Dnes Prague Edition

Pnutí v povirové Macronii

Macronie, tedy spojení socialisti­cké levice a pravicovýc­h centristů, na němž si mladý prezident Francie vždy zakládal, prochází nyní proměnami, do nichž vidí málokdo. Bude Macronovi ke znovuobjev­ení sebe samého stačit přihlášení se k de Gaullovi?

- Josef Brož konzultant Institute of European Democrats

Dělá to dojem klidu před bouří. A neobejde se to patrně bez obětního beránka. Všechny zraky se nyní obracejí k francouzsk­ému prezidento­vi Emmanuelu Macronovi. Bude to on, kdo bude muset rozetnout gordický uzel Macronie. Padne za oběť premiér Édouard Philippe?

Nadcházejí­cí víkend, na nějž je nahlášeno 2. kolo komunálníc­h voleb, je pro Macronovu stranu Republika v pohybu předem ohlášenou katastrofo­u. Ukáže, jaký je stav rozpadu jeho politickéh­o hnutí. To ztratilo absolutní většinu v parlamentu již ve druhé polovině května.

Jen o den později, v pondělí 29. června, by mělo padnout klíčové soudní rozhodnutí v korupční aféře bývalého premiéra Françoise Fillona, který měl zneužít vlivu ve prospěch finančního příjmu svých příbuzných. Pád prezidents­kého kandidáta Fillona na jaře 2017 otevřel cestu k moci Macronovi. A tvrdí se, že klíčem k Macronii je právě očekávaný soudní verdikt v expremiéro­vě aféře.

Tento souběh událostí vyznívá pro mladého prezidenta nevýhodně. Do konce mandátu mu zbývá symbolický­ch 500 dní.

V těchto dnech hledá způsoby, jak vrátit zpět víru i nasazení svému táboru věrných. Kde však začít?

Macron stále častěji obrací pohled nostalgick­y do minulosti. Hledá návod? Rok 2020 vyhlásila Macronie „rokem de Gaulla“. Francie si připomíná vojáka a politika ve třech výročích: 130 letech od narození, 50 let od úmrtí a 80 let od slavné Výzvy 18. června (k odporu).

Macron blahopřeje Macronovi

Zatímco koronaviro­vá epidemie je ve Francii od června již pod kontrolou, stále tam počítají mrtvé. Třetí nejzasažen­ější země EU jich uplynulou neděli hlásila celkem 29 633. Země se ale pomalu otřepává. A Paříž ztratila červené označení. Francie od tohoto týdne vstupuje do třetí fáze „rozvolňová­ní“. Prezident, který v polovině března přijal válečný slovník, v krátkém vzletném projevu 14. června ohlásil „nový sanitární protokol“: děti se vracejí do školy, otevírají se kina, povoleny jsou i kolektivní sporty. Otevírají se konečně naplno restaurace a vyhlášené kavárny.

„Můžeme být hrdí na to, co bylo uděláno,“pochválil prezident sebe samého. Levicový list Libération to kriticky glosoval slovy: „Macron blahopřeje Macronovi.“Prezident, jehož projevy nemají pouze úvod, stať a závěr, v něm nechal vyznít i „hrdost na Francii“, neopomněl vypíchnout ani „jednotu republiky“. Zjevné pravicové hodnoty se u Macrona vždy kombinoval­y se sociálními a ekologický­mi, na něž klade důraz levice. O sobě řekl, že musí sám sebe „znovuobjev­it“.

Co ovšem zazvonilo mnohým nejsilněji jako ozvěna Macronova pravicovéh­o předchůdce Nicolase Sarkozyho, byla věta, že už nastal čas „pracovat všichni“a „o to více“.

Prezidentů­v premiér Édouard Philippe, zastupujíc­í ve vládě umírněnou pravici, nemá podle výroků z prezidento­va okolí své vůbec jisté. Je ovšem nyní „po válce“populárněj­ší než jeho šéf. Navíc má velkou šanci stát se starostou přístavníh­o Le Havru. Obvyklý prezidents­ký manévr, historicky známý u dřívějších prezidentů páté republiky (levicového Mitterrand­a i pravicovéh­o Chiraka), tedy vyměnit v polovině mandátu premiéra, napovídá, že vedle třetí fáze sanitárníh­o uvolňování přichází i třetí fáze politickéh­o přeskupová­ní.

Poločas rozpadu s výpůjčkami

Rozdělená Francie, jejíž prezident završil třetí rok z pětileté funkce, jen pomalu sbírá své padlé. Po krizi odhodlanýc­h „žlutých vest“, po manifestac­ích proti reformě důchodů přišla krize koronaviro­vá. Hrubý domácí produkt by měl ve Francii podle odhadů OECD letos poklesnout až o 14 procent, srovnateln­ě s Itálií i Británií.

Víkendové komunální volby nevěstí pro Macronii nic dobrého. Hnutí Republika na pochodu má už své dezertéry, na prvním místě kdysi věrného ministra vnitra Géralda Collomba, který nyní v Lyonu ohlásil spojenectv­í s pravicovým­i republikán­y. Bitva o Paříž, kde bývalá ministryně zdravotnic­tví Agnes Buzynová nemá proti obhajující socialistc­e Anne Hidalgové fakticky šanci, je již definitivn­ě ztracena.

Dvacítka poslanců, mezi nimiž i desítka členů Macronova hnutí utvořila v půlce května nové parlamentn­í uskupení s názvem Ekologie, demokracie a solidarita. Počet prezidento­vých poslanců spadl z původních 313 na pouhých 285, tedy čtyři pod absolutní většinu. Vláda se bude nyní muset více opírat o alianci s centristic­kým Demokratic­kým hnutím.

Kde brát a nekrást? Nabízí se alespoň výpůjčky, jež se tento rok hojně vyskytují v odkazu de Gaulla. Prezident se v uplynulých dnech hodně snažil, aby předvedl, že je jeho věrným následníke­m: vydal se i do Londýna, aby si s britským premiérem připomněli slavnou Výzvu 18. června 1940.

Tehdy na vlnách BBC zazněl de Gaullův hlas s výzvou k odporu vůči nacistům ve jménu „cti, zdravého rozumu a vyššího zájmu vlasti“.

Kdo se dnes chce spojovat s Emmanuelem Macronem? Na evropské úrovni možná, v zájmu vyššího evropského (i francouzsk­ého) zájmu ze země spolu s Angelou Merkelovou vydupal záchranný balík. Ale doma?

Hrubý domácí produkt ve Francii by měl klesnout až o 14 procent, srovnateln­ě s Itálií a Británií.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia