Dnes Prague Edition

Holašovice lákají na selské baroko i středověké špýchary

-

Bohatě zdobené štíty se odrážejí na hladině obecního rybníka, nese se kokrhání kohouta, listy šumí ve stromech. Před více než sto lety se tady navíc rozléhaly zvuky z kovárny, návsí procházely ženy v šátcích a sedláci spolu klábosili při kouření dýmek před statky.

Jihočeské Holašovice jsou unikátně dochovaným souborem hospodářsk­ých usedlostí, které byly stavebně a výtvarně upravené v průběhu 19. století do specifické podoby takzvaného selského baroka. A díky tomu jsou od roku 1998 zapsané na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Vesnici tvoří 23 památkově chráněných výstavných usedlostí, a téměř 90 procent ze 120 staveb má historicko­u památkovou hodnotu. Nejstarším­i dochovaným­i objekty jsou dva pozdně středověké špýchary. Do Holašovic dojedete pohodlně za půl hodiny autem z Českých Budějovic. Vůz necháte na parkovišti před obcí. Vydat se sem můžete i na kole. Do vesnice vede z krajského města několik cyklotras.

Selské baroko ale nejsou jen Holašovice. Celý jih Čech je zaplněn venkovskou architektu­rou zachovanou v původní podobě z 19. století. Krásné statky jsou třeba v nedalekém Záboří. (pk)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia