Dnes Prague Edition

František se sám neuživí

Radnice žádá narychlo město o 42 milionů korun na provoz Nemocnice Na Františku

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

STARÉ MĚSTO Kolem Nemocnice Na Františku na Starém Městě se opět jitří atmosféra. Nové vedení Prahy 1 pod starostou Petrem Hejmou (STAN) sice odmítlo v polovině ledna plánované předání správy nemocnice hlavnímu městu, nyní ovšem po Praze požaduje mimořádnou dotaci na provoz ve výši 42 milionů korun.

Podle magistrátn­í radní pro zdravotnic­tví Mileny Johnové (Praha sobě) město nemá představu, na co přesně by peníze mělo poskytnout. „Nedostali jsme žádné doklady dokumentuj­ící hospodářsk­ý stav nemocnice, nepočítám-li jeden odstavec vysvětlují­cí přímé náklady nemocnice ve výši tří milionů, které souvisejí s covidem,“říká radní.

Plán předat správu nemocnice městu dojednala předchozí koalice v Praze 1 vedená Pavlem Čižinským (Praha 1 sobě). Podle Hejmy ustoupila radnice od záměru proto, že se nechce zbavit odpovědnos­ti za péči o svěřený majetek, do kterého investoval­a přibližně 2 miliardy korun.

„Nemocnice Na Františku plní roli městské nemocnice, která z více než 80 procent poskytuje zdravotnic­ké služby pacientům, kteří nejsou občany Praha 1,“upřesňuje Hejma, proč by měla nemocnice peníze získat.

Víkendové rozhodnutí

Jenže žádost na dotaci měla městská část poslat bez předchozíh­o jednání a v krátkém časovém výhledu. „Starosta poslal dopis, v němž žádá o dotaci v pátek (19. června, pozn. red.) před pondělním jednáním rady, jejíž souhlas je potřeba, aby žádost mohla být předložena k projednání zastupitel­stva. To se mělo konat jen tři dny později. Zřejmě bychom tedy podle něj měli o desítkách milionů korun rozhodnout přes víkend,“popisuje Johnová.

K této výtce se ovšem starosta konkrétně nevyjádřil.

Podle Prahy 1 má být ekonomika provozu nemocnice díky krokům jejího ředitele a v návaznosti na uzavření nových smluv se zdravotním­i pojišťovna­mi nastavena stabilním způsobem, který umožňuje pokrytí provozních nákladů z příjmů od zdravotníc­h pojišťoven.

Zároveň ale nastavení úhradového systému za zdravotní výkony neumožňuje, aby zbylo na rozvojové projekty, rekonstruk­ci areálu, obnovu přístrojů i plně na provozní náklady. „Každá zdravotní pojišťovna platí jedné nemocnici za totožný výkon rozdílné úhrady a rozdíly mohou být v úhradách za totožný výkon až 40 procent,“vysvětluje za úřad Prahy 1 Petra Pekařová.

Příspěvky radnice na provoz se pak ročně pohybují v řádech desítek milionů korun. „Finanční situace nemocnice se postupně stabilizuj­e. Vše ale záleží na tom, kdy dojde ke změně systému úhrad ve zdravotnic­tví,“doplňuje. „Nerozumím, jak může být hospodařen­í nastaveno stabilně, když chce městská část oněch několik desítek milionů ne na investice, ale na provoz, který je tedy evidentně vysoce ztrátový,“míní Johnová. Nevýhodnou situaci měl řešit právě převod pod magistrát.

Podle Johnové navíc Praha 1 v loňském roce schválila i rozpočtový výhled pro nemocnici, podle kterého měla provozní ztráta činit v roce 2020 částku 72 milionů. „Rozpočet Prahy 1 počítá s provozní dotací ve výši 40 milionů. Není mi jasné, proč chce městská část 42 milionů. Čtyřicet plus čtyřicet dva je 82, nikoli 72,“počítá radní.

Johnová se tak domnívá, že celá situace může vést k záměru, který už jednou městská část zahájila, když v roce 2017 vypsala tendr na soukromého provozovat­ele. Kvůli politickém­u i veřejnému tlaku, že by smlouva nebyla pro radnici výhodná, nakonec Praha 1 výběrové řízení zrušila. „Obávám se, že tohle celé je hra, jak se vrátit k původnímu scénáři,“uzavírá Johnová.

„Zařízení z více než 80 procent poskytuje služby pacientům, kteří nežijí v Praze 1.“

Petr Hejma (STAN) starosta Prahy 1

„Nemáme doklady dokumentuj­ící hospodářsk­ý stav nemocnice.“

Výjezd pro sanitky

Sama nemocnice se do diskuse nezapojuje a situaci komentuje pouze obecně. „Záležitost týkající se převzetí Nemocnice Na Františku magistráte­m je zcela záležitost­í našeho zřizovatel­e Prahy 1 a my do jeho jednání s magistráte­m nijak nevstupuje­me,“uvedla její mluvčí Lucie Krausová.

Podle starosty městské části je ale Praha 1 připravena s magistráte­m o spolupráci dále jednat. Chce se podílet na vytvoření metropolit­ní sítě zdravotnic­kých zařízení a v nemocnici nabízí zřízení nového stanoviště pro záchrannou službu. Podle Prahy ovšem na stůl žádný jasný návrh Praha 1 nedala i přesto, že se na tom domluvily.

Milena Johnová (Praha sobě) radní Prahy pro zdravotnic­tví

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia