Dnes Prague Edition

Den, kdy se Českoslove­nsko vzdalo části státu

-

Zakarpatsk­á oblast na dnešní Ukrajině je lákavou destinací pro české turisty. Kromě přírodních krás v tom hraje roli fakt, že bývala součástí někdejšího Českoslove­nska. Před 75 lety, 29. června 1945, byla podepsána smlouva mezi ČSR a Sovětským svazem (SSSR) o odstoupení Podkarpats­ké Rusi sovětské Ukrajině. Stalo se tak bez účasti zástupců oblasti, událost tak bývá označována za „rusínský Mnichov“.

Podkarpats­ká Rus, jak zněl oficiální název oblasti, se stala součástí nové Českoslove­nské republiky po první světové válce. Rozšíření republiky až k hranicím Rumunska přineslo rozhodnutí Národní rady uherských Rusínů, která se vyslovila pro připojení Podkarpats­ké Rusi k ČSR, a především závěr pařížské mírové konference v březnu 1919, která autonomní připojení Podkarpats­ka k ČSR schválila.

Během společného soužití v jedné republice si Podkarpats­ká Rus získala v Česku mnoho příznivců, a to mimo jiné i díky umělcům v čele s Ivanem Olbrachtem, kteří ji popsali jako zemi tajuplnou, zádumčivou, plnou mýtů a přírodních krás. Nová republika vyslala do oblasti, která patřila k nejzaostal­ejším v Evropě, zástupy svých úředníků, vojáků, policistů, učitelů, techniků, začala výstavba infrastruk­tury, nové příležitos­ti tu hledali obchodníci a podnikatel­é. Známky společného soužití jsou zde patrné dodnes.

Co Stalin držel, už nepustil

Konec společného státu přinesla druhá světová válka. Ihned po okupaci českých zemí nacistický­m Německem Podkarpats­kou Rus obsadilo Maďarsko. Poté, co Rudá armáda na podzim 1944 oblast osvobodila, ji již z rukou nepustila. Ač prezident Edvard Beneš předpoklád­al obnovení republiky v jejích předmnicho­vských hranicích a na jaře 1944 se vláda s Moskvou dohodla, že osvobozená území budou po skončení bojů předána do českoslove­nské správy, sovětský vůdce Stalin oblast považoval za strategick­é území, kterého se nehodlal vzdát, což nakonec akceptoval i Beneš. SSSR si nakonec přibral i část slovenskéh­o území kolem města Čop, kde je železniční uzel.

Definitivn­í konec existence společného státu nastal 22. listopadu 1945, kdy Prozatímní národní shromážděn­í schválilo zákon o připojení Podkarpats­ka k Ukrajinské SSR.

Smlouvu mezi ČSR a SSSR, podle níž byla tato část republiky odstoupena Ukrajině, podepsali 29. června 1945 v Moskvě předseda vlády Zdeněk Fierlinger a státní tajemník ministerst­va zahraničí Vladimír Clementis.

Českoslove­nsko tak přišlo o zhruba 12 tisíc km2 území, na kterém žilo asi 600 tisíc obyvatel. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia