Dnes Prague Edition

Adam Hložek střílí góly, nahrává, udivuje

V sedmnácti mazákem

- David Čermák Jan Palička

Ode dneška přesně za měsíc mu bude osmnáct let, ale až dostane štempl na plnoletost, vlastně se pro něj tolik nezmění. Snad jedině to, že na tréninky už nebude muset tramvají, udělá si řidičák a dostane parkovací místo přímo u letenského stadionu.

Jinak Adam Hložek, supertalen­t fotbalové Sparty, už dávno žije v dospělém světě.

Pokud jste se v úterý večer dívali, jak dvěma góly během dvou minut otočil zápas s Ostravou, dostali jste další důkaz o tom, že Hložek je něco extra.

Postupně to poznává nejen Česko, ale celá fotbalová Evropa.

Tak třeba včera: Julio Maldonado, vlivný španělský sportovní novinář, kterého na Twitteru sleduje téměř milion lidí, vytvořil osmiminuto­vý šot, ve kterém detailně rozebírá Hložkovy góly, akce, přednosti.

„Podívejte se, jak umí zakončovat. Kompletní hráč, ne? Je mu teprve sedmnáct, ale myslím, že ho brzy uvidíme hrát v Anglii, Španělsku nebo Německu,“rozplýval se ve videu, které během chvilky viděly na YouTube tisíce diváků. „Ten chlapec míří vysoko. Nepochybuj­u o tom, že z něj jednou bude velká hvězda.“

Všimly si i ještě výraznější persony. Například Antonio Cassano a Christian Vieri, dva bývalí italští reprezenta­nti, skvělí střelci. Během společného instagramo­vého vysílání Cassano, sám bohem nadaný jako málokdo, emotivně vykřikoval: „Christiane, víš, kterého mladého kluka by teď všechny top kluby měly sledovat? Jmenuje se Lozek!“

Výslovnost Cassanovi odpusťte – jméno sice lehce zkomolil, ale moc dobře věděl, o kom mluví, a bylo znát, jak moc ho sparťanský klenot zaujal: „Je úžasně silný, rychlý, technický, skvělý ve vzduchu. Uvidíte ho hrát a zamilujete se do něj!“

Je fakt, že do Hložkovy hry se zakoukáte snadno.

Uhrane vás, jak suverénně si počíná. Jak od něj o deset let starší chlapi v soubojích odpadávají. Jak mazácky zakončuje. Jak je přímočarý. Nebo jak se umí vmžiku chytrou kličkou vymotat z těsného prostoru.

Už jako malého kluka ho lanařily top světové týmy včetně Manchester­u City a dá se čekat, že zájem ze zahraničí bude čím dál intenzivně­jší.

„Adama nahánějí zájemci ze všech stran,“odkrývá Pavel Paska, Hložkův agent. „Uvědomte si, že je ročník 2002, to je mimořádné. Patří k nejzajímav­ějším hráčům současnost­i. Je výjimečné, kolik už toho za Spartu ve svém věku odehrál a jaká má čísla.“

Skutečně: díky tomu, že se fyzicky i technicky dávno vyrovnal dospělákům, stihl Hložek v sedmnácti už odkopat padesát ligových zápasů. Což je rekord, který se bude komukoli těžko překonávat.

Ještě těžší bude pro kteréhokol­i teenagera přiblížit se jeho bilanci v této sezoně, která zatím zní: 35 utkání, 8 gólů, 9 asistencí. A to nehraje na hrotu, ale na křídle!

Kdyby měl v útoerý trochu víc štěstí v zakončení, mohl se stát suverénně nejmladším střelcem hattricku v nejvyšší soutěži. Tím je už přes dvacet let ostravský Martin Lukeš; bylo mu dvacet a pět měsíců.

Hložkovi je o dvaapůl roku méně, ale působí jako mazák – pokud se tedy bavíme o fotbalovém projevu. Jinak vystupuje pořád plaše a skromně, a když se má rozpovídat před televizní kamerou, sem tam se ještě chvěje nervozitou.

V kabině už se ozvat nebojí, slyšet je čím dál častěji. Na to, aby mu sláva nestoupla do hlavy, dohlíží kromě otce Zbyhněva nebo trenéra Kotala stoper Lukáš Štetina: o jedenáct let starší parťák dostal Hložka na povel. Bydlí s ním na soustředěn­ích, hlídá ho, umravňuje a okřikuje, když cítí, že je to potřeba.

Zatímco starší hráči po večerech na pokojích mastí videohry, dvojice Štetina–Hložek v deset dokouká film, zhasíná a jde spát.

Od svalnatého obránce možná Hložek pochytil i zálibu v posilování: všimli jste si, jak během koronapauz­y zase zesílil? Doma dřel a vrátil se s ještě výraznější muskulatur­ou, na sedmnáct let nevídanou. I díky ní se nemusí bát dalších kroků. „Chceme definovat jeho budoucí pozici a připravit ho na skok do národního týmu,“líčí agent Paska. A dál?

Ideální scénář by mohl vypadat třeba takhle: ještě aspoň rok ve Spartě, zkusit si poháry, dostat se na dospělé Euro 2021, pak se posunout výš. Do Lipska? Dortmundu? Chelsea? Arsenalu? Žádné výzvy se sparťanský úkaz nemusí bát.

Adama nahánějí zájemci ze všech stran. Uvědomte si, že je ročník 2002, to je mimořádné. Patří k nejzajímav­ějším hráčům současnost­i.

Pavel Paska, Hložkův manažer

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Dvěma trefami proti Ostravě si Adam Hložek vylepšil osobní soutěžní bilanci v této sezoně. Žasnou i světová jména
O schopnoste­ch Adama Hložka už si povídají třeba i italské persony Antonio Cassano a Christian Vieri.
Foto: ČTK Foto: Michal Sváček, MAFRA Dvěma trefami proti Ostravě si Adam Hložek vylepšil osobní soutěžní bilanci v této sezoně. Žasnou i světová jména O schopnoste­ch Adama Hložka už si povídají třeba i italské persony Antonio Cassano a Christian Vieri.
 ??  ?? Osm gólů, devět asistencí
Osm gólů, devět asistencí
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia