Dnes Prague Edition

Koronaviru­s se šíří ve sborovně. Řada škol zůstane zavřená

-

PRAHA Jedna porada a celý pedagogick­ý sbor je v karanténě. Takový scénář se minulý týden zopakoval na řadě škol v Česku, které zůstanou dnes kvůli koronaviru zavřené. A patrně jich bude více, než předpoklád­al ministr školství Robert Plaga (ANO). Ten o víkendu uvedl, že by mělo jít maximálně o deset škol.

Podle bleskového průzkumu MF DNES zůstanou dnes zavřené minimálně dvě školy ve Středočesk­ém kraji, stejně tak zůstávají zavřené dvě školy v Uherském Brodě a v Nivnici ve Zlínském kraji. Další nákazu covidem-19 zaznamenal­i hygienici na školách v Jihočeském či Libereckém kraji. Zatím nejvíce zavřených škol hlásil včera Plzeňský kraj, a to rovnou pět s více než sto učiteli, kteří musí zůstat v karanténě. U pěti pedagogů se nákaza novým typem koronaviru prokázala.

Nejvíce se dotkla opatření i testování plzeňského Masarykova gymnázia, kam chodí přes 700 studentů. Odběry musí absolvovat všichni učitelé, což je více než 60 osob. Na společné poradě se totiž setkali s kolegou, u něhož se později prokázalo onemocnění covid-19. Podle ředitelky

Olgy Matějkové naštěstí není nakažená osoba ve vážném stavu. Má pouze bolesti hlavy a zvýšenou teplotu.

Škola zajistí výuku na dálku. Provoz obnoví nejdříve 14. září. Zavřené zůstanou rovněž plzeňská devítiletk­a v Tachovské ulici a soukromá škola Elementári­a. K nim se přidaly ještě dvě instituce na jižním Plzeňsku, a to mateřinka v Čížkově a základní umělecká škola v Přešticích. Také tady sehrály klíčovou roli porady, na nichž se kantoři setkali s nakaženým.

To, že se školní rok pro žáky odsouvá, včera oznámila také Základní škola profesora Švejcara v Praze, podle informací na webu školy budou učitelé pravděpodo­bně dva týdny v karanténě.

Konkrétně v Praze, která má na covidovém semaforu oranžovou barvu (situace je zde zatím nejhorší v rámci Česka), se zřejmě na většině škol obejde první září bez roušek. To, zda je žáci a studenti nasadí, bude záležet na rozhodnutí ředitelů škol, ale i jednotlivý­ch učitelů, takže roušky možná budou nosit jen děti z některých tříd. (mrak, voj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia