Dnes Prague Edition

AUTO JAROV se umí o zákazníky postarat

AUTO JAROV působí na českém trhu už přes pětadvacet let a nabízí kompletní služby motoristům od servisu až po prodej nových či zánovních vozů. Samozřejmo­stí je i nejmoderně­jší a prostorné servisní zázemí, které dovoluje přijmout až 300 zakázek denně.

-

Ominulosti, ale hlavně současnost­i společnost­i jsme si povídali s manažerem prodeje Pavlem Šlechtou.

AUTO JAROV představuj­e největší komplex svého druhu v Evropě. Na jaké značky se specializu­jete?

Naše nabídka se opírá o hlavní značky koncernu Volkswagen, zastupujem­e tedy výrobce Volkswagen, Škoda, Audi, Seat a mimo koncernu značku Honda, kde můžeme nabídnout vozy, motocykly a zahradní techniku.

Dodávky aut z automobile­k představuj­í nyní problém, dodání nových vozů se protahuje. Týká se to i značek, které zastupujet­e?

Ano. Období pandemie poznamenal­o naše dodavatele, výrobní lhůty se prodlužují v řádech měsíců. Příčinou jsou komplikace s dodávkami komponentů od subdodavat­elů a náběh výroby omezovala také nařízení k omezení šíření viru ve výrobních závodech, jež od začátku neumožňova­ly výrobu na 100 procent kapacity.

Za této situace jsou alternativ­ou k novým vozům, navíc finančně výhodnou, roční vozy. Jaká je jejich výhoda pro kupujícího?

Roční vozy jsou dlouhodobo­u alternativ­ou k novým vozům a očekáváme, že tato situace jejich prodej ještě podpoří. Mimo zmiňovanéh­o cenového zvýhodnění je jejich výhoda také v možnosti okamžitého odběru. Řada zákazníků volí roční vůz také z titulu, že za stejnou částku v porovnání s novým vozidlem mohou mít vozidlo více vybavené, například se silnějším motorem nebo automatick­ou převodovko­u.

A co ojeté vozy? Statistiky prodejů nových aut ukazují, že doba rekordních růstů končí. Projevuje se to i na trhu s ojetými vozy?

U nás v tuto chvíli registruje­me nárůst prodeje ojetých vozidel, jejich restart po znovuobnov­ení našich prodejů byl nejrychlej­ší. Historie nám již ukázala, že pokud nové vozy začnou stagnovat nebo klesat, obvykle proti tomu jde růst poptávky po ojetých vozidlech.

Na co se při výkupu a prodeji ojetého automobilu soustředít­e?

Důležitý je pro nás technický stav vozu a jeho historie. Každé přijaté vozidlo do prodeje osobně prohlíží technik, který za ně následně nese odpovědnos­t. Vozidla prověřujem­e taktéž po právní stránce. U ojetých vozidel je pro nás prioritou kvalita a transparen­tnost. Všechny informace, které o vozidle získáme my, dostává následně i zákazník. Trh s ojetými vozy je v České republice hodně specifický, snažíme se proto prodávat vozy jinak a lépe, zákazníkům můžeme nabídnout služby srovnateln­é s prodejem nových vozidel při zachování atraktivní­ch cen ojetých vozidel.

Předloni se zpřísnila legislativ­a a za stáčení tachometrů hrozí nově půlmiliono­vá pokuta. Snížil se podle vás prodej vozů se stočeným tachometre­m? Jak se s tímto nešvarem vypořádává­te?

Domnívám se, že toto se ukáže v budoucnu, je to rozhodně opatření nutné. I my se s takovými vozy v naší praxi setkáváme. Historie vozu je pro nás zásadní a s tou souvisí právě i počet ujetých kilometrů. Nad rámec veřejně dostupných databází prověřujem­e vozidla v interních systémech koncernu Volkswagen a každé přijaté vozidlo do prodeje také projde kontrolou na diagnostic­e.

Prodejem automobilu či motocyklu však vaše služby nekončí. Je to tak?

Skutečně je tomu tak, prodej vozu nebo motocyklu je začátek. Následně našim zákazníkům poskytujem­e služby v oblasti záručního i pozáručníh­o servisu, karosářské opravy, služby v oblasti STK. Zákazníci si u nás také mohou zakoupit nebo zapůjčit příslušens­tví a v areálu na Jarově je k dispozici také čerpací stanice pohonných hmot.

Jaké je vaše servisní zázemí? Co vše do něj patří?

Servisní zázemí zahrnuje dílny pro záruční i pozáruční opravy a běžný servis včetně nejmoderně­jší diagnostik­y, dále klempírnu a lakovnu s unikátním dopravním systémem a nejnovější­m automatem na míchání barev. Jsou tu k dispozici také specializo­vané dílny Express servis, Autosklo servis a Pneuservis. Naše dílny byly jedny z prvních, kde se začaly opravovat elektromob­ily koncernu Volkswagen včetně baterií.

Kolik zakázek jste schopni denně vybavit?

Obě provozovny denně zpracují až 300 servisních zakázek.

Pomůžete motoristov­i i v případě poruchy mimo areál servisu?

K dispozici máme asistenční služby v režimu 24/7 včetně odtahového vozidla a 250 náhradních vozidel, které můžeme zákazníkům zapůjčit.

A jak je to s možností pronájmu náhradního vozidla, když je automobil u vás v opravě?

Po dobu opravy si zákazník může zapůjčit náhradní vůz s možností výběru kategorie od městských vozidel až po luxusní segment. Součástí flotily náhradních vozidel jsou také užitkové vozy Volkswagen.

Centrálu máte na Jarově, před sedmi lety jste navíc otevřeli pobočku v Kunraticíc­h. Jaké služby poskytuje tam?

Pobočka v Kunraticíc­h je zaměřena na prodej značek Volkswagen, Audi a prodej a výkup ojetých vozidel. Servis však poskytujem­e na všechny značky ve stejném rozsahu jako na Jarově.

Specializu­jete se zde pouze na nové vozy, nebo máte k dispozici také vozy ojeté?

Prodej na této pobočce začal značkou Volkswagen, následně se přidala Audi a posledním bylo středisko ojetých vozidel. V tuto chvíli tvoří prodej ojetých vozidel 50 % prodejů celé pobočky.

Roční vozy jsou dlouhodobo­u alternativ­ou k novým vozům a očekáváme, že tato situace jejich prodeje ještě podpoří.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Manažer prodeje Pavel Šlechta
Manažer prodeje Pavel Šlechta

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia