Dnes Prague Edition

Zlatá hlava se loučí

Dřív rebel, pak velký šéf. Tomáš Sivok o víkendu ukončil kariéru.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Dlouhé minuty nebyl u balonu, proto se s ním ještě zatoužil na chvíli pomazlit. Jindy ho dává rychle od nohy, tentokrát si počkal: jeden dotek, druhý, třetí... Až pak přihrávka na střed hřiště.

A šlus. Hotovo.

Čtyři minuty zbývaly do konce zápasu Českých Budějovic s Mladou Boleslaví, když u postranní čáry zasvítila na tabuli čtvrtého rozhodčího šestka, domácí kapitán Tomáš Sivok sundal z rukávu bílou pásku, předal ji spoluhráči Čavošovi a pomalu kráčel ze hřiště. Naposledy.

Bývalý kapitán reprezenta­ce, odchovanec Dynama a také sparťan až za hrob se po porážce 0:2 v šestatřice­ti rozloučil s kariérou.

Konec měl dlouho promyšlený. Věděl, že až Budějovicí­m skončí sezona, vyklidí v kabině skříňku a už se nevrátí. Působil dojmem, že je smířený a připravený. Jenže...

„Sám jsem si myslel, že to na mě nedolehne, ale když jsem střídal, slzy jsem v očích trochu měl. A to nejsem velkej cíťa,“vyznal se po utkání, když naposledy odevzdal kustodovi černobílý dres. „Asi jsem si dlouho neuvědomov­al, že to je fakt poslední zápas. Spíš jsem věřil, že postoupíme. Ale když jsme dostali druhý gól, bylo hotovo.“

Budějovice přitom první zápas v Boleslavi vyhrály 2:1 a vypadalo to, že míří do finále skupiny o Evropskou ligu. Rýsovala se krásná tečka za nečekaně úspěšnou sezonou i za jednou úžasnou kariérou.

Místo toho bylo Sivokovo loučení tak trochu do smutna. V prohraném zápase, před pouhými 1 630 diváky, po sezoně, kterou nadlouho stopla koronaviro­vá pandemie.

Sivok by si zasloužil důstojnějš­í rozlučku, protože se vypracoval v osobnost, kterou uznávali spoluhráči, soupeři, experti i fanoušci napříč fotbalovým spektrem.

Tipli byste si to, když ve dvaadvacet­i jako kapitán Sparty dráždil slávisty po vyhraném derby?

„Už jsme zase v Praze králové. Můžeme hrdě do města a vy abyste chodili kanálama. Jako skoro vždycky,“vysmíval se rivalům.

Jindy se nechal vyfotit, jak v gumových rukavicích a s největším odporem drží slávistick­ou vlaječku. Tehdy prohlašova­l: „Nemám slávisty rád. Radši umřu, než abych si na sebe vzal sešívaný dres!“

Jenže z rebela, který nevážil slova, se postupně stával rozumný chlap a stoprocent­ní profík, který v zahraničí nabíral zkušenosti a při každém setkání s novináři dokázal desítky minut zajímavě vyprávět.

Nereptal, když v italském Udine nedostával prostor. Ze středního záložníka se přeškolil na stopera. Kývl na nové angažmá v Besiktasi Istanbul a získal si respekt i pravidelné místo v reprezenta­ci.

V Turecku si jeho schopností považovali natolik, že mu novináři vymysleli přezdívku Altin kafa – Zlatá hlava. Lákala ho Sevilla, Valencie nebo Everton, ale on zůstával v Istanbulu, kde si rodina zvykla a kde mu svěřovali i kapitánsko­u pásku.

Šéfem se Sivok časem stal také v národním týmu, za který nastoupil čtyřiašede­sátkrát. Stěžejní role mu zůstala i po přestupu do Bursasporu a trenér Šilhavý ho zkoušel přemluvit ještě před rokem a půl, kdy si odskočil do neznáma a kopal za izraelské Maccabi Petah Tikva.

Proč? Protože Sivokova výkonnost neklesala. Kdyby chtěl a drželo mu zdraví, českou ligu mohl klidně hrát ještě další dva tři roky – pořád patřil k nejlepším.

Jenže už v zimě ohlásil: Po sezoně to balím. Zamrzelo ho, když akcionáři odmítli jeho nabídku na odkup Dynama, s vedením si vyměňoval názory a začalo se špitat, že by se jako funkcionář mohl objevit ve Spartě. „Ve fotbale zůstanu rád, ale musí to dávat smysl,“řekl v sobotu. „Chci, aby mě to bavilo a abych zároveň cítil zodpovědno­st.“Stejných zásad se úspěšně držel celou kariéru: nic neošidil, nic nedělal napůl. Proto končí s hlavou nahoře a ze všech stran slyší: Bravo!

4 tituly Tomáš Sivok posbíral: tři se Spartou, jeden s Besiktasem.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia