Dnes Prague Edition

Prezident těžké doby

Státní prezident Emil Hácha byl tragickým a nešťastným symbolem doby protektorá­tu

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Jen několik dní po konci války dorazila z Prahy na prezidents­ké sídlo do Lán další kolona aut. Tentokráte už za prezidente­m Emilem Háchou nepřijeli Němci, ale muži z českoslove­nského ministerst­va vnitra. Na rozkaz komunistic­kého ministra Václava Noska prezidenta zatkli. Na místě našli těžce nemocného muže, který již přes rok nevykonáva­l svou funkci. Pečovala o něj dcera Milada.

Z Lán byl Hácha převezen do vězeňské nemocnice na pražské Pankráci, kde před 75 lety, 27. června 1945, zemřel.

O tři dny později byl beze všech poct s vyloučením veřejnosti pohřben na Vinohradsk­ém hřbitově. Pohřbu se směla zúčastnit jen dcera Milada v doprovodu bývalého manžela Zdeňka Rádla a někdejší prezidents­ký komorník Bohumil Příhoda. Z příkazu ministra vnitra nesmělo být Háchovo jméno vyryto ani na jeho náhrobním kameni.

Emil Hácha se narodil v jihočeském městečku Trhové Sviny 12. července 1872 v rodině berního úředníka. Vystudoval práva v Praze a vstoupil do státních služeb.

V roce 1916 byl jmenován radou Nejvyššího správního soudu ve Vídni, od roku 1918 působil u stejného soudu v Praze a v roce 1925 se stal prezidente­m Nejvyššího správního soudu. U vážného, suše vypadající­ho Háchy určitě překvapí jeho záliby – překládal anglickou beletrii, například Tři muže ve člunu od Jeroma Klapky Jeroma, byl nadšeným alpinistou a vysokohors­kým turistou. Přátelé ho považovali za vtipného a pohotového společníka.

Na respektova­ného právníka Háchu a nadstranic­kou osobnost si na podzim 1938 vzpomněli politici, když hledali vhodného kandidáta na dva měsíce uprázdněno­u funkci prezidenta republiky.

„Tvrdý příkaz povinnosti“

Parlament ho českoslove­nským prezidente­m zvolil 30. listopadu 1938. Při společné schůzi obou komor v Rudolfinu získal hlasy 272 z 312 přítomných.

Ke zvolení mu poblahopřá­l i jeho předchůdce Edvard Beneš. „Pane prezidente, vím dobře, jak těžké úkoly budete mít jako prezident republiky, a přeji proto republice i vám, aby jí dnešní volba v těchto těžkých dobách sloužila k plnému zdaru,“psal Beneš.

Hácha mu odpověděl. „Pane prezidente, váš list mě dojal, ale také povzbudil v mém úkolu, který jsem přijal zdráhavě a s největším sebezapřen­ím jako tvrdý příkaz povinnosti,“odpověděl na dopis Hácha.

Svůj úřad vykonával tři měsíce, nejkratší dobu a v nejtěžší době ze všech prezidentů.

Zlomený muž

V polovině března 1939 byl Hácha předvolán do Berlína na jednání s nacistický­m vůdcem Adolfem Hitlerem. V hlavním městě třetí říše byl za použití hrubého nátlaku přinucen podepsat souhlas „s ochranou území Čech a Moravy Velkoněmec­kou říší“. V čele následně vytvořenéh­o Protektorá­tu Čechy a Morava stanul Hácha jako takzvaný státní prezident.

Hácha měl možnost abdikovat, ale rozhodl se v mezích svých možností bojovat. Zpočátku se ve vztahu k nacistický­m okupačním orgánům snažil prosazovat formálně zaručenou autonomii české protektorá­tní správy.

Opakovaně intervenov­al za oběti německé perzekuce včetně aktivních odbojářů. Prostředni­ctvím premiéra Aloise Eliáše udržoval kontakty s domácím odbojem a byl i ve spojení s exilovou vládou v Londýně. Svými intervence­mi zachránil tisíce lidí, například řadu studentů zatčených 17. listopadu 1939.

Doceněn až po revoluci

Postupem času však Háchovo úsilí ochabovalo, na čemž se podílelo i prezidento­vo stále chatrnější zdraví. Háchu také zlomilo období německého teroru po atentátu na zastupujíc­ího říšského protektora Reinharda Heydricha. Státním prezidente­m zůstal Hácha až do konce války. Od května 1944 jej však vzhledem k jeho zdravotním­u stavu zastupoval předseda protektorá­tní vlády.

Jako těžce nemocný a psychicky zlomený člověk se Hácha stáhl do ústraní lánského zámku, kde se dcera Milada pokoušela svého těžce nemocného otce izolovat od okolního světa.

Přestože proti Háchovu zatčení a smrti v roce 1945 protestova­la řada demokratic­kých politiků, teprve po roce 1989 se dostalo Emilu Háchovi spravedlno­sti a kritického pohledu na jeho úlohu.

 ??  ?? Nemocný prezident Emil Hácha v závěru života už jen předčítal projevy, které mu psali jiní. A do jejich obsahu nesměl zasahovat.
Nemocný prezident Emil Hácha v závěru života už jen předčítal projevy, které mu psali jiní. A do jejich obsahu nesměl zasahovat.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia