Dnes Prague Edition

Matovičový­ch 100 dní: covid a porušené sliby

Kritizovat se teď nemá, míní premiér. On sám by ocenil svou vládu jedničkou.

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

BRATISLAVA Prvních sto dní úřadování má za sebou čtyřkoalič­ní vláda slovenskéh­o premiéra Igora Matoviče. Plnění předvolebn­ích slibů zastínila nečekaně pandemie koronaviru, která si vynutila veškerou pozornost kabinetu.

Vláda si za bezpečnost­ní opatření vysloužila pochvalu i od opozice, kritiku naopak sklidila za nedostateč­nou ekonomicko­u reakci či údajnou neprofesio­nalitu koaličních poslanců. Tu podle slovenskýc­h komentátor­ů nejlépe vykresluje skandál, který se tento týden rozhořel kolem předsedy parlamentu a šéfa koaliční strany Jsme rodina Borise Kollára.

Spory i porušené sliby

„Prvních sto dní se nové vládě nechává na to, aby se rozběhla. Nekritizuj­e se,“bránil se nedávno premiér v rozhovoru s televizí TA3. Za to, jak vláda reagovala na koronaviru­s, by si sice dal jedničku, hodnotit dosavadní počínání kabinetu ale prý nebude. Posoudí to podle něj samotní Slováci.

Koalice složená z Matovičova hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO), hnutí Jsme rodina a stran Svoboda a Solidarita (SaS) a Za lidi expreziden­ta Andreje Kisky převzala pomyslné žezlo po dlouholeté­m úřadování sociálních demokratů Roberta Fica na konci března. Na bezprecede­ntní zdravotnic­kou situaci v zemi podle analytiků dokázala reagovat rychle, ale je nutné také dodat, že její reakce plynule navázaly na dřívější rozhodnutí minulé vlády a ta se ukázala být vcelku efektivní.

Dokazují to i statistiky onemocnění covid-19, které má 5,5milionové Slovensko nejlepší ve střední Evropě – celkem včera evidovali v zemi 1 643 infikovaný­ch, z nichž 28 lidí nákaze podlehlo. Slovenská vláda přijímala opatření podobná těm, která platila i v Česku. Nouzový stav zrušila až v první polovině června. Pochvalu za pohotovou reakci na pandemii alespoň po zdravotnic­ké stránce si vysloužil Matovič i od svého předchůdce Petera Pellegrini­ho. V ekonomický­ch opatřeních ale prý kabinet zaostává a v tom se s expremiére­m shodují i slovenští odborníci.

Tvrdé dopady zdravotnic­ké situace očekávají zejména na tamní trh práce. Koalice se přitom v řadě ekonomický­ch otázek zatím nedokázala rychle shodnout, což přijetí nových nařízení zdržuje. Rozepře panovaly například při jednání o zvyšování mzdy i 13. důchodech.

Koronaviru­s na jednu stranu uvrhl do úplného stínu plnění předvolebn­ích slibů, na stranu druhou vláda a zejména pak Matovičovo OLaNO už některé z nich stihlo i porušit. Voliče si totiž získalo závazkem bojovat s přetrvávaj­ící korupcí a reformovat slibovalo mimo jiné i policii a soudnictví. Některé personální změny, které už stihlo prosadit, ale vyvolaly řadu otázek. Například v případě výměny 72 šéfů okresních úřadů sliboval Matovič transparen­tní výběrové řízení. O jejich jmenování ale nakonec rozhoduje komise složená z lidí OLaNO jakožto nejsilnějš­ího politickéh­o hnutí v parlamentu. minimální

Jiný metr na stejný prohřešek

Kontroverz­e pak vzbudila reakce premiéra na obvinění z plagiátors­tví šéfa koaliční strany Jsme rodina Kollára. Kauzu má sice v pondělí vysvětlit před koaličními partnery, Matovič už ale dal najevo, že jeho odchod z pozice šéfa parlamentu nežádá. Stejnému obvinění v případě své rigorózní práce přitom čelil v minulosti i Kollárův předchůdce Andrej Danko. Jeho odchod z postu tehdy žádali právě jak Kollár, tak i Matovič.

 ?? Foto: Marko Erd/SME ?? V opačné roli Předseda Národní rady Slovenské republiky Boris Kollár.
Foto: Marko Erd/SME V opačné roli Předseda Národní rady Slovenské republiky Boris Kollár.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia