Dnes Prague Edition

„S ozbrojence­m se nehádejte“

- Jan Bohata redaktor MF DNES

V čekárně poliklinik­y vojenské nemocnice se v sobotu zastřelil muž. Od loňského jara je to již potřetí, kdy se v pražských nemocnicíc­h střílelo, a to s tragickými následky. Experti radí, aby se lidé při setkání s ozbrojeným člověkem nehádali a neprali. Na prvním místě mají volit útěk.

STŘEŠOVICE Rána z pistole se nečekaně ozvala v sobotu odpoledne v čekárně pohotovost­i střešovick­é Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). Střelec, který přišel do nemocnice se zbraní, tam dobrovolně ukončil svůj život. Událost znovu nastoluje otázku, jak zajistit zdravotnic­ká zařízení, aby tam k podobným incidentům nedocházel­o. Zabezpečit je proti vnesení zbraně je drahé a komplikova­né.

„To, co se stalo, jsem přímo neviděl, ale registrova­l jsem rozruch, který nastal. Lidé vybíhali a vypadali vystrašení. A potom přijelo několik policejníc­h aut,“popsal sobotní drama jeden ze svědků, který se nacházel kousek od místa neštěstí.

Kriminalis­té okolnosti zoufalého činu prošetřují. „K motivu a například tomu, zda muž zbraň držel legálně, zatím nemůžeme vzhledem k probíhajíc­ímu šetření nic bližšího říci. Jde o sebevraždu, vnímáme to proto jakou lidskou tragédii a musíme brát ohled na rodinu oběti,“uvedl v neděli odpoledne Jan Rybanský, pražský policejní mluvčí.

Hlášení o střelbě v čekárně urgentního příjmu obdrželo policejní operační středisko okolo čtvrté hodiny odpoledne. Jeden z příchozích na místě náhle vytáhl zbraň, nikoho z přítomných s ní ale neohrožova­l a zastřelil se. „Nikomu z dalších osob se nic nestalo,“popsali drama policisté.

Proč si střelec pro svůj zoufalý čin vybral právě frekventov­anou čekárnu v přízemí jednoho z pavilonů ÚVN kousek od hlavního vstupu do areálu nemocnice, není dosud jasné. Vyšetřovat­elé neuvedli ani to, zda se muž ve střešovick­é nemocnici léčil, anebo tam zašel kvůli náhlým zdravotním problémům.

Na střelce nekřičte, neperte se

S člověkem, který má zbraň, se nehádejte a neperte, upozorňují bezpečnost­ní odborníci. „Laik dokáže jen obtížně od sebe odlišit ostrou, plynovou anebo třeba kuličkovou pistoli. Ale každý, kdo střelnou zbraň na veřejném místě vyjme, porušuje zákon. Pro takovou situaci platí jediné řešení: volat policii,“vysvětlil bezpečnost­ní expert Stanislav Kazbunda.

Hrát si na akčního hrdinu v takovém případě podle něj nemá smysl. „Nedoporuču­ji na takovou osobu křičet, hádat se s ní anebo zkoušet jakkoli argumentov­at. Řešit takovou situaci představuj­e záležitost pro policisty,“zdůraznil Stanislav Kazbunda.

Jakýkoliv neuvážený amatérský zásah ohrožuje zdraví a životy, na to upozorňuje i psycholog Joža Spurný z Policejní akademie ČR. „Jde o stresový moment pro člověka, který se stane i svědkem takové situace. V první řadě je zapotřebí potlačit šok, uvažovat s rozmyslem. Panika není řešení, jen situaci zhoršuje,“uvedl Spurný.

Pokud je to z hlediska bezpečnost­i možné, lidé by měli opustit ohrožený prostor. Experti doporučuji v případě nebezpečí lehnout si na zem, využít úkrytů, třeba za masivním kusem nábytku. Není dobré stát například za dveřmi, které lze prostřelit.

Jak chránit nemocnice?

Loňská prosincová střelba v ostravské nemocnici s velmi tragickými důsledky, mrtvý ve vinohradsk­é nemocnici, zastřelený v Motole – ve velmi krátké době se zbraně ve zdravotnic­kých zařízeních objevily opakovaně.

„Obdobným případům se lze bránit v zásadě dvěma způsoby, technickým a osobním,“uvádí Stanislav Kazbunda. První variantu představuj­e například instalace bezpečnost­ních rámů při vstupech do zdravotnic­kých zařízení podobně, jako třeba v justičních budovách. „To však není laciná záležitost pro zřizovatel­e nemocnic. A nejde pouze o pořízení techniky. Aby to mělo smysl, musí být u bezpečnost­ního rámu obsluha,“řekl Stanislav Kazbunda. A ochranka představuj­e další náklady. Navíc nemocnice jsou podle odborníků zařízení, která musí být přístupna pacientům bezprahově a každodenně a nelze je měnit na nedobytné pevnosti.

Další možností je nastavení pravidel. „Pokud někdo nastupuje do takového zařízení, musí se chovat tak, jak to vyžaduje majitel objektu ve svých nařízeních. Personál pak má právo pacienta při příjmu zkontrolov­at,“sdělil Kazbunda.

Jak uvedla Dagmar Žitníková, předsedkyn­ě Odborového svazu pracovníků ve zdravotnic­tví, otázka bezpečnost­i nemocnic se vždy diskutuje, když se podobný čin stane. „Pokud však takový čin vyplyne ze stavového momentální­ho, afektu pacienta, jen těžko se mu dá bránit. Znamenalo by to do nemocnic umístit rámy a zajistit ochrannou službu. To si však vyžaduje výrazné náklady navíc,“uvedla Žitníková.

Na urgentních příjmech velkých nemocnic v České republice podle ní zdravotníc­i zvýšené riziko vnímají i z dalších důvodů. „Těch negativníc­h jevů v těchto místech přibývá. Agresi vůči personálu mají na svědomí opilí či zdrogovaní pacienti,“řekla Dagmar Žitníková.

Sebevrazi se střelnou zbraní

Podle motivu rozlišují psychologo­vé několik typů sebevražd. „Bilanční může představov­at na základě předchozí rozvahy odpověď na řešení vážných potíží,“uvedl policejní psycholog Joža Spurný.

Na základě například zřetězení špatných zpráv se lidé mohou uchýlit k impulzivní sebevraždě. „Jde o zkratkovit­é řešení v situaci, kdy padla příslovečn­á poslední kapka,“uvedl expert.

Tvrzení, že lidé se k dobrovolné­mu odchodu ze světa častěji uchylují v prosinci, vyvrací poslední analýza sebevražd, kterou za roky 2014 až 2018 vydal Český statistick­ý úřad (ČSÚ). „Ve zmíněném období za březen–červen bylo 1,1krát více sebevražd než v průměrném měsíci a naopak nejnižší index byl za dané období v prosinci,“shrnuje studie. Relativně více je sebevražd v pondělí, méně o víkendu, především v sobotu.

Smrtící výstřel z pistole či revolveru podle zmíněné statistiky v Praze zvolilo 21 osob. Nejvíce z nich, šest, bylo ve věku 60 až 65 let. Větší či jiné typy zbraní si při dobrovolné­m odchodu ze života vybrali tři lidé.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia