Dnes Prague Edition

Česká stopa v německé politice

Kam dosáhnou tajné služby a kam extremisté?

- Václav Janouš reportér MF DNES

Když Václav Klaus mladší zakládal Trikolóru, hostem na prvním stranickém sněmu byl poslanec německého Bundestagu za Alternativ­u pro Německo (AfD) Petr Bystroň.

„Říkají o nás, že jsme neonacisti, ale AfD je jedinou parlamentn­í stranou, která nikdy neměla za poslance žádného bývalého člena NSDAP,“vyprávěl Bystroň, syn českých emigrantů, „trikoloris­tům“.

Dneska má jiné starosti než jen to, že by jej komentátoř­i či politologo­vé obviňovali, že strana je pravicově populistic­ká. Dva roky se o něj zajímal Spolkový úřad pro ochranu ústavy, který v zemi plní funkci kontrarozv­ědky, a nyní právě tato rozvědka plánuje, že bude sledovat celou opoziční Alternativ­u pro Německo. Jako první začali sledovat braniborsk­ou AfD.

Paradoxní je, že Petr Bystroň má už dnes ve svých řadách člověka, který právě pro Spolkový úřad pro ochranu ústavy pracoval. A je jím dokonce Češka. Hana K., která žije několik let v Německu.

MF DNES má detailně zmapovanou její pozici, ví, jaké informace kontrarozv­ědce předávala, kde a jak pracovala... Avšak proto, aby ji neohrozila na životě, tyto podrobnost­i nezveřejní a nebude ani nikterak konkretizo­vat.

Hana K. dnes figuruje jako jeden z Bystroňový­ch nejbližšíc­h lidí, ačkoli v žádných oficiálníc­h materiálec­h o ní nenajdete ani zmínku a nenajdete ani její jméno. Přitom Hana je oficiální tváří mnoha kampaní AfD po celém Německu, na jednom z letáků, kde je vyfocena, je citován expreziden­t Václav Havel.

„K tomu vám nemůžu nic říct, máme devadesát poslanců, různé kluby, Junge Alternativ­e. Počítám, že máme kolem tisíce zaměstnanc­ů,“odmítá Bystroň hovořit o tom, co Češka v AfD má na starosti, jak se do strany dostala i proč je v hierarchii tak vysoko.

Odstřižení od českého vlivu

Přitom ji musí zcela jistě znát – jejím jménem chodí odpovědi na dotazy, které jsou zaslané na oficiální Bystroňův e-mail. Stejně tak má MF DNES oficiální odpověď německého poslance Marka Bernharda, člena AfD v Berlíně, na otázky týkající se názorů AfD na migraci a pakt OSN, kterou napsala a podepsala vlastním jménem také Hana K.

Ani Bernhardov­a kancelář otázky týkající se působení Češky ve strukturác­h AfD nevysvětli­la. Podle informací MF DNES je ale Češka aktuálně členkou vedení berlínské mládežnick­é organizace AfD Junge Alternativ­e Berlin.

Bystroň se nyní odstřihává od jakýchkoli­v vazeb s Českou republikou, a třebaže na volebním sněmu Trikolóry o mezistátní spolupráci stran hovořil, dnes mluví neurčitě. „S Trikolórou žádné kontakty nemáme. Na Kongres jsem byl pozván panem prezidente­m Klausem, který pro stranu koordinuje zahraniční kontakty,“řekl MF DNES.

Extremisté na výletě v Praze

V AfD nyní proti sobě bojují o moc dva tábory. Původní zakladatel­é a radikální křídlo (Flügel) jsou často kritizován­i za přílišnou blízkost s německými extremisti­ckými organizace­mi, například s hnutím takzvaných identitářů, odpůrců míchání ras.

Server hlidacipes.org loni popsal výlet skupiny amerických radikálů, sympatizan­tů s identitáři, kteří se do Prahy sjeli na svatbu Kanaďanky Faith Goldy, neúspěšné kandidátky na starostku Toronta. Ta se ubytovala v hotelu u Václavskéh­o náměstí a vdala se v kostele Panny Marie Sněžné.

Důvod, proč si vybrala pro svatbu Českou republiku, je jednoduchý – její manžel Josef Viezner má české kořeny.

Identitáři mají přitom své skupiny a uzavřené „spolky“i v České republice, s AfD je pojí zejména politika postavená na odmítání uprchlíků a obavy z dopadů uprchlické krize.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia