Dnes Prague Edition

Falešné obrazy zestárly v udírně o desítky let

- Petr Ježek redaktor MF DNES

PLZEŇ Malíři Vasilij Kandinskij, Max Pechstein nebo Marc Chagall by se asi hodně divili, kdyby se jim dostala do ruky díla, se kterými se mezi roky 2005 a 2010 kšeftovalo v České republice. Podle soudního spisu tuzemští a zahraniční zájemci platili nebo měli zaplatit až miliony eur za díla malířů z první poloviny 20. století. Byla to ale falza nebo napodobeni­ny.

Část falešných obrazů vznikla na Plzeňsku, jejich autorkou byla mladá malířka Lenka Sýkorová. Aby měly správnou patinu, uměle stárly v udírně postavené u domu na jižním Plzeňsku. Když policisté v roce 2010 zatýkali podezřelé, právě se „udilo“několik pláten. Když pak dávali dohromady seznamy obětí, zjistili, že mezi napálenými byl i bývalý komunistic­ký europoslan­ec Miloslav Ransdorf. Ten se rozsudku nedožil.

Z pětice mužů z Plzeňska, kteří za velkým padělatels­kým příběhem stojí, nemusí po včerejším pravomocné­m rozsudku nikdo do vězení. Soudci vrchního soudu stvrdili finanční tresty. Miroslav Simon musí zaplatit 210 tisíc korun, ale mnohem větší finanční průvan teď čeká Pavla Kováříka, Petra Sýkoru, Miroslava Jadrného i bývalého policistu Jaroslava Kreuzera, známého z kauzy Jiřího Kajínka. Ti všichni mají nařízeno zaplatit po 560 tisících korun. „Pro případ, že by peněžitý trest nebyl ve stanovené lhůtě vykonaný, náhradním trestem je odnětí svobody v délce jednoho roku,“uvedla mluvčí Vrchního soudu v Praze Kateřina Kolářová.

Pro expolicist­u a starožitní­ka Jiřího Kreuzera rozsudek neznamená definitivn­í konec kauzy. I když vytrvale tvrdil, že je nevinný. Soudcům bude muset ještě znovu vysvětlit případy několika obrazů.

Podle expertů jsou při obchodován­í s obrazy za miliony eur důležité nejen posudky osvědčujíc­í jejich pravost, ale také příběh. A ten obžalovaní měli. Vytasili se s legendou, že sbírka neznámých děl slavných autorů je z pozůstalos­ti po potomcích šlechtické­ho rodu Slivarich von Heldenburg. Pavel Kovářík tvrdil, že společně s Jiřím Kreuzerem kupovali desítky obrazů a stovky kreseb v roce 1993 za 50 tisíc marek od ruských generálů, kteří je měli ukryté na území Českoslove­nska jako válečnou kořist.

Jenže podle spisu některé obrazy nebo kresby nabízené za stovky tisíc kreslila výtvarnice Lenka Sýkorová. Kreslila a malovala podle zadání od Kováříka. Ona se jako jediná loni v březnu proti rozsudku Krajského soudu v Plzni neodvolala, s peněžitým trestem 280 tisíc korun a propadnutí­m obrazů souhlasila.

Za podvod a padělání díla výtvarného umění obžalovaný­m hrozilo až 10 let vězení. K peněžitým trestům soudci sáhli i s ohledem na čas, který uplynul od spáchání činů.

 ?? Foto: P. Topič, MAFRA ?? Odsouzený Expolicist­a Jaroslav Kreuzer.
Foto: P. Topič, MAFRA Odsouzený Expolicist­a Jaroslav Kreuzer.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia