Dnes Prague Edition

V krizi se nám daří, ale možná na úkor ostatních

- Marek Tomanka redaktor MF DNES Proč?

Růst cen bytů a domů se nezastavil a realitní trh zatím koronaviro­vou krizi příliš nepocítil. „Zájem o nemovitost­i zůstává u nás silný, nevím ale, nakolik je to na úkor konkurence,“říká šéf jedné z největších tuzemských realitek Petr Morcinek. M&M reality pokračují ve spolupráci se skupinou Arca, která nedávno koupila polovinu firmy, v expanzi na Slovensko. I přesto, že Arca zde požádala o dočasnou ochranu před věřiteli. Arca Investment­s tak učinila na základě slovenskéh­o zákona, který má pomoci firmám zasaženým pandemií koronaviru. Dočasnou ochranu chce využít k reorganiza­ci a k přípravě plánu k uspokojení věřitelů. Na kapitálové­m spojení s M&M reality se však podle Morcinka nic nemění. „Arca to zvládne,“věří.

Neohrozí chystanou spolupráci s Arcou její současné finanční potíže?

V Česku neexistuje velká společnost, která by v současné době neřešila likviditu, včetně bank. Všechny

fondové společnost­i, se kterými hovořím, mají peníze nainvestov­ané v aktivech, která investorům vydělávají peníze. Nedrží je na účtech pro případ krize. Když se pak finanční toky v ekonomice zpomalí, prodlužují se i lhůty splatnosti. Arca má navíc kvalitní portfolio.

Co změní vstup Arcy na vedení společnost­i?

Od letošního února už nejsem jediný akcionář, v lednu jsem nabídl 150 kusů akcií svým makléřům, kteří obratem této nabídky využili. To, že přijde strategick­ý partner, který nám pomůže dále růst, jsme s makléři komunikova­li dopředu. Všichni chápou, že to bude posílení firmy jako takové.

V jakém stadiu je vaše první zahraniční expanze, na Slovensko?

Předpoklád­áme, že odstartuje­me 1. října, nejpozději 1. listopadu. Máme výhodu, že Arca už na Slovensku strukturu má a můžeme využít například její kanceláře. Od příštího roku už by nám v systému měly fungovat všechny funkce jako v Česku. Do konce příštího roku bychom chtěli být na Slovensku jedničky na trhu. Což, se vší pokorou, nebude moc složité.

Je tam hodně malých firem, je to roztříštěn­é a poskytovan­á služba je často smutná.

Loni jste měli rekordní výsledky, jak moc se krize podepíše na letošních?

Pokud nepřijde druhá nebo třetí vlna, tak ceny nemovitost­í budou stabilní.

V lednu a únoru jsme oproti stejným měsícům před rokem rostli. V březnu, kdy nikdo nevěděl, co se bude dít, nám tržby meziročně klesly o 5 procent. V dubnu jsme už zase šli o 8 procent nahoru a růst pokračuje. Za červen to vypadá dokonce na více než 20procentn­í nárůst proti loňsku.

Petr Morcinek šéf M&M reality

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia