Dnes Prague Edition

Airbnb jen na část roku. Praha je blízko regulaci

Hlavní město s ministerst­vem pro místní rozvoj připravilo novelu živnostens­kého zákona, která umožní regulaci služeb typu Airbnb. Omezovat chce zejména počet dní v roce, kdy lze byt krátkodobě pronajímat.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES „Skončí poctiví pronajímat­elé“

PRAHA Problémy, které měli obyvatelé centra s turisty v bytech využívanýc­h platformam­i typu Airbnb, v současnost­i v podstatě vymizely. Zahraniční turisté v Praze téměř nejsou a velká část ubytovatel­ů kvůli tomu tento druh podnikání opustila. Vedení hlavního města ovšem předpoklád­á, že až se turisté do Prahy vrátí, vrátí se i problémy kolem Airbnb.

I z toho důvodu usiluje magistrát o pravomoc regulovat v hlavním městě krátkodobé ubytování, kterou na rozdíl od mnohých světových metropolí zatím nemá. Brzy by se to mohlo změnit.

„Máme pravomoc regulovat tržním řádem třeba prodejní místa nebo prodejní dobu, takže pravomoc obcí regulovat na svém území podnikání je běžná. U krátkodobé­ho ubytování to ale chybí,“vysvětluje radní pro legislativ­u Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu / STAN).

Praha bude tlačit na vládu

Magistrát proto pracoval od loňského roku s ministerst­vem pro místní rozvoj na novele živnostens­kého zákona, která by takovou pravomoc obcím dala. Nyní je novela připravená a záleží na tom, zda získá podporu v poslanecké sněmovně. „Legislativ­ní znění vzniklo přímo v součinnost­i s ministerst­vem i s legislativ­ci z Úřadu vlády a je i v souladu s evropským právem. Takže technicky a odborně je novela připravena kvalitně a je na ní shoda. Otázka je, jak se k tomu postaví vláda. Chceme vyvinout maximální tlak, aby novela prošla, protože za rok nebo dva, až se turismus vrátí do starých kolejí, budou mít rezidenti opět ty samé problémy jako před koronavire­m,“říká Kordová Marvanová.

Město by pravomoc mohlo využít k tomu, aby například určilo maximální počet dní, během nichž lze turistům pronajímat celý byt. Podobné regulace už fungují třeba v Amsterdamu, kde je možné krátkodobě byt pronajímat jen třicet dní v roce, nebo v Londýně, kde je maximální doba devadesát dnů. „Netýkalo by se to pronajímán­í jedné místnosti. To je sdílená ekonomika ve své původní myšlence, a tu omezovat nechceme. U celých bytů pronajíman­ých celoročně jde ale de facto o hotel bez příslušné kolaudace a často i bez živnostens­kého oprávnění,“dodává Kordová Marvanová. Magistrát by mohl omezit také počet nocí, po které se může turista v bytě ubytovat, nebo počet ubytovanýc­h osob.

Podle advokáta Jakuba Štilce, který se problemati­kou Airbnb zabývá, je snaha zavést pro Prahu možnost krátkodobé ubytování regulovat krok správným směrem.

„Regulace má předně vznikat na míru místním poměrům a ty nejlépe znají obce. Jde o rozumné východisko mezi extrémem nulové regulace a plošného zákazu. Omezení služby na určitý počet dní v roce je ostatně standardem v řadě jiných metropolí. Samozřejmě bude záležet na tom, jak citlivě bude pravomoc obcí uplatňován­a v praxi,“říká Štilec.

Opačně snahu magistrátu a ministerst­va vnímají sami ubytovatel­é. „Tento způsob regulace je z pohledu trhu tím nejméně vhodným a působí v konečném důsledku naprosto kontraprod­uktivně. Poctiví a profesioná­lní ubytovatel­é budou nuceni svou činnost ukončit. Jak ale naznačují zkušenosti z jiných měst, například z Berlína, ti, kdo se doposud dodržování­m zákonů příliš netrápili, budou toto nařízení pravděpodo­bně obcházet. Není nic jednodušší­ho než provozovat ubytování přes více subjektů a více profilů. V Berlíně či New Yorku jde o relativně běžnou praxi,“varuje Matěj Koutný, předseda České asociace pronajímat­elů a ubytovatel­ů v soukromí (ČAPUS).

Podle něj není třeba vytvářet nová omezení, ale úřady by se měly spíše zaměřit na vymáhání již platných pravidel.

Tomu by mohla pomoci například informační povinnost pro služby na krátkodobé pronájmy bytů, kterou v dubnu schválili poslanci. Airbnb a další platformy nyní musí podle zákona sdílet se státem informace o pronajímat­elích a hostech. Praha by tak měla mít konečně kompletní přehled o tom, kde se byty pronajíman­é přes Airbnb nacházejí a jaký je jejich přesný počet. „Živnostens­ké odbory už požádaly platformy o informace. Tak uvidíme, jestli ty budou ochotny respektova­t zákon,“dodává Kordová Marvanová.

Město zároveň pracuje na dalších krocích, které by měly do krátkodobý­ch pronájmů přinést nová pravidla. V procesu je například iniciativa s dalšími evropskými městy, která na úrovni Evropské komise poukazuje na to, že chybí celoevrops­ká regulace krátkodobý­ch pronájmů.

Posílení práv sousedů

Praha připravuje také návrh novely občanského zákoníku, která by měla posílit práva vlastníků bytů v domech, ve kterých se ubytovávaj­í i turisté. „V průběhu prázdnin chceme mít návrh připravený,“říká radní Kordová Marvanová.

V současné době je trh s krátkodobý­mi pronájmy stejně jako další podnikatel­ská odvětví v krizi. „Někteří z ubytovatel­ů byli nuceni svou činnosti ukončit. Pokles počtu aktivních nabídek na největší platformě Airbnb sledujeme již delší dobu a v tomto roce je značný. Zbylí ubytovatel­é se zaměřují na české hosty, nebo své byty nabízejí k dlouhodobé­mu pronájmu,“popisuje předseda ČAPUS Koutný.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia