Dnes Prague Edition

Sport.idnes.cz Svět je zase sešívaný

Plzeňská stíhací jízda nestačila. Fotbalovou ligu znovu po roce ovládl ten nejlepší – Slavia Praha

- Jan Palička David Čermák

Fanfáry, prosím. Je hotovo. Červenobíl­á nadvláda trvá. Jak dlouho ještě? Rok, pět, deset? Fotbalová Slavia od včerejšího večera znovu slaví. Po lítém boji udolala konkurenta z Plzně a tři kola před koncem sezony už ví, že obhájí titul.

Naprosto zaslouženě, protože prožívá dobu hojnosti. Finanční i hráčskou.

„Mám strašně velkou radost z toho, že si Slavia může na dres našít druhou hvězdu, která tam bude navždy,“zmínil kouč Jindřich Trpišovský během oslavné řeči.

Jedna drobná hvězdička na prsou = deset titulů.

Druhou hvězdičku, po dvacátém titulu, si Slavia vysloužila včera. Pokud tedy do zbytku sezony nezasáhne pandemie a nezruší odehrané výsledky. Ale buďme optimisté...

Slavia to zase zvládla, takže hráči mohli vyskákat na pódium před stadionem, stříkat šampaňské a připalovat si vítězné doutníky. Čiší z nich kvalita, zkušenost, nenasytnos­t i sebevědomí. Vždyť poprvé prohráli až v únoru. Pod trenérem Trpišovský­m vykvetla Slavia do evropských rozměrů. Ustála lehkou jarní krizi, kdy zbytečně prošustrov­ala kupu bodů, ale po koronaviro­vé pauze se zase vrátila na vlnu.

I bez nepostrada­telného vůdce Součka, který zmizel do Anglie.

I bez matadorů Škody a Hušbauera, kteří postupně ztráceli prostor, tak raději v půlce sezony odešli.

Ti tři si samozřejmě titul rovněž zaslouží, ale Slavii teď nescházejí.

Mužstvo je rychlé, nekompromi­sní, pracovité, vyzrálé. Slavia šlape a na podzim chce za každou cenu hrát Ligu mistrů. S bohatým čínským vlastníkem za zády na to má.

Včera slávisté ustáli velmi ošemetný úkol, protože v souboji s druhou Plzní se mohlo leccos zašmodrcha­t. Šestibodov­ý náskok nebyl ještě zcela dostatečný. A teď? Devět bodů už Plzeň stáhnout nemůže.

„Jsem pyšný, že jsme titul získali zrovna v tomhle utkání. Doma a proti Plzni,“líčil trenér Trpišovský. „Byl to naprosto vyrovnaný zápas, skvělý z obou stran. Soupeř byl houževnatý, v některých momentech i lepší, ale my jsme ho nepustili do šance. Věděl jsem, že když dáme první gól, vyhrajeme.“

Upřímně, nebyl to zápas plný šancí a fotbalové krásy, zato nonstop jízda s absolutním nasazením. V soubojích to jiskřilo, na trávníku zůstávaly brázdy po skluzech, o každý centimetr hřiště se sváděla bitva.

Rozhodla 69. minuta a útok po pravé straně, který se snažil zabrzdit plzeňský kapitán Brabec hlavičkou vleže. Rozběhnutý Masopust si pak vzal balon, ustál souboj s Limberským a nezištnou zpětnou přihrávkou našel Ševčíka. Pak už slávistick­ý národ skákal v euforii. Pět tisíc vyvolených fanoušků v Edenu, další před stadionem, zbytek po hospodách a doma u televize. Petr Ševčík uklidil míč po zemi.

Přímo na tribuně tleskali slavní hokejisté Pastrňák s Voráčkem, legendární tenista Kodeš, kardiochir­urg Pirk nebo herec Donutil. Slavia je prostě v kurzu a vzhledem k problemati­ckému období Sparty má jediného soupeře. Posuďte sami. 2015: vítěz Plzeň.

2016: vítěz Plzeň.

2017: vítěz Slavia.

2018: vítěz Plzeň.

2019: vítěz Slavia.

2020: vítěz Slavia.

Kdo získá titul příště? „Slavia – byť si nemyslím, že je nedostižit­elná – si letos zasloužila vyhrát. Pro nás je to obrovská motivace do další práce,“prohlásil plzeňský trenér Adrián Guľa.

I druhé Viktorii patří pochvala. Za to, jak pod novým koučem zdramatizo­vala jaro. Vyhrávala jeden zápas za druhým, byla svěží, energická, odhodlaná. Jen na Slavii prostě neměla. Před dvěma týdny hrála 0:0, včera padla 0:1. V Edenu pak dlouze zněla hymna šampionů a sešívané dresy měly pré. Oslavy budou dlouhé, dost možná Slavia zbytek sezony dohraje s náhradníky, aby si hvězdy odpočinuly.

Rekordní sbírku nul má za sebou brankář Kolář, krajní obránce Bořil s Coufalem byli k neutahání, stomiliono­vý špílmachr Stanciu vynikal, výborně zapadl běhavý záložník Provod, stoper Kúdela hrál i navzdory zranění, mladičký kolega Zima ustál těžký test, v ofenzivě makali Tecl i Masopust. Mohli bychom v kompliment­ech pokračovat, ale pořád se bude vracet věta: Titul je ve správných rukách.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Mistrovská trefa Slávista Petr Ševčík slaví gól, kterým rozhodl o včerejší výhře 1:0 nad Plzní a obhajobě prvenství ve fotbalové lize.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Mistrovská trefa Slávista Petr Ševčík slaví gól, kterým rozhodl o včerejší výhře 1:0 nad Plzní a obhajobě prvenství ve fotbalové lize.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia