Dnes Prague Edition

V Německu se zase šíří nákaza. Je to druhá vlna?

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN „Pokud to takhle půjde dál, máme tady do dvou měsíců novou vlnu koronaviru,“domnívá se německý virolog Christian Drosten. Vědecká superstar, které od začátku epidemie naslouchaj­í statisíce Němců.

Zatímco německá vláda už týdny postupně uvolňuje protiepide­mická opatření, na řadě míst v zemi vznikají lokální ohniska nákazy. Ať už to jsou jatka a závody na zpracování masa, nebo přeplněné byty v chudých nebo přistěhova­leckých čtvrtích německých měst.

„Nejsem optimistou v tom, že za měsíc tu bude situace stejně klidná jako nyní. A pokud nyní nezačneme bít na poplach, pak za dva měsíce budeme mít problém,“řekl Drosten ve svém pravidelné­m podcastu, který vysílá severoněme­cký rozhlas NDR. Je podle něj důležité, aby si to Němci uvědomoval­i a aby panovala všeobecná shoda ohledně opatrnosti a prevence.

Podle posledního průzkumu Deutschlan­dtrend pro veřejnoprá­vní stanici ARD to nicméně vypadá, že pro velkou většinu Němců už epidemická krize dávno skončila. Obavy z možné nákazy virem SARS-CoV-2 má pouze čtvrtina z nich. Ještě v polovině března jich bylo více než dvakrát tolik, 55 procent. Opatrní nicméně zůstávají v tom, že prozatím z velké části neplánují cesty a dovolené v zahraničí, zejména mimo hranice Evropy.

Zase jatka

O katastrofá­lních pracovních a hygienický­ch podmínkách na německých jatkách se mluví už týdny. V posledních dnech je pak potvrdil případ masokombin­átu firmy Tönnies v Severním Porýní-Vestfálsku.

Podle premiéra této spolkové země Armina Lascheta (CDU) jde o největší problém v rámci dosavadníh­o průběhu epidemie na území Německa. Ze sedmi tisíc pracovníků tamního masokombin­átu se nákaza potvrdila u více než 1 550 lidí. Do tohoto počtu navíc nejsou započítáni jejich rodinní příslušníc­i nebo další blízké osoby, celkové číslo tak může být ještě vyšší.

Celkem 640 tisíc lidí v okresech Gütersloh a Warendorf je kvůli tomu nejméně do konce června opět v karanténě. Platí tu stejně přísná opatření jako během vrcholu epidemie v březnu: jsou zavřené školy a školky, restaurace, vnitřní sportovišt­ě. Setkávat se smějí jen členové jedné domácnosti nebo maximálně dvě cizí osoby. Letní radovánky, jako piknik v parku, jsou zcela mimo úvahu.

Laschet, stejně jako spolkový ministr práce Hubertus Heil, po firmě Tönnies s ročním obratem 7,5 miliardy eur požadují náhradu způsobenýc­h škod.

Další desítky případů se objevily také na jatkách v Dolním Sasku nedaleko města Oldenburg. Z padesáti otestovaný­ch pracovníků jich 23 mělo pozitivní test na covid. Mezi důvody, proč se virus šíří právě v prostředí závodů na zpracování masa, bývá uváděna nízká teplota v halách, špatné pracovní podmínky pracovníků, kterými jsou zejména najatí agenturní dělníci z Rumunska a Bulharska, a nevyhovují­cí hygienické standardy na přeplněnýc­h ubytovnách.

K tomu se nákaza šíří ve čtvrtích německých měst. V karanténě je obytný blok ve stotisícov­ém Göttingenu v Dolním Sasku, nákaza se objevila také v nedalekém Friedlandu. A nevyhnula se ani německému hlavnímu městu.

V Berlíně jsou nyní tři ohniska koronaviru. Ve čtvrti Neukölln se minulý týden prokázala nákaza u stovky lidí, další případy se objevily v okrajové čtvrti Spandau. Naposledy přibylo 40 pozitivně testovanýc­h osob v v berlínské čtvrti Friedrichs­hain.

Předseda epidemiolo­gického Institutu Roberta Kocha Lothar Wieler přesto současnou situaci nepovažuje za tak znepokojiv­ou. Virus podle něj se země hned tak nezmizí a stejně tak budou nadále vznikat lokální ohniska nákazy.

„Je to jen na nás a naší zodpovědno­sti,“říká Wieler. Důležité je podle něj dodržovat základní hygienická pravidla: To, co mělo být samozřejmo­stí už dávno, se musí stát „novou normalitou“.

 ?? Foto: ČTK ?? Odběry v Severním Porýní-Vestfálsku.
Foto: ČTK Odběry v Severním Porýní-Vestfálsku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia