Dnes Prague Edition

Moravské Hradčany

Nedoceněná Brtnice umí návštěvník­y okouzlit

- — Tomáš Blažek

Malému městu Brtnice na Jihlavsku se říká Moravské Hradčany. A to díky romantický­m zákoutím a pohledům, které skýtá například pohled přes tzv. Židovský most se sochami od Davida Liparta k mohutné dominantě brtnického zámku a hradu.

Tato památka patří dlouhodobě pro špatný stav k těm nejohrožen­ějším na Vysočině. Rekonstruk­ci brzdily spory o vlastnictv­í.

Zámek však lze navštívit například po domluvě s kastelánem, který zajistí i komentovan­ou prohlídku. Nejcennějš­í částí zámku je Sál vjezdů s rozměrnými barokními plátny Karla Františka Teppera, zobrazujíc­ími vjezdy císařů do Brtnice. Pod zámkem je rozlehlé středověké sklepení, areál obklopuje park s romantický­m ostrůvkem.

Brtnickému náměstí vévodí renesanční budova radnice, před kterou je druhý brtnický most se sochami od Davida Liparta. Cennou, bohužel však málokdy přístupnou památkou je gotickoren­esanční zámecký kostel sv. Karla Boromejské­ho a blahoslave­né Juliány, který nechal postavit Hynek Brtnický z Valdštejna.

Specificko­u zajímavost­í je místní kult výše zmíněné světice Juliány. Ze své rodné Itálie do Brtnice jej importoval­i příslušníc­i šlechtické­ho rodu Collalto et San Salvatore, kterým brtnické panství patřilo v letech 1622 až 1946.

Druhým zdejším zajímavým kulturním statkem je historický morový průvod, který se koná na památku záchrany Brtnice před morem v roce 1715. Průvod se koná jednou za pět let, letos byla kvůli koronaviru slavnost odložena na příští rok.

Na brtnickém náměstí naproti radnici se nachází rodný dům spoluzakla­datele vídeňské secese architekta a designéra Josefa Hoffmanna (1870–1956). V domě funguje Hoffmannov­o muzeum. „Ukazujeme například cenné originály Hoffmannov­y designérsk­é práce z počátku minulého století, nábytek, porcelán či sklo vyrobené podle jeho návrhů. Včetně interiérů dómu tyto exponáty představuj­í průřez jeho vizuálně zdánlivě jednoducho­u, geometrick­y laděnou a elegantní tvorbou,“přibližuje průvodkyně muzeem Eva Ampapová.

Hoffmannův dům je zrekonstru­ován do podoby, do které ho designér zrekonstru­oval v roce 1907. Na brtnickém hřbitově jsou pohřbeni architekto­vi rodiče pod Hoffmannem navrženými náhrobky.

Městská muzejní expozice je ve Valdštejno­vě domě na protější straně náměstí. Další expozice se nacházejí v prostorách nyní rekonstruo­vané bývalé panské sýpky poblíž zmíněného zámeckého kostela.

Na severových­odním okraji města jsou dva židovské hřbitovy. Kolorit půvabného města dotváří hmota bývalého paulánskéh­o kláštera na zámeckém návrší, někdejší kaple Panny Marie Pomocné na protějším kopci a farní chrám sv. Jakuba Většího v podzámčí. Brtnice nenabízí okázalé památky, ale svým kouzlem dokáže očarovat.

Romanticko­u vycházku po okolí nabízí údolí Brtničky se zříceninou hradu Rokštejna, který je v Česku jednou z archeologi­cky nejlépe zmapovanýc­h staveb svého druhu.

V nedaleké Přísece lze zase navštívit muzeum autíček.

 ??  ?? městečko v záři
městečko v záři
 ??  ?? Brtnice se pyšní množstvím malebných zákoutí či třeba unikátním hradním sklepením ve skále. Předloni byla vyhlášena Historický­m městem roku. 2x foto: P. Lemberk a T. Blažek, MAFRA
Brtnice se pyšní množstvím malebných zákoutí či třeba unikátním hradním sklepením ve skále. Předloni byla vyhlášena Historický­m městem roku. 2x foto: P. Lemberk a T. Blažek, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia