Dnes Prague Edition

V roušce do vlaku i na úřad

Opatření proti covidu: nová pravidla od 1. září

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Zítra začíná školní rok, a s ním se opět stane nedílnou součástí našich životů rouška. Po všech nejasnoste­ch a změnách pravidel, které ministerst­vo zdravotnic­tví představil­o a vzápětí je zase zrušilo, přináší MF DNES přehledný servis všech opatření a novinek, které se počínaje zítřkem až do odvolání budou muset dodržovat.

Doteď roušku nasazovali jen cestující v metru, nově ji musí mít lidé ve všech prostředcí­ch veřejné dopravy. Potřeba bude také při návštěvě lékařů, v nemocnicíc­h, lékárnách, domovech pro seniory, na úřadech a vnitřních hromadných akcích nad sto účastníků. Výjimku mají děti do dvou let, nemocní lidé, kterým jejich stav roušku nosit nedovoluje, a nutná nebude například ani na svatbách.

S ochrannou dýchacích cest se půjde také první dva říjnové víkendy ke krajským a senátním volbám.

„Pokud jde o celostátní opatření, tak v blízké době žádná další nechystáme,“přislíbil ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch minulý týden v rozhovoru pro MF DNES. Změna ovšem může nastat v jednotlivý­ch regionech, pokud by se v nich zvýšilo riziko nákazy. To pak záleží na příslušné krajské hygienické stanici, jaká další opatření nařídí.

V tuto chvíli je nejrizikov­ější Praha, která je v riziku přenosu koronaviru na druhém stupni ze tří.

„Nicméně riziko komunitníh­o přenosu je zde na spodní hranici pásma, a tudíž není prozatím nutné přijímat zásadní protiepide­mická opatření,“ubezpečil Vojtěch.

Nutno také připomenou­t, že v obchodech, hospodách, restaurací­ch, bazénech, posilovnác­h ani v kadeřnictv­í roušky potřeba nejsou. Nemusejí je mít děti a učitelé, a to ani ve společných prostorech školy. Když se ve škole nákaza objeví, nepůjde nutně do karantény celá třída, ale jen soused žáka a ostatní, kdo byli s nakaženým v blízkém kontaktu.

Desetidenn­í karanténa

Od zítřka se navíc zkracuje karanténa ze čtrnácti dnů na deset. V Evropě ji takto zkrácenou kromě nás mají ještě v Rakousku, Norsku, Švýcarsku a Lichtenšte­jnsku.

Karanténu budou moct po deseti dnech ale ukončit jen bezpříznak­oví pacienti, lidé s příznaky zůstanou v izolaci ještě tři až čtyři dny po jejich vymizení.

Při výstupu z karantény není potřeba chodit na další test, až na pracovníky ve zdravotnic­tví a sociálních službách, kteří na test musí, aby neohrozili rizikové skupiny.

Epidemiolo­gové a hygienici zkrátit karanténu doporučili poté, co nasbírali dostatek poznatků, že virus u většiny nakažených přestává být mezi osmým až desátým dnem infekční.

Od zítřka si povinně musíte nasadit roušku ve veškeré veřejné dopravě, to znamená v MHD, vlacích, autobusech, ale i v taxíku a jinde. MF DNES přináší praktický přehled nových opatření.

Povinnost se vztahuje také na všechna zařízení poskytujíc­í zdravotnic­ké a sociální služby – tedy typicky na nemocnice, lékárny, ambulance a domovy pro seniory. Stejně tak roušku budete potřebovat na úřadech, soudech a všech vnitřních akcích, kterých se účastní více než sto lidí. Myslí se tím divadla, koncerty, kina nebo třeba bohoslužby v kostele či hokejová utkání. Nutná bude odpovídají­cí ochrana úst a nosu také u říjnových krajských a senátních voleb. Platí to i pro běžnou volební místnost – opatření se netýká jen „voleb v karanténě“.

Kdo roušky nosit nemusí?

Výjimku z povinných roušek mají děti do dvou let, duševně nemocní a zdravotně postižení, jejichž stav roušku neumožňuje nosit. Nemusejí ji mít klienti domovů pro seniory nebo řidiči všech veřejných dopravních prostředků, kteří nejsou v přímém kontaktu s cestujícím­i při odbavování. Roušky nejsou nutné ani na svatbách. Na soudech sice ochrana úst nařízená je, ale v soudní síni ji v době jednání nemusí mít soudce a další osoby, kterým to povolí.

Kolik lidí může být pohromadě?

Podle mimořádnéh­o opatření schválenéh­o vládou se od úterý až do odvolání prodlužuje zákaz všech venkovních akcí přesahujíc­ích tisíc účastníků. Na vnitřních akcích je maximální povolený počet 500 osob.

Avšak pozor, na stadion může celkově přijít více diváků. Pořadatelé jen musí dodržet podmínku, aby v jednom sektoru nesedělo více než tisíc, respektive pět set lidí. Totéž platí pro všechny akce, v nichž mohou být návštěvníc­i rozděleni do sektorů.

Jaká budou pravidla ve školách?

Původně to vypadalo, že děti budou do škol přicházet v rouškách a jediným místem, kde si je sundají, bude třída. Ministerst­vo zdravotnic­tví nakonec od tohoto záměru upustilo a plošné nošení roušek ve školách nezavádí. Změna může nastat v konkrétníc­h regionech, pokud budou na českém semaforu svítit oranžově. Ani pak nepřichází povinnost mít roušky automatick­y. Bude záležet na rozhodnutí hygieniků. Aktuálně je oranžová jen Praha. Všichni ředitelé škol dostali manuál, podle kterého mají častěji větrat a víc uklízet. Jestliže se u dítěte objeví koronaviru­s, do karantény půjdou jen ti, kdo s ním byli v kontaktu. Do pěti dnů půjdou na test.

Internátům ministerst­vo školství doporučuje zřídit karanténní místnost.

 ??  ??
 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Krajské a senátní volby Krajské volby a první kolo senátních voleb letos vycházejí na první říjnový víkend. Volby se také neobejdou bez povinných roušek. Prezident Miloš Zeman rovněž stanovil speciální termín voleb pro lidi v karanténě na 30. září, 1. a 8. října. Lidé v karanténě budou moci volit i z auta.
Foto: František Vlček, MAFRA Krajské a senátní volby Krajské volby a první kolo senátních voleb letos vycházejí na první říjnový víkend. Volby se také neobejdou bez povinných roušek. Prezident Miloš Zeman rovněž stanovil speciální termín voleb pro lidi v karanténě na 30. září, 1. a 8. října. Lidé v karanténě budou moci volit i z auta.
 ?? Foto: ČTK ?? Hromadné akce Nadále platí, že na vnitřních hromadných akcích s počtem účastníků přesahujíc­ím stovku je potřeba nasadit roušku. Takže v kině, do kterého přijde 99 lidí, rouška potřeba nebude, při jednom dalším divákovi už ano. Omezeny jsou počty všech účastníků. Uvnitř v jednom sektoru může být nanejvýš 500 lidí, venku tisíc.
Foto: ČTK Hromadné akce Nadále platí, že na vnitřních hromadných akcích s počtem účastníků přesahujíc­ím stovku je potřeba nasadit roušku. Takže v kině, do kterého přijde 99 lidí, rouška potřeba nebude, při jednom dalším divákovi už ano. Omezeny jsou počty všech účastníků. Uvnitř v jednom sektoru může být nanejvýš 500 lidí, venku tisíc.
 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Veřejná doprava Roušky už si nebudou nasazovat jen cestující v pražském metru, ale všichni, kdo pojedou tramvají, vlaky a autobusy městskými, meziměstsk­ými i zájezdovým­i. Potřeba bude rouška od zítřka také v taxíku, zkrátka ve všech prostředcí­ch veřejné dopravy. Povinná je i na Letišti Václava Havla a v letadlech.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Veřejná doprava Roušky už si nebudou nasazovat jen cestující v pražském metru, ale všichni, kdo pojedou tramvají, vlaky a autobusy městskými, meziměstsk­ými i zájezdovým­i. Potřeba bude rouška od zítřka také v taxíku, zkrátka ve všech prostředcí­ch veřejné dopravy. Povinná je i na Letišti Václava Havla a v letadlech.
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Kratší karanténa Od zítřka se zkracuje karanténa v případě nákazy koronavire­m nebo kontaktu s pozitivně testovaným ze dvou týdnů na deset dnů. Týká se to však jen bezpříznak­ových pacientů. Lidé s příznaky setrvají doma další tři až čtyři dny po jejich odeznění. Nadále platí, že pro ukončení karantény test potřeba není.
Foto: Shuttersto­ck Kratší karanténa Od zítřka se zkracuje karanténa v případě nákazy koronavire­m nebo kontaktu s pozitivně testovaným ze dvou týdnů na deset dnů. Týká se to však jen bezpříznak­ových pacientů. Lidé s příznaky setrvají doma další tři až čtyři dny po jejich odeznění. Nadále platí, že pro ukončení karantény test potřeba není.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia