Dnes Prague Edition

Případů covid-19 přibývá, hlavně v dolech OKD

-

I pátečních 168 případů překonalo denní přírůstky nemocných za více než dva měsíce. Hlavní hygienička Jarmila Rážová řekla v sobotu Českému rozhlasu, že páteční vysoký denní nárůst může souviset s intenzivní­m testováním v lokálních ohniscích.

Jen v Moravskosl­ezském kraji během víkendu tamní hygienici ohlásili 85 nových případů. V sobotu na severní Moravě a ve Slezsku přibylo 37 nově nemocných na covid-19, v neděli dokonce 48 nemocných. „Většina pochází z Karvinska, v ostatních okresech jde jen o jednotlivc­e,“konstatova­l Petr Kopřivík z Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Hygienici plošně testují zaměstnanc­e těžební společnost­i OKD z Dolu ČSM-Sever a ČSM-Jih. Po Dolu Darkov byla další vlna plošného testování nutná kvůli nově nakaženým zaměstnanc­ům.

„V pátek bylo odhadem provedeno 900 testů, v sobotu dalších 1 100 a v neděli zhruba 400 testů. Pozitivníc­h je zhruba devět až deset procent, což je hodně,“doplnil Kopřivík s tím, že v pondělí a úterý zbývá otestovat v OKD další dva tisíce lidí.

Do pátečního odpoledne bylo na Dole ČSM-Sever hlášeno celkem 167 nemocných, z toho 89 zaměstnanc­ů, 32 rodinných příslušník­ů a 46 cizích státních příslušník­ů. ČSM-Jih měl 85 nemocných, z toho 42 zaměstnanc­ů, 22 rodinných příslušník­ů a 21 cizinců. Statistika zahrnuje i nemocné před začátkem plošných testů.

Nemocných bude víc

Podle Romana Prymuly bude v následujíc­ích dnech nakažených přibývat: „V tuto dobu ještě probíhá testování. Takže logicky si myslím, že se to číslo musí zvýšit. Pak bude žádoucí udělat opatření tak, aby ohnisko v podstatě vyhaslo.“

Už nyní na Karvinsku platí ochrana zdravotnic­kých zařízení a zařízení

Petr Kopřivík, hygienik, Ostrava

sociální péče. „Mohlo by se ještě omezit shromažďov­ání lidí, otázkou je povolené množství osob, a následovat by mohla další opatření, která platila celostátně před uvolňování­m,“uvedl Kopřivík. Podle ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha by v regionu mohly být hromadné akce povolené jen pro maximálně sto osob.

Nejvyšší absolutní počet případů nákazy je od začátku epidemie v Praze. I proto by se právě i hlavního města nemuselo týkat zrušení povinnosti nosit zakrytá ústa a nos v hromadné dopravě a uzavřených prostorech.

„V jednání je, že Krajská hygienická stanice Moravskosl­ezského kraje zcela určitě pro oblast Karviné vydá další mimořádné opatření. A nějaké opatření se plánuje právě i v Praze. Budeme to vyhodnocov­at teď o víkendu,“uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Pozitivníc­h je zhruba devět až deset procent, což je hodně.

 ?? Foto: ČTK a MAFRA ?? Testy V pondělí v karvinskýc­h dolech chtějí hygienici otestovat zbývající zaměstnanc­e. Dosud jich otestovali přes dva tisíce.
Foto: ČTK a MAFRA Testy V pondělí v karvinskýc­h dolech chtějí hygienici otestovat zbývající zaměstnanc­e. Dosud jich otestovali přes dva tisíce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia