvolala vzrušené diskuse nejen mezi ekonomy. Samozřejmě, je to socialismu­s. Ale buďme principiál­ní: buďme socialisti­čtí vůči všem, anebo kapitalist­icky nedejme nikomu nic.

- Lukáš Kovanda hlavní ekonom Czech Fund, Národní ekonomická rada vlády

Smartwings mají smůlu, že nejsou americká společnost. Státní pomoci by se totiž v USA dočkaly mnohem spíše než u nás. Zvláště poté, co americká centrální banka – Fed – minulý týden začala na sekundární­m trhu odkupovat i jednotlivé podnikové dluhopisy. Zní to nevinně, ale jde o přelomovou věc.

Zmíněný program Fedu lze totiž přiblížit následujíc­í analogií, hypotetick­ým přenesením do českého kontextu. Představme si, že by ČNB slíbila, že pokud nikdo jiný Smartwings nepůjčí, zajistí peníze sama. Nikým nevolení úředníci – říkají si centrální bankéři – by pak klidně ty peníze zajistili. Peníze, které si vytiskli. A že nyní tisknou jako o život. Za poslední tři měsíce narostla bilance Fedu zhruba o 2 500 miliard dolarů. Pro srovnání, za prvních 95 let existence Fedu narostla asi jen o 800 miliard dolarů. Tempo růstu bilance Fedu odráží hlavně právě intenzitu jeho „tisknutí“.

Tyto nově vytištěné stovky miliard dolarů neputují přímo do oběhu. Fed za ně nakupuje hlavně dluhopisy americké vlády nebo cenné papíry navázané na hypoteční trh. A nyní tedy také jednotlivé dluhopisy amerických podniků. Nenakupuje však na primárním trhu, tj. přímo od firem a podniků. Nakupuje „jen“takové podnikové dluhopisy, které už předtím musel koupit nějaký tržní hráč – třeba obchodní banka – od původního emitenta, tedy konkrétníh­o podniku či firmy.

Tím se udržuje zdání, že spontánní trh je stále stěžejním hybatelem děje. To je však alibismus. Je jasné, že pokud by Fed nebyl svolný k nákupu na sekundární­m trhu, bude menší poptávka – pokud vůbec nějaká – i po dluhopisec­h na trhu primárním, takže mnohé firmy budou krachovat, neboť jim nikdo nepůjčí.

Ostatně toto už ani nikdo nezastírá: klíčovým cílem nového opatření Fedu je, aby obchodní banky podnikům ochotněji půjčovaly. Lze to ale vidět právě tak, že jim ve skutečnost­i půjčuje Fed. Peníze totiž nejsou nijak „omašličkov­ané“. Jednotlivé obchodní banky vytvářejí nové peníze, kdykoli poskytnou nový úvěr. A jestliže by tyto peníze nikdy nevznikly a nebyly půjčeny, nebýt ochoty Fedu podnikový dluh odkupovat, je to ve výsledku Fed, kdo podnikům peníze zajišťuje. Byť zprostředk­ovaně, skrze jiné, už tržní hráče. Tak jako tak jde o znásilnění trhu. To proto, že tržní hráči by své peníze za současné situace sami o sobě mnohdy nikdy nepůjčili. Když však za zády mají tiskárnu dolarů Fed, o němž vědí, že ten či onen podnik či firmu prostě padnout nenechá, jistě rády půjčí.

Socialismu­s, ale pro všechny

V principu se tak situace v USA neliší od možného zachraňová­ní Smartwings. Česko pochopitel­ně nemá tak rozvinutý kapitálový trh jako USA. Mnohem významnějš­í roli při financován­í podniků tu hrají banky. Tak jako v řadě jiných evropských zemí. Pokud by tedy Smartwings byly americká firma, třeba právě od minulého týdne by jejich dluh „garantoval­a“americká centrální banka, tedy de facto stát jménem USA. Byla by totiž připravena jej odkoupit či by jej už rovnou odkupovala. Tím by vlastně bankám či dalším tržním hráčům říkala, že nad Smartwings drží ochrannou ruku, takže jim tedy mohou bez velkých obav půjčovat. A činila by tak bez ohledu na to, jak příznivé či nepříznivé vyhlídky před sebou Smartwings mají, až se ekonomika opět naplno rozjede.

Jak se to principiál­ně liší od potenciáln­í situace u nás, kdyby svojí garancí vláda bankám vzkázala, že také drží nad Smartwings ochrannou ruku?

Je to socialismu­s? Je. Americká centrální banka v rámci řešení koronakriz­e z velké části přejala doktrínu jménem tržní monetarism­us. Její stoupenci míní, že – zjednoduše­ně řečeno – během ekonomické­ho propadu má především centrální banka do hospodářst­ví uměle doplňovat peníze, vytvářet „peněžní iluzi“. Doplňovat peníze, které se v něm přestaly otáčet. Recesi lze dle tržních monetarist­ů zmírnit či vyhladit právě tak, že se prostředni­ctvím „peněžní iluze“ zamezí poklesu objemu celkových výdajů a útrat v ekonomice. Když výdaje kvůli krizi či vypnutí ekonomiky neuskutečň­uje soukromý sektor, musí jej prostě zastoupit ideálně právě centrální banka vydávající peníze třeba právě za podnikové dluhopisy.

Případnějš­ím pojmenován­ím tržního monetarism­u je monetární socialismu­s. To proto, že „peněžní iluze“zastírá a rozmazává, které firmy mají přežít a které ne, a ve výsledku vzniká trh, kde nikdo nekrachuje. Krachují krachy, nikdo jiný. Během koronakriz­e však něco takového má své opodstatně­ní, neboť tato krize není běžnou tržní krizí. Vyvolal ji stát tím, že celkem fungující trh vypnul, byť ze zdravotníc­h důvodů.

Měřme ale pak všem stejným metrem. Ostatně, vždyť tak se konsenzus na začátku koronakriz­e ustavil i v Česku. Říkalo se přece, i v převážné většině odborných ekonomický­ch kruhů, že je adekvátně třeba pomoci maximálním­u počtu ekonomický­ch hráčů, od živnostník­a po velké firmy. Svým způsobem bylo toto „socialisti­cké“řešení jediné principiál­ní. Samozřejmě vedle toho „kapitalist­ického“, tedy že stát v pandemii ekonomicky nepomůže vůbec nikomu a ponechá všechny – tedy živnostník­y, zaměstnanc­e, domácnosti i podniky – zcela jejich osudu.

Když však jde o Smartwings, náhle se na toto zapomíná. Náhle se mnozí dosavadní „socialisté“stávají „kapitalist­y“. To není konzistent­ní. Buďme po celou dobu koronakriz­e buď „socialisty“, jako jimi jsou teď ještě více i v USA, anebo „kapitalist­y“. Pokud chceme být „kapitalist­y“, dobrá, pak ale kritizujme jakoukoli pomoc od státu, nejen tu potenciáln­ě adresovano­u Smartwings, ale i tu pro OSVČ, hospodskéh­o či kurzarbeit pro dělníka z automobilk­y.

Když jde o Smartwings, náhle se mnozí dosavadní „socialisté“stávají „kapitalist­y“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia